No stary, to żeś się popisał, przyganiał kocioł garnkowi a sam smoli ehhh....
A tak w ogóle moim skromnym zdaniem pomylić hełmiatkę z głowienką to dla początkującego ptasiarza żaden obciach
Jako że ostatnio zacząłem się bardzo interesować Kraską,to poszukałem sobie w pewnej mojej książce przyrodniczej czy czegoś o niej tam nie ma No i znalazłem
Cytat:
W poważnym niebezpieczeństwie znajdują sie też egzotycznie upierzone kraski,zamieszkujące dziuple w rozległych lasach
Sam wiem że kraska to ptak terenów półotwartych nawet na stronie poświęconej ochronie kraski jest napisane:
Cytat:
Kraska to ptak, który unika zwartych kompleksów leśnych
strona internetowa gorzów24.pl jak to krogulec został orło-myszołowem
Cytat:
Sklep obuwniczy przy ul. Składowej 11 został dziś sparaliżowany przez... myszołowa.
Dziś około godziny 10.00 Barbara Fałendesz zobaczyła w sklepie dużego ptaka. Zwierze wystraszyło klientów jak i pracowników. Pani Barbara próbowała uzyskać pomoc od wielu osób. Kontaktowała się m.in.: z Towarzystwem Opieki nad Zwierzętami, Urzędem Miasta, Strażą Pożarną i firmą Paraj.
Na jej wezwanie o pomoc zareagowała jedynie firma Poraj, która wprawdzie problemu nie rozwiązała, ale próbowała.
- Przysłali faceta z podbierakiem na ryby ale niestety nie udało mu się złapać ptaka - mówi Barbara.
Sufit sklepu jest na wysokości 8 metrów. Mężczyzna, który próbowała złapać ptaka w locie stwierdził, że ten lata zbyt wysoko. Jak tłumaczy pani Barbara strażacy nie zareagowali najprawdopodobniej ze strachu, że mogliby zrobić krzywdę zwierzęciu pod ochroną.
- Podejmujemy pierwsze kroki. Jesteśmy w kontakcie z weterynarzem, z Parkiem Narodowym. Nie chcemy żeby zwierze zostało skrzywdzone także musimy wszystkie procedury przejść. Trudno powiedzieć czy jeszcze dzisiaj uda nam się usunąć ze sklepu tego orła - wyjaśnia Grzegorz Rojek, rzecznik prasowy Straży Pożarnej.
- Niech poczekają do jutra, orzeł osłabnie i wtedy będzie łatwiej go złapać - powiedziała Elżbieta Pajdzik, która kilka miesięcy temu samodzielnie usunęła z mieszkania 300 nietoperzy.
Po interwencji reporterów portalu gorzow24.pl Straż Pożarna i służby weterynaryjne zainteresowały się sprawą i przyspieszyły swoje działania. Pomógł też Leszek Rybka, naczelnik wydziału gospodarki komunalnej, który od nas dowiedział się o incydencie z myszołowem.
O godzinie 16.00 pracownicy sklepu obuwniczego wciąż czekali na pomoc w usunięciu ptaka. W dodatku do środka wleciał wróbel, którego zaatakował myszołów. Po kilku godzinach straż podjęła się pomocy w usunięciu zwierzęcia.
W marcowym Focusie (str. 68) artykuł o cierpliwości wśród zwierząt i tamże fotka orzechówki popielatej Nucifraga columbiana i podpis: "Wyjątkowo cierpliwą orzechówkę popielatą można spotkać także w Polsce."
Śpiewak, mimo, że zdjęcie kiepskie i trzeba było się przy większym powiększeniu dłużej w nie pogapić.
To tylko kropla w morzu błędów w sieci. Wystarczy wrzucić w google.com grafika jakiś gatunek ptaka po polsku a najlepiej po łacinie i zobaczyć co się tam wyświetla pod tą nawą. Często można znaleźć różne błędy tyle, że to wymaga posiedzenia i poprzeglądania stron i fotek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum