FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Atlas rozmieszczenia motyli dziennych
Autor Wiadomość
Marfu 

Wysłany: 2005-08-05, 21:25   Atlas rozmieszczenia motyli dziennych

Czy ktos z bardziej zawodowych lepidopterologow orientuje sie, czy bedzie wydawana kolejna edycja atlasu rozmieszczenia motyli dziennych w Polsce? W pewnym momencie przestalem dostawac do weryfikacji moje obserwacje i jakos przestalem je tez wysylac... Ale moze sprawa odzyla?

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2005-08-06, 11:01   

Z informacji uzyskanej od J. Buszki wynika, że na koniec 2005 roku będzie robione zestawienie podsumowuj?ce dane z 20 lecia. Należy się więc spodziewać nowej edycji w 2006 r. Dane należy przesyłać do końca bież?cego roku.

Mirek 

Wysłany: 2005-08-06, 11:40   

Wiacek napisał/a:
Dane należy przesyłać do końca bież?cego roku.

Szkoda, że nikt nie podał tej wiadomoci na tym Forum na pocz. sezonu - sporo informacji ludziska mogli by zebrać...

Marfu 

Wysłany: 2005-08-06, 13:43   

Najbardziej szkoda, ze nie odezwal sie do swoich wspolpracownikow, do ktorych w pewnym momencie przestal odpisywac, wiec i oni przestali :-( Ale nie jest tak, jak mowi Mirek - jednak motyle sa notowane i wystarczy haslo, aby obserwacje zostaly przekazane. Czykamy zatem na takie haslo.

Mirek 

Wysłany: 2005-08-06, 13:46   

Marfu napisał/a:
Ale nie jest tak, jak mowi Mirek - jednak motyle sa notowane i wystarczy haslo

Hmm..., ja nie notowałem motyli w wielu miejscach, gdzie bywałem. Gdybym wiedział, że warto to bym zapisywał :(

Marfu 

Wysłany: 2005-08-06, 13:53   

Najbardziej szkoda, ze nie odezwal sie do swoich wspolpracownikow, do ktorych w pewnym momencie przestal odpisywac, wiec i oni przestali :-( Ale nie jest tak, jak mowi Mirek - jednak motyle sa notowane i wystarczy haslo, aby obserwacje zostaly przekazane. Czykamy zatem na takie haslo.

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-08-06, 14:29   

Ale nie wszyscy motyle notowali wczeniej Marfu! Gdyby padło hasło, tak jak Paweł o ważkach zarzucił, to być może więcej osób po prostu by się zainteresowało tematem - jak z ważkami było sam wiesz najlepiej :]

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Marfu 

Wysłany: 2005-08-06, 14:40   

Tu masz racje. Dowiedz sie u zrodla, jak to bedzie z tym atlasem :-)

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2005-08-06, 16:00   

W kwietniu 2004r. od J. Buszki otrzymałem "Instrukcję dla obserwatorów terenowych" do programu "Atlas rozmieszczenia motyli dziennych w polsce 1996-2005". Mylałem, że jestem ostatni? osob?, która się dowiedziała o trwaniu tego programu. Materiały które otrzymałem: instrukcję , kartę zbiorcz? i kartę obserwacji zamieszczam na forum:

1_kartob.doc
Pobierz Plik ściągnięto 50 raz(y) 30 KB

1_aa.ins.doc
Pobierz Plik ściągnięto 92 raz(y) 83 KB

1_kartazb.doc
Pobierz Plik ściągnięto 53 raz(y) 183 KB

Marfu 

Wysłany: 2005-08-06, 16:12   

Ja przesylalem dane gdzies do... roku 2000? Chyba. I - jak pisalem, skoro centrala przestala sie odzywac... Ale skoro dziala - trzeba bedzie jesienia popracowac...

