ZAPRASZAMY NA MURAWOWE WARSZTATY FLORYSTYCZNE W OWCZARACH!
W dniach 04.06. (czwartek) - 09.06.2009 (wtorek) w Stacji Terenowej Klubu Przyrodników w Owczarach odbędą się warsztaty florystyczne. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych florą muraw kserotermicznych – tych którzy chcą się czegoś nauczyć jak i tych, którzy już potrafią, ale kochają obcować z naturą i chcą sprawdzić swoją wiedzę w praktyce. Kilka dni spędzonych na nauce rozpoznawania gatunków na łonie jednego z największych kompleksów muraw kserotermicznych w Polsce, poprzedzone zostanie krótkim teoretycznym wprowadzeniem. A wszystko w miłej atmosferze! W planie przewidziane są 2 ogniska oraz wycieczka do rezerwatu Pamięcin oraz kilku innych obiektów chroniących murawy kserotermiczne. Na co dzień – kilka godzin spędzonych w terenie na wyszukiwaniu i nauce rozpoznawania roślin, potem kilkugodzinny maraton z lupą i kluczem do oznaczania gatunków w ręku w budynku bazy terenowej w Owczarach.
O kurka, wydaje się, że jak ktoś lubi botanizować na kserotermach to na tych warsztatach trzeba zaistnieć !!
Ja tam wypełniam i wysyłam kartę zgłoszeniową asap !!
Ptysiaq ?
edit: Kejbii
zmoderowane
_i juz zapłacone i posłane, bo a nuż będzie więcej chętnych niż miejsc.. Ciekawe, czy ktoś z forumowych botanizerów też się wybiera? _
Raczej wątpię, żeby w czerwcu udało mi się wyrwać na tydzień ale mam pytanie, kiedy zorganizujecie coś w Uniemyślu ?
Skoro wywołano nas do tablicy informuję, że w dniach 4-5 kwietnia organizujemy w okolicach Uniemyśla i Lubawki imprezę przyrodniczą pt. "Śnieżyca wita wiosnę". Szczegółowe informacje pojawią się na forum dziś lub jutro, więc proszę jeszcze o chwilę cierpliwości i bardzo serdecznie zapraszam.
_________________ Świat jest sam, ludzie śpią jeszcze
Góry i lasy myją swoje twarze w siwej rosie świtu....
Skoro wywołano nas do tablicy informuję, że w dniach 4-5 kwietnia organizujemy w okolicach Uniemyśla i Lubawki imprezę przyrodniczą pt. "Śnieżyca wita wiosnę". Szczegółowe informacje pojawią się na forum dziś lub jutro, więc proszę jeszcze o chwilę cierpliwości i bardzo serdecznie zapraszam.
nie mamy skonkretyzowanych planów na lipiec jeszcze, ale do Uniemyśla zapraszamy wolontariuszy, którzy pomogliby nam w drobych pracach remontowych w Stacji Terenowej, w zamian za dach nad głową, wycieczki przyrodnicze, wieczorne ognicha, uczestnictwo w obrączkowaniu ptaków i parę innych atrakcji, w zależności co komu do głowy przyjdzie
zapraszamy także (albo przede wszystkim) przyrodników chętnych podzielić się swoją wiedzą z mieszkańcami okolic i przyjezdnymi turystami, no i przede wszystkim z nami.
Być może ja się wybiorę, ale zobaczę jak będzie z czasem. Na pewno będę wiedział dopiero w maju.
Zwasze mozna się będzie czegoś nauczyć bo murawy i bagna to moja słaba strona (i tak wiadomo że to co najfajniesze rośnie w górach )
No cóż, widzę, że zainteresowanie warsztatami florystycznymi jest ogromne . Spada więc nam nie obowiązek napisania czegoś więcej (sory że tak późno, ale mam problemy z korzystania z wynalazków XXI wieku, do jakich zaliczam forum przyroda).
Warsztaty będą super - to raz
Zgłoszenia przyjmujemy do końca maja - to dwa
A kartę zgłoszenia postaram załączyć w tej wiadomości (o ile mi się uda) - to trzy
Płacić można na miejscu, no i nie ma obowiązku przyjechać aż na tydzień, można przyjechać na krócej (tyle że wtedy muszę wykonać ciężki rachunek w głowie ile taki delikwent zapłaci - ale to już moja broszka)
Impreza będzie międzynarodowa i mam nadzieję na luzie. Chodzenie, oglądanie i oznaczanie roślinek przy piwku, kłócenie się czy dany gatunek to ssp germanica czy borysthenica, no wiecie - to co każdy botanik lubi robić najbardziej! Zapraszam serdecznie!
Pozdrawiam
ojej pojechałabym od razu! Tylko czemu zawsze terminy mi się nakładają:( Byłam kiedyś i w Owczarach i w Pamięciniu to był mój jeden z lepszych wypadów... ach... no szkoda może innym razem się uda:)
_________________ "...i rosnąć w górę i w głąb, by triumfalną zielenią zaszumieć w końcu jak dąb zwycięstwa..."
Nie ma sprawy Po to są warsztaty żeby czegoś się nauczyć! Poobcować z naturą i dobrze się bawić.Mam nadzieję, że warsztaty florystyczne w Owczarach będą doskonałą do tego okazją - więc jeszcze raz wszystkich serdecznie zapraszam!
Troszkę spóźniona relacja z bardzo udanych warsztatów.....
Wbrew nie zawsze sprzyjającej pogodzie, przez 5 dni warsztatów udało nam się dokładnie spenetrować blisko 70-hektarowy kompleks roślinności kserotermicznych i stworzyć listę prawie 300 gatunków murawowych! Dzięki zaangażowaniu uczestników udało się potwierdzić występowanie kilku rzadkich gatunków, w tym wężymorda stepowego, którego poszukiwania trwały prawie od pierwszego dnia warsztatów. Ponadto odnaleźliśmy kilka nowych, rzadkich gatunków kserotermicznych, wcześniej nie stwierdzanych w okolicy Owczar – czyśćca kosmatego, czyśćca prostego, jastrzębca żmijowcowatego i traganka pęcherzykowatego.
No właśnie, właśnie... kurczę, sezon w pełni i nawet nie miałam czasu zdać relacji . Niech żałuje ten kto nie był! Było na prawdę fajnie - genialni ludzie no i teren oczywiście znakomity. Co prawda ostnice już nie kwitły, ale pajęcznica liliowata była w pełni kwitnienia! Na kolejne warsztaty zapraszam w przyszłym roku
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum