FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwierzęta wymarłe
Autor Wiadomość
Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2003-11-14, 18:37   

Tak się tym wrzystkim przejmujemy, że zapominamy, że niektóre gatunki i tak by wygineły.
A dowiadczenia z DNA jeszcze nie s? całkiem pewne. Ale wg mnie powinnimy zaj?ć się bardziej ochroa tych gatunków, które jeszcze s?, a wskrzeszanie wymarłych odłożyć na drugie miejsce.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Srokacz 

Wysłany: 2003-11-14, 18:46   

No faktycznie,goł?b wędrowny jest w muzeum we Wrocławiu,a co do przyczyn wymarcia to na jednej z www pisało że gatunek ten wygin?ł w skutek przeladowań.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2003-11-14, 21:51   

Cytat:
na jednej z www pisało że gatunek ten wygin?ł w skutek przeladowań

znaczy się... dyskryminacja? :wink: :mrgreen:

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Jurek7 

Wysłany: 2003-11-17, 13:58   

Gołębie wędrowne hodowano w niewoli i ostatni goł?b wędrowny (samica Martha) wykluła się w klatce. Nie wiem dlaczego ich nie uratowano - chyba się starali, ale za mało.
Uważa się, że goł?b wędrowny był gatunkiem cile stadnym - wielkie iloci ptaków rozpraszały się, szukaj?c terenów, gdzie był wysyp żołędzi dębu. Po zmniejszeniu stad gołębie już nie mogły znaleĽć żołędzi i wyginęły.
Wszystkie technologie potrzebne do odtworzenia gw istniej? obecnie, jednak koszt jest obecnie nieprawdopodobny. Nie wiem, czy w wypchanych okazach zachowało się DNA. Istniej? techniki klonowania DNA z okazów, wstawiania do komórek i istniej? pokrewne gatunki, któ?ym DNA możnaby wymienić na DNA gw. Jednak to wci?ż trochę zbyt trudne i kosztowne i bariera pszychologiczna. :D

Owca 

Wysłany: 2003-11-28, 20:26   jestem geologiem

o zwierzetach wymarlych do mnie : ))

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2003-11-28, 20:55   

Cytat:
Nie wiem, czy w wypchanych okazach zachowało się DNA

??? to na 100%! pytanie tylko czy z takiego DNA można obecnie klonować...

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Owca 

Wysłany: 2003-11-29, 14:50   

Zwierzęta wymarłe... trylobity, amonity, a może Megatherion.. stoj?cy na 2 łapach osi?gał jedyne 6m : ))) rekiny... różniaste gatunki.. posiadaj?ce tarkę.. zwinięta do rodka... specjalne uzębienie godne podziwu : ))) rolinki tez s? w moim zasięgu ; ))) :P

Srokacz 

Wysłany: 2003-12-03, 23:24   

Podobno miał być jaki program o zwierzętach wymarłych 3D(odtworzenie ich życia) na kanale National Geographic m.in :tygrysy szablozębne,ptaki dodo.Ogl?dał kto ???

Jurek7 

Wysłany: 2003-12-04, 12:50   

Powstrzymałem sen i obejrzałem, ale się rozczarowałem. Dużo gorszy niż np. wywietlane niedawno "Wędrówki z bestiami" albo "Dziki Nowy ?wiat". 10 minut gadaj?cej głowy i 10 sekund animacji, mało informacji i prawie same dobrze znane. Więcej o tygrysie sz. możesz się dowiedzieć nawet z doć starego albumu "Wielkie koty". :D

Dla mnie NG (magazyn i filmy) ostatnio lec? w dół, chyba tn? po kosztach. Polski magazyn chyba niedługo zaczn? drukować na papierze toaletowym.

Srokacz 

Wysłany: 2003-12-04, 19:33   

Kiedy jak miałem cyfre + to był taki fajny kanał francuski , nie pamiętam jak się nazywał,co prawda troche myliwski,ale były tam też fajne przyrodnicze filmy.

Owca 

Wysłany: 2003-12-04, 21:53   

:wink: heheheh nie ogladalam ; ( i teraz bede zalowac chociaz ja wole konodonty: )
podobno to cos z la manche jest konodontem te teorie mnie strasznie bawia: )) :mrgreen:

Filip 

Wysłany: 2003-12-04, 23:33   

Cytat:
Polski magazyn chyba niedługo zaczn? drukować na papierze toaletowym.

Bielony papier = więcej chloru

Jak dla mnie, to jakoć zdjęć jest dobra i polepszanie (czyt. dodawanie więcej chemicznych wiństw) nie jest konieczne.
A co do wartoci (tego co w rodku) to już inna sprawa
Filip

Odpowiedz do tematu