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2005-08-06, 16:37   

Cały problem z t? centarl?. Biorę udział w atlasie rozmieszczenia rolin naczyniowych i tam cała Polska została podzielona na koordynatorów regionalnych do, których jest znacznie lepszy dostęp. Wiem, że s? osoby które służ? fachow? pomoc? naukow? przy oznaczaniu motyli dziennych ale funkcji koordynatora nie posiadaj?. Może w tym zakresie należałoby co zmienić. Bo to przecież dziwne, że uczestnicy programu dowiaduj? się o nim pół roku wczeniej. Nie chodzi tu tylko o problem zapisywania, ale też odpowiednie przygotowanie się do sezonu (zaplanowanie obszarów badań). W atlasie UTM jest dużo niebadanych kwadratów, ale przy takim przepływie informacji to chyba w skali kraju koordynacja jest beznadziejna. Tu można podać wzór przy Atlasie rozmieszczenia ważek - dzisiaj pytanie dzisiaj odpowiedĽ. :res:

Marfu 

Wysłany: 2005-08-06, 16:42   

Wiacek napisał/a:
Tu można podać wzór przy Atlasie rozmieszczenia ważek - dzisiaj pytanie dzisiaj odpowiedĽ. :res:

Wlasnie - dzisiaj rano zapytalem, cz moze dostalibysmy tekst a atlasie wazkowym do biuletynu TP Bocian "Kraska" - i juz tekst dostalem :-)

P. Pawlikiewicz 

Wysłany: 2005-08-06, 23:31   

o całej akcji slyszalem i czekam na zakonczenie sezonu by wyslac swoje dane... zreszta atlas nie atlas, zawsze notuje co obserwuje lub czasem odławiam, wiec w kazdej chwili moge odtworzyc dane :)

grzegorzb 

Wysłany: 2005-08-08, 08:06   

Coż po koleji:

Marfu napisał/a:
Najbardziej szkoda, ze nie odezwal sie do swoich wspolpracownikow, do ktorych w pewnym momencie przestal odpisywac, wiec i oni przestali

Z całym szacunkiem koza do woza czy wóz do kozy? Wystarczy bywać na zjazdach i sympozjach by być na bież?co a nie utyskiwać.

Wiacek napisał/a:
Może w tym zakresie należałoby co zmienić. Bo to przecież dziwne, że uczestnicy programu dowiaduj? się o nim pół roku wczeniej. Nie chodzi tu tylko o problem zapisywania, ale też odpowiednie przygotowanie się do sezonu (zaplanowanie obszarów badań). W atlasie UTM jest dużo niebadanych kwadratów, ale przy takim przepływie informacji to chyba w skali kraju koordynacja jest beznadziejna

Sorki ale chyba nie za bardzo wiesz o czym piszesz. Jaki pól roku wczeniej? program trwa już killkanascie lat - osoby w nim bior?ce udział (około 200) działaj? jako samodzielni obserwatorzy. Motyle dzienne to zaledwie okolo 150 gatunków wiec nauczenie się ich rozpoznawania to nie tak jak w przypadku rolin. "koordynacja jest beznadziejna" nie oceniaj czego o czym nie masz zielonego pojęcia. Na ilu zjazdach i sympozjach byłe? Ilu wykładów wysłuchałe?

Mirek napisał/a:
Szkoda, że nikt nie podał tej wiadomoci na tym Forum

Coż...zauważ Mirku że w przeciwieństwie do atlasu ważek jest to informacja nie nowa. Dane s? zbierane od kilkunastu lat. Poza tym informacje na bież?co sa na stronach strikte zwi?zanych z entomologi?.
a dane można nadsyłać przez cały czas nie trzeba czekać do końca sezonu.

Marfu 

Wysłany: 2005-08-08, 10:03   

Grzegorzbu...

Wlasnie miom zdaniem koza do woza. Jak autorowi zalezy, to moze cos napisac, np. maila. W koncu komu bardziej zalezy na tym - Jemu - lepidopterologowi, czy mi, chiropterologowi...

Tak jak napisalem - przez 10 lat slalem informacje. Ale w pewnym momencie centrala zaprzestala odpowiadania, nie tylko mi. Zatem nie wiedzialem - czy to jeszcze dziala? Stad zaprzestalem slania informacji. Nie ja jedyny...

Skoro ponownie sie uaktywnili, to powinni sie przypomniec. I tyle. A koordynacja - w zeszlej dziesieciolatce byla taka sobie, potem stala sie bardzo dobra - nie chwalac sie sam zaproponowalem kilka usprawnien, ktore prof. Buszko zaakceptowal. Ale potem...

Odpowiedz do tematu