Nie wiem czy chodzi nam o tą samą błonkówkę(czarna połyskliwa-na dwóch pierwszych fotkach Przemka_z), bo tam jest chyba coś z z rodziny Sphecidae-grzebaczowate?
Nie, ja pisałam o owadzie z drugiego postu Przemka (z wczoraj) - ciemna błonkówka na żółtym kwiatku.
Dragon - pluskwiak jest z rodziny Miridae, błonkówka bez numerka - coś z Ichneumonidae (ciężko się je oznacza ze zdjęć), błonkówka 2 - chyba coś ze Sphecidae.
mazah i Dragon dziękuję za oznaczenia. Na stare lata już i tak nie nauczę się rozpoznawania bezkręgowców i jestem zmuszony prosić Was o identyfikację. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Do przyszłego rozpoznawania.
Timekos - ta "kijanka" wygląda na larwę muchówki z rodziny Syrphidae (Eristalis jakiś chyba). Nie są szkodnikami, więc nie musisz ich zabijać ani odstraszać.
Borkowiak - na fot. 2 jest jakiś chruścik, na 3 - błonkówka z Ichneumonidae.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum