Nie żebym teraz miał co do wypchania oprócz kieszeni 8) ale chciałem się dowiedzieć ile to kosztuje i jak? technikę najlepiej wypycha się - np. łasicowate - pod względem trwałoci takiego "bałwanka".
Nie znam specjalistycznych publikacji na temat preparowania zwierz?t, ale jeli chcesz dowiedziać się bardzo ogólnie ile z tym zachodu to możesz zajrzeć do atlasu "?wiat Zwierz?t" pod polsk? redakcj? Henryka Garbarczyka (wydawnictwo Multico). O ile dobrze pamiętam to na pocz?tku jest tam taki rozdział pod tytułem preparowanie materiału zoologicznego. Nie jest tego wiele, ale s? to najbardziej podstawowe informacje, które mnie swego czasu zniechęciły do założenia kolekcji motyli.
_________________ FACTA NON PRAESUMUNTUR, SED PROBANTUR
Faktów się nie domniemywa, lecz je udowadnia
Nie znam specjalistycznych publikacji na temat preparowania zwierz?t, ale jeli chcesz dowiedziać się bardzo ogólnie ile z tym zachodu to możesz zajrzeć do atlasu "?wiat Zwierz?t" pod polsk? redakcj? Henryka Garbarczyka (wydawnictwo Multico). O ile dobrze pamiętam to na pocz?tku jest tam taki rozdział pod tytułem preparowanie materiału zoologicznego. Nie jest tego wiele, ale s? to najbardziej podstawowe informacje
Nie chcę sam preparować ale jak co znajdę przy drodze albo padnie na polowaniu to zamiast zgnić wolałbym żeby trafiło na uniwerek, gdzie takowe zbieraj?. Chcę po prostu wiedzieć co mam odpowiedzieć gdy mnie spytaj? "chce pan mieć to wypchane tak, tak, a może tak?"
Anem napisał/a:
, które mnie swego czasu zniechęciły do założenia kolekcji motyli.
jak znajdziesz zwierzaka, martwego, zaznaczam to po pierwsze zabierasz mu czaszke... ja najczęciej wygotowuję a pużniej obieram z ''mięska'' . radze gotować na wolnym powietrzu, bo to strasznu smród ze sie żygać chce. pużniej zeby wybielic tzrymam w rozcieńczonym domestosie. niektórzy wkładaj? do mrowiska żeby mrówki oczyciły... najpiękniejsza czaszka jak? posiadam to czaszka... oczywicie, Corvusa 8) znalazłem kiedy juz oczyszczon? przez ''robaki'' i wystarczyło tylko w domestos, i jest liczna,
kumpel ostatnio oczyszczał czaszkę bobra , tez mu wietnie wyszła, a jakie zębiska...
a jak jest z wypadaniem zebow? mam w domu 3 czaszeczki (sarenka, lis i chyba kot) (wszystkie znalezione przy lisich jamach w lesie) tak ze juz byly oczyszczone. Gotowalem same czaszeczki ze wzgledow bezpieczenstwa, cholera wie, co takie lisy moga przenosic ale potem zeby zaczely masowo wypadac Cos robilem nie tak, czy tak juz jest i basta? No i jak sobie ewentualnie z tym radzic???
Spytaj się preparatora, ze zwierzakami chronionymi to kupa kłopotu (załatwiać Bóg wie co, żeby było legalne). W sumie więcej urobienia niż warte.
Sam nie wypchasz zwierzaka, żeby wygl?dał ładnie tj. wyjdzie karykatura. Kiedy na obozie AB próbowalimy wypchać martw? mieszkę. Wyszła jak goł?b-garłacz
Ku pamięci, skomentujcie sami swoje posty.
Ustawa z dnia 16 paĽdziernika 1991r. o ochronie przyrody (Dz.U. Nr 99 z dnia 2001r. poz.1079 z póĽn. zm.)
Art. 27a. 1. W stosunku do rodzimych dziko występuj?cych rolin objętych ochron? gatunkow? zabrania się:
3) zbioru, przetrzymywania, posiadania, preparowania, przetwarzania rolin oraz ich częci,
Art. 27b. 1. W stosunku do rodzimych dziko występuj?cych zwierz?t objętych ochron? gatunkow? zabrania się:
4) preparowania martwych, w tym znalezionych, zwierz?t lub ich częci, bez zezwolenia wojewody,
5) przetrzymywania spreparowanych zwierz?t lub ich częci, bez zezwolenia wojewody,
7) wybierania, posiadania i przetrzymywania jaj oraz wydmuszek,
9) zbywania, nabywania, oferowania do sprzedaży, wymiany, darowizny, a także wwożenia i wywożenia poza granice państwa żywych, martwych, spreparowanych w całoci albo ich częci oraz produktów pochodnych,
Art. 58. 1. Kto narusza zakazy lub ograniczenia, obowi?zuj?ce na obszarach chronionych oraz w stosunku do rolin, zwierz?t objętych ochron? gatunkow? ustanowion? przez właciwy organ oraz w stosunku do siedlisk przyrodniczych, podlega karze aresztu lub grzywny.
2. W razie popełnienia wykroczenia okrelonego w ust. 1, orzeka się:
1) przepadek narzędzi i przedmiotów służ?cych do popełnienia wykroczenia oraz przedmiotów uzyskanych za pomoc? wykroczenia,
2) obowi?zek przywrócenia stanu poprzedniego, a jeli obowi?zek taki byłby niewykonalny, nawi?zkę do wysokoci pięciokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego brutto, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego za kwartał poprzedzaj?cy kwartał, w którym nast?piło wykroczenie, na rzecz właciwego wojewódzkiego funduszu ochrony rodowiska i gospodarki wodnej,
3) przepadek albo odesłanie roliny lub zwierzęcia do państwa eksportuj?cego na koszt właciciela.
3. Zwierzęta lub roliny, ich częci oraz produkty pochodne, wobec których orzeczono przepadek, podlegaj? przekazaniu podmiotowi uprawnionemu do ich posiadania, wskazanemu przez wojewodę właciwego ze względu na miejsce popełnienia wykroczenia. W przypadku gatunków zwierz?t lub rolin obcych rodzimej faunie i florze podmiot uprawniony do ich posiadania wskazuje minister właciwy do spraw rodowiska.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum