faktycznie Gorzów Wlkp. i wejście do Parku Wiosny Ludów ; całkiem niedaleko płynie Warta, może sobie stamtąd przywędrował , a w parku jest staw i płynie rzeczka Kłodawka, więc być może postanowił sobie zmienić zameldowanie
Akurat nie uważam że przykład jaki podaję jest żenujący, bo każdy się może pomylić, tylko fascynujące jest to jak bezkrytyczne pewne mylne informacje są powielane. Chodzi mi o "Płazy i gady krajowe" Juszczyka gdzie Autor napisał błędnie jakoby u rzekotki drzewnej był ampleksus pachwinowy, a jest akurat pachowy - podobnie jak w całej rodzinie rzekotkowatych.
Można poparzeć na tej stronie:
http://images.google.pl/i...6lr%3D%26sa%3DN
Ciekawe jest to że ten błąd został powielony przez tłumacza dr. Henryka Grabarczyka w dwóch ksiażkach tłumaczonych z niemieckiego Płazy i gady (Geocenter) i Płazy i gady przewodnik kieszonkowy (Multico) choć w tej drugiej ksiażce na zdjęciu obok jest właśnie ampleksus rzekotek i samiec trzyma samicę wyraźnie pod pachami. Czyżby tłumacz poprawiał niemieckie książki wg. Juszczyka ?
Cześć
Takie ciekawostki znalazłem w następującej pozycji : "Przewodnik. Jura Krakowsko- Częstochowska. Z legendą wśród Orlich Gniazd" autorstwa M. i A. Kowalczyk; Wydawnictwo Bezdoża; 2007.
"...W przestrzeniach międzyskalnych i starych zamczyskach mają schronienie ptaki. Dosyć licznie występują sowy i jastrzębie. Możemy również spotkać orliki krzykliwe, pustułki, drozdy skalne, pliszki górskie, cietrzewie, kulony i dzięcioły czarne. Niezwykle rzadki jest dzięcioł zielony..."
"...Ponadto występują tu: piękny padalec turkusowy, zaskroniec, gniewosz plamisty, zwany miedzianką, czy jaszczurka zwinka."
skowronek w slowie polskim okazal sie trznadlem z ameryki płn.
tablica o kaczkach z zoo wroclawskiego
i "komar" z jakiego programu tv wydanie wakacyjne
CIMG1773.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 32.41 KB
CIMG2209.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 34.08 KB
CIMG6037.JPG
Plik ściągnięto 8 raz(y) 74.9 KB
_________________ Wbrew pozorom lubię czesać - szalony fryzjer z Milicza:P
Ogladal ktos przed chiwla teleexpres? byl reportaz ze w jaims tam parku jest plaga gawronow , ze brudza itp a w okresie legowym sa pod ochrona... niby wszysko ok tylko ze bohaterami reportazu byly KAWKI a nie gawrony ! co za cymbaly!
_________________ Wbrew pozorom lubię czesać - szalony fryzjer z Milicza:P
byl reportaz ze w jaims tam parku jest plaga gawronow , ze brudza itp a w okresie legowym sa pod ochrona... niby wszysko ok tylko ze bohaterami reportazu byly KAWKI a nie gawrony
Zauważyłem to i też chciałem na Forum napisać ,ala mnie uprzedziłeś
A to widzieliście?
Rysunki i opisy pochodzą z encyklopedii geograficznej "Rzeki świata". Książkę tą polecili mi nauczyciele w podstawówce, jak przygotowywałem się do olimpiady z geografii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum