Rysunki i opisy pochodzą z encyklopedii geograficznej "Rzeki świata".
No nie no.. zimorodek prowadzący nocny tryb życia, dorównujący gracją innym ptakom wodnym rozbroił mnie zupełnie
A ja do tematu dodam, że ostatnio jak byłam w Zwierzyńcu w muzeum Roztoczańskiego PN to tam był taki jakby elektroniczny informator, w którym można było wyczytać różne informaje np. o ochronie konika polskiego, a z boku pojawiały się podpisane ilustracje różnych zwierząt, które sie co chwila zmieniały, udało mi się wychwycić takie kwiatki:
- ropucha zielona podpisana jako ropucha szara
- rzakotka drzewna (w klasycznej pozie na gałęzi ) podpisana jako żaba jeziorkowa
żeby było śmieszniej w tym samym budynku było właśnie muzeum przyrodnicze np. z wypchanymi ptakami i ssakami, ale było też tam trochę zdjęć płazów (chociaż akurat niepodpisanych, moze to i lepiej)
żeby było śmieszniej w tym samym budynku było właśnie muzeum przyrodnicze np. z wypchanymi ptakami i ssakami, ale było też tam trochę zdjęć płazów (chociaż akurat niepodpisanych, moze to i lepiej)
Skoro już mówimy (a raczej piszemy) o muzeach, to w 1995 roku (miałem wtedy 10 lat), będąc na wakacjach w Karkonoszach z moimi dziadkami podczas zwiedzania muzeum ptaków w Cieplicach-Zdroju zobaczyłem wypchanego nura czarnoszyjego, podpisanego jako nur lodowiec. Chociaż byłem dzieciakiem, już czytałem książki o ptakach i znałem większość gatunków. Pamiętam, że napisałem nawet list do muzeum ze swoimi uwagami, dotyczącymi tego nura, ale odpowiedzi nie otrzymałem. Nie byłem tam niestety od tego czasu i nie wiem czy poprawili i nie odpisali, bo było im głupio, że 10 latek zwrócił im uwagę czy też nie potraktowali mnie poważnie.
też zwiedzałam ten przybytek nie pamiętam jak to było z podpisami, bo bardzo sprzeczne uczucia mną targały te wypchane bidne ptaki... z zimnymi szklanymi oczami
obaczyłem wypchanego nura czarnoszyjego, podpisanego jako nur lodowiec.
Przypomniało mi się jeszcze, że w Krasnobrodzie, gdzie też mieli trochę wypchanych zwierzątek, koło nura czarnoszyjego była tabliczka "Rybitwa zwyczajna"
michałkiewicz napisał/a:
(miałem wtedy 10 lat)
heh.. ja w tym wieku nawet kawki od gawrona odróżnić nie umiałam (chociaż filmy o serwalach i otocjonach na Animal Planet oglądałam)...
Pamiętam, że napisałem nawet list do muzeum ze swoimi uwagami, dotyczącymi tego nura, ale odpowiedzi nie otrzymałem. Nie byłem tam niestety od tego czasu i nie wiem czy poprawili i nie odpisali, bo było im głupio, że 10 latek zwrócił im uwagę czy też nie potraktowali mnie poważnie.
Mialem "podobna" sytacje, chyba bylem w 3 klasie podstawowki, pani wychowawczyni kupila nowa gre, zeby dzieci mialy sie czym bawic na przerwach. Byly to jakies "puzzle" polaczone z rozpoznawaniem podstawowych gatunkow ptakow, i jak sie dopasowalo nr do ptaka to sie cos tam ukladalo i bylo No i byl tam blad , pomylili wilge z sojka i nie dalo sie tego ulozyc. Znanezlismy to z Kwachem i pani tez wyslala list do redakcji co te gre wydali ze dzieci z podstawowki wykryli pomylke. Odpowiedzi rowniez nie bylo...
_________________ Wbrew pozorom lubię czesać - szalony fryzjer z Milicza:P
to sie raczej nie nadaje do tego tematu bo chodzi mi o cos zupelnie odwrotnego do zenady, ale nie wiem gdzie wpisac ten pozytyw (ewentualnie moderatorow rosze o rzeniesienie posta w odpowiednie miejsce), dzis zamiast uczyc sie na egzamin ogladalem z bratem kreskkowe "Atomowki" i tam one walczyly z wielkim karaczanem i taki proesor powiedzial im ze taki karaczan nalezy do grupy owadow Blattodea, bylem w szoku ze nie walneli jakiegos babola! wprawdzie zabraklo slowa rzad ale i tak wielki
_________________ Wbrew pozorom lubię czesać - szalony fryzjer z Milicza:P
A ja z zupełnie innej beczki... słucham dzisiaj Eski Rock i leci "Paranoid". Pogłośniłem, bo miło czasem posłuchac klasyki (toż za dwa lata 40 stuknie tej piosence). Skończyło sie, a spiker na to: "było mocno bo to było AC/DC" ręce opadają... jeszcze rozumiem jakby to w jakimś radiu zwykłym... a to tematyczne-rockowe...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum