-cz.siwa 3
-n.czarnoszyi 1
-perkozek 2
-ł.niemy 18
-krzyżówka 425
-świstun 1f
-cyraneczka 3m, 1f
-czernica 9
-ogorzałka 2m (imm), 1f
-gągoł 16
-bielaczek 1f (moja 4 w historii obserwacja dla Zalewu)
-łyska 36
-śmieszka 120
-m.duża 8
-m.pospolita 12
-m.czarnogłowa 1 (1 zima)
No i na koniec (a raczej na początek obserwacji) brodziec plamisty w pierwszej szacie zimowej. Ptak obserwowany koło tamy, bardzo płochliwy (ja na piskliwcopodobnego stwora). Obserwowany ok. 10 minut, po czym odleciał w głąb zbiornika. Pomimo objechania całego zalewu, już więcej go nie widziałem.
b.plamisty 3.jpg
Plik ściągnięto 80 raz(y) 129,22 KB
b.plamisty 2.jpg
Plik ściągnięto 62 raz(y) 109,88 KB
b.plamisty 1.jpg
Plik ściągnięto 60 raz(y) 114,41 KB
_________________ Nie jest dobrze...
To są trudne rzeczy...
witam ja obserwuje ptaki w wolnych chwilach w Dysie ok 14 km od lublina.
jak zawsze o tej porze obserwuje sie tam stada gawronów i kawek,Gile (7 szt.),bażąnty(3 szt.),kaczki krzyżówki(k szt.).Mialem także szczescie natknąć sie na stadko kuropatw pisze szczescie bo z powodu kłusownictwa i zapalu 2 mieszkajacych tam myslewych bardzo ciezko na nie trafic
Dzisiaj(20.12.2008)kolejny dzień fatalnej pogody,ale pomimo to nie mogłem sobie odmówić wizyty na stawach w Korniach i okolicznych łąkach.Obserwacje bez rewelacji ale zawsze coś.
- bieliki 2
- myszołowy 3
- jastrząb 1
- srokosz 1
- kruki 26
- sroki 38(niestety wszystkie się nie zmieściły na jednej fotce)
- czapla biała 2(foto)
- czapla siwa 1
- krzyżówki ok 4100(w końcu miałem chwile czasu i je policzyłem)
- cyraneczki 16
- rożeniec 1(foto)
- kuropatwy 10
Wczoraj (21.12.) z M.Lenartem byliśmy pod kominem na sokole i ptaszek "niezawodnie" siedział.
Pomiędzy barierkami widać było zwisające skrzydła gołebia i prawdopodobnie gawrona.
Wigilijne obserwacje (bardzo skąpe ale zawsze coś...)
Dolinka Czarnego Potoku: 2 myszaki, kilka srok i wrona siwa, zimorodek, przelatujące w oddali mewy (5 ptaków).
Pod linią energetyczną szczątki młodego kurzaja (leżącego tu już od kilku miesięcy- fot).
W mieście: stadko jemiołuszek, krzyżodzioby (na świerkach przy lecznicy na ul.Kilińskiego) oraz z samego rana sokół wędrowny, któremu nie powiodło sie polowanie na gołębia.
Wczoraj (25.12.2008)krótka wizyta na zbiorniku w Nieliszu.która za owocowała poniższymi obserwacjami:
- myszołowy włochate 2(foto)
- myszołowy 5
- jastrząb(ciekawie ubarwiony niemal biały-niestety nie udało się zrobić fotki)
- kormorany małe(wygląda na to że mają się całkiem nieźle jak na tą późną porę.naliczyłem 16 foto)
- gągoły 3 (foto)
Więcej wodnych nie widziałem bo nie byłem na głównym zbiorniku,może innym razem.
Dzisiaj obserwacje miejskie
Tomaszów w pobliżu szkoły specjalnej:
-jemiołuszki ok. 150
-dzięcioł białoszyi kujący uliczne drzewo
-myszołów przepędzany przez krukowate -rzecz działa się wśród gęstej zabudowy na wysokości 30 m
-kwiczoł
Wczoraj zaś nad miastem znowu defilował jastrząb -zalatuje z lasu Dąbrowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum