FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przykłady żenującej edukacji
Autor Wiadomość
Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-06-23, 19:09   

michałkiewicz napisał/a:
Rysunki i opisy pochodzą z encyklopedii geograficznej "Rzeki świata".

No nie no.. zimorodek prowadzący nocny tryb życia, dorównujący gracją innym ptakom wodnym rozbroił mnie zupełnie :res: :res: :lol:

A ja do tematu dodam, że ostatnio jak byłam w Zwierzyńcu w muzeum Roztoczańskiego PN to tam był taki jakby elektroniczny informator, w którym można było wyczytać różne informaje np. o ochronie konika polskiego, a z boku pojawiały się podpisane ilustracje różnych zwierząt, które sie co chwila zmieniały, udało mi się wychwycić takie kwiatki:
- ropucha zielona podpisana jako ropucha szara
- rzakotka drzewna (w klasycznej pozie na gałęzi :> ) podpisana jako żaba jeziorkowa

żeby było śmieszniej w tym samym budynku było właśnie muzeum przyrodnicze np. z wypchanymi ptakami i ssakami, ale było też tam trochę zdjęć płazów (chociaż akurat niepodpisanych, moze to i lepiej) :P

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2008-06-23, 20:03   

dziś "ciała" dał też teleexpress, był reportaż o gawronach (że kraczą że srają) i oczywiście cały czas pokazywali kawki :?

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-06-23, 20:10   

krotom napisał/a:
dziś "ciała" dał też teleexpress, był reportaż o gawronach (że kraczą że srają) i oczywiście cały czas pokazywali kawki

Oj Kicek, niedokładnie swe podwórko doglądasz :P :twisted:
http://forum.przyroda.org...,195.htm#270127

[ Komentarz dodany przez: krotom: 2008-06-23, 22:13 ]
:shock: :? :wczache: :oops:

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

michalkiewicz 
Turawianin

Wysłany: 2008-06-23, 20:12   

Wiktoria napisał/a:
żeby było śmieszniej w tym samym budynku było właśnie muzeum przyrodnicze np. z wypchanymi ptakami i ssakami, ale było też tam trochę zdjęć płazów (chociaż akurat niepodpisanych, moze to i lepiej) :P

Skoro już mówimy (a raczej piszemy) o muzeach, to w 1995 roku (miałem wtedy 10 lat), będąc na wakacjach w Karkonoszach z moimi dziadkami podczas zwiedzania muzeum ptaków w Cieplicach-Zdroju zobaczyłem wypchanego nura czarnoszyjego, podpisanego jako nur lodowiec. Chociaż byłem dzieciakiem, już czytałem książki o ptakach i znałem większość gatunków. Pamiętam, że napisałem nawet list do muzeum ze swoimi uwagami, dotyczącymi tego nura, ale odpowiedzi nie otrzymałem. Nie byłem tam niestety od tego czasu i nie wiem czy poprawili i nie odpisali, bo było im głupio, że 10 latek zwrócił im uwagę czy też nie potraktowali mnie poważnie.

BeaJolKa 

Wysłany: 2008-06-23, 22:10   

michałkiewicz napisał/a:
muzeum ptaków w Cieplicach-Zdroju

:P też zwiedzałam ten przybytek ;) nie pamiętam jak to było z podpisami, bo bardzo sprzeczne uczucia mną targały :roll: te wypchane bidne ptaki... z zimnymi szklanymi oczami :/

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2008-06-23, 22:30   

BeaJolKa napisał/a:
bardzo sprzeczne uczucia mną targały te wypchane bidne ptaki... z zimnymi szklanymi oczami

a z jakimi miały być ......... z żywymi........ ;)

....ptaków aktualnie nie uśmierca sie specjalnie, by wylądowały za gablotą.....

..... mój puszczyk, znaleziony martwy pod transformatorem, "żyje" teraz drugim życiem w muzeum w Białowieży.
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?

BeaJolKa 

Wysłany: 2008-06-23, 22:36   

Corvus napisał/a:
....ptaków aktualnie nie uśmierca sie specjalnie, by wylądowały za gablotą.....

przeca ogólnie wiadomo :] a zbiory są stare i niejeden z okazów mógł być specjalnie... ale to już dywagacje, sorry :)

Corvus napisał/a:
z żywymi........
a mogli zrobić taki myk żeby mrugały :P ;)

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-06-23, 22:47   

michałkiewicz napisał/a:
obaczyłem wypchanego nura czarnoszyjego, podpisanego jako nur lodowiec.

Przypomniało mi się jeszcze, że w Krasnobrodzie, gdzie też mieli trochę wypchanych zwierzątek, koło nura czarnoszyjego była tabliczka "Rybitwa zwyczajna" ;)

michałkiewicz napisał/a:
(miałem wtedy 10 lat)

heh.. ja w tym wieku nawet kawki od gawrona odróżnić nie umiałam (chociaż filmy o serwalach i otocjonach na Animal Planet oglądałam)...
:)

tmaszkal 
Siewkolub

Wysłany: 2008-06-26, 10:01   

michałkiewicz napisał/a:
Pamiętam, że napisałem nawet list do muzeum ze swoimi uwagami, dotyczącymi tego nura, ale odpowiedzi nie otrzymałem. Nie byłem tam niestety od tego czasu i nie wiem czy poprawili i nie odpisali, bo było im głupio, że 10 latek zwrócił im uwagę czy też nie potraktowali mnie poważnie.

Mialem "podobna" sytacje, chyba bylem w 3 klasie podstawowki, pani wychowawczyni kupila nowa gre, zeby dzieci mialy sie czym bawic na przerwach. Byly to jakies "puzzle" polaczone z rozpoznawaniem podstawowych gatunkow ptakow, i jak sie dopasowalo nr do ptaka to sie cos tam ukladalo i bylo :grin: No i byl tam blad , pomylili wilge z sojka i nie dalo sie tego ulozyc. Znanezlismy to z Kwachem i pani tez wyslala list do redakcji co te gre wydali ze dzieci z podstawowki wykryli pomylke. Odpowiedzi rowniez nie bylo... :-P

batosai 
Pandion haliaetus

Wysłany: 2008-06-26, 23:10   

Też grałem w tę grę!!!!!!!!!!! I potem aż do 1 klasy liceum na sójki mówiłem "wilga" :evil: :evil: :evil:

tmaszkal 
Siewkolub

Wysłany: 2008-06-27, 02:40   

to sie raczej nie nadaje do tego tematu bo chodzi mi o cos zupelnie odwrotnego do zenady, ale nie wiem gdzie wpisac ten pozytyw (ewentualnie moderatorow rosze o rzeniesienie posta w odpowiednie miejsce), dzis zamiast uczyc sie na egzamin ogladalem z bratem kreskkowe "Atomowki" i tam one walczyly z wielkim karaczanem i taki proesor powiedzial im ze taki karaczan nalezy do grupy owadow Blattodea, bylem w szoku ze nie walneli jakiegos babola! wprawdzie zabraklo slowa rzad ale i tak wielki :res:

lagopus 

Wysłany: 2008-06-27, 12:20   

batosai napisał/a:
I potem aż do 1 klasy liceum na sójki mówiłem "wilga"

i w jaki sposób zorientowałeś się, że zaistniała pomyłka...? :haha: bo coś długo Ci to szło ;)

tmaszkal napisał/a:
dzis zamiast uczyc sie na egzamin ogladalem z bratem kreskkowe "Atomowki"

ambitnie ;) :]
tmaszkal napisał/a:
proesor powiedzial im ze taki karaczan nalezy do grupy owadow Blattodea

ile to można się z kreskówek dowiedzieć :res:

batosai 
Pandion haliaetus

Wysłany: 2008-06-28, 00:32   

lagopus napisał/a:
i w jaki sposób zorientowałeś się, że zaistniała pomyłka...? :haha: bo coś długo Ci to szło ;)

zainteresowałem sie ptactwem i jakoś tak wyszło że sie naumiałem :-D

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2008-08-28, 21:16   

może to nie do końca jest przykład edukacji ale żenujący jest na pewno :?

pod Grudziądzem giną jerzyki kopiące norki

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

batosai 
Pandion haliaetus

Wysłany: 2008-08-28, 23:45   

A ja z zupełnie innej beczki... słucham dzisiaj Eski Rock i leci "Paranoid". Pogłośniłem, bo miło czasem posłuchac klasyki (toż za dwa lata 40 stuknie tej piosence). Skończyło sie, a spiker na to: "było mocno bo to było AC/DC" :shock: ręce opadają... jeszcze rozumiem jakby to w jakimś radiu zwykłym... a to tematyczne-rockowe...

Dla tych co nie wiedzą

Odpowiedz do tematu