Tak się tym wrzystkim przejmujemy, że zapominamy, że niektóre gatunki i tak by wygineły.
A dowiadczenia z DNA jeszcze nie s? całkiem pewne. Ale wg mnie powinnimy zaj?ć się bardziej ochroa tych gatunków, które jeszcze s?, a wskrzeszanie wymarłych odłożyć na drugie miejsce.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
No faktycznie,goł?b wędrowny jest w muzeum we Wrocławiu,a co do przyczyn wymarcia to na jednej z www pisało że gatunek ten wygin?ł w skutek przeladowań.
Gołębie wędrowne hodowano w niewoli i ostatni goł?b wędrowny (samica Martha) wykluła się w klatce. Nie wiem dlaczego ich nie uratowano - chyba się starali, ale za mało.
Uważa się, że goł?b wędrowny był gatunkiem cile stadnym - wielkie iloci ptaków rozpraszały się, szukaj?c terenów, gdzie był wysyp żołędzi dębu. Po zmniejszeniu stad gołębie już nie mogły znaleĽć żołędzi i wyginęły.
Wszystkie technologie potrzebne do odtworzenia gw istniej? obecnie, jednak koszt jest obecnie nieprawdopodobny. Nie wiem, czy w wypchanych okazach zachowało się DNA. Istniej? techniki klonowania DNA z okazów, wstawiania do komórek i istniej? pokrewne gatunki, któ?ym DNA możnaby wymienić na DNA gw. Jednak to wci?ż trochę zbyt trudne i kosztowne i bariera pszychologiczna.
Zwierzęta wymarłe... trylobity, amonity, a może Megatherion.. stoj?cy na 2 łapach osi?gał jedyne 6m : ))) rekiny... różniaste gatunki.. posiadaj?ce tarkę.. zwinięta do rodka... specjalne uzębienie godne podziwu : ))) rolinki tez s? w moim zasięgu ; )))
Podobno miał być jaki program o zwierzętach wymarłych 3D(odtworzenie ich życia) na kanale National Geographic m.in :tygrysy szablozębne,ptaki dodo.Ogl?dał kto ???
Powstrzymałem sen i obejrzałem, ale się rozczarowałem. Dużo gorszy niż np. wywietlane niedawno "Wędrówki z bestiami" albo "Dziki Nowy ?wiat". 10 minut gadaj?cej głowy i 10 sekund animacji, mało informacji i prawie same dobrze znane. Więcej o tygrysie sz. możesz się dowiedzieć nawet z doć starego albumu "Wielkie koty".
Dla mnie NG (magazyn i filmy) ostatnio lec? w dół, chyba tn? po kosztach. Polski magazyn chyba niedługo zaczn? drukować na papierze toaletowym.
Kiedy jak miałem cyfre + to był taki fajny kanał francuski , nie pamiętam jak się nazywał,co prawda troche myliwski,ale były tam też fajne przyrodnicze filmy.
heheheh nie ogladalam ; ( i teraz bede zalowac chociaz ja wole konodonty: )
podobno to cos z la manche jest konodontem te teorie mnie strasznie bawia: ))
Polski magazyn chyba niedługo zaczn? drukować na papierze toaletowym.
Bielony papier = więcej chloru
Jak dla mnie, to jakoć zdjęć jest dobra i polepszanie (czyt. dodawanie więcej chemicznych wiństw) nie jest konieczne.
A co do wartoci (tego co w rodku) to już inna sprawa
Filip
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum