FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Mapa GoogleMapa Google
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Programy przyrodnicze w TV
Autor Wiadomość
Piotrek 

Wysłany: 2004-01-04, 20:22   Programy przyrodnicze w TV

Widzial ktos moze dzisiaj tj. 4.I.2004 r. pogode w TVP1 ? Ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec np. " Drozdy wędrowne z Sieradza jeszcze nie odleciały. Normalnie powinny od nas odleciec jesienia " :lol:
Pozdrawiam

Gajowy 

Wysłany: 2004-02-02, 13:59   Programy przyrodnicze w TV

"Ł?ki nad Biebrz?" "Pomysł na życie" poniedziałek 02.02.2004 14:25 TVP 1!!! - dla tych co dysponuj? czasem i telewizorem o tej porze...

KuBa 

Wysłany: 2004-02-02, 16:01   

Ogl?dałem i musze przyznać że ciekawe.Oby więcej takich programów.

Szybszy 

Wysłany: 2004-02-02, 19:15   

Ciekawy w?tek, sam chciałem taki zacz?ć - polecam "Życie Ptaków" na Animal Planet, mylę że będ? jeszcze powtarzać parokrotnie.

saas 

Wysłany: 2004-02-06, 12:15   

Cytat:
polecam "Życie Ptaków" na Animal Planet

Następny odcinek w niedzielę o 23:00 , naprawdę warto:shock:

Anem 

Wysłany: 2004-02-12, 22:13   

Powiem wam, że ja zdecydowanie wolę programy traktuj?ce o przyrodzie europejskiej. Jako nie ciekawi mnie fauna australijska czy afrykańska. Wolę dowiadywać się więcej na temat zwierz?t, które mogę spotkać również w innym miejscu niż ogród zoologiczny. Może to nie jest postawa godna przyrodnika, który powinien wszystkie zwierzaki darzyć sympati? ale co ja na to mogę.

Czy wy też tak macie?

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-02-12, 22:35   

Cytat:
Czy wy też tak macie?
- ja też jestem patriot? ale przyznać muszę, że w TV ogl?dam też programy o afrykańskich żyj?tkach i nie tylko. Magia większoci z nich polega na wysokim poziomie realizacji materiału. Jest temat i jest jego super przedstawienie, ciekawe zdjęcia, elegancki komentarz. A co o rodzimej faunie? Nie ma nic. Rodzynki jakie w postaci materiału o ochronie sów (raz na rok). LIPA!
Dlaczego u nas nikt się nie weĽmie profesjonalnie za filmy przyrodnicze, które będ? się nadawały do emisji w niedzielne przed, lub wczesne popołudnie?
Czy u nas nie ma o czym kręcić :?:

Anem 

Wysłany: 2004-02-12, 22:42   

Jaki miesi?c temu, no może półtora był na dwójce (chyba) wietny film o sowach. Przedstawiał ogóln? fizjonomię tych ptaków, sposoby polowania etc., a wszystko to na przykładzie europejskich przedstawicieli tego rzędu. Między innymi były wietne zdjęcia polowania puszczyka mszarnego na norniki w głębokim niegu.

Film był produkcji brytyjskiej więc poziom realizacji był wysoki.

Mówię wam rarytas. Może kto z was ma to gdzie nagrane???

mopek 
administrator
TVN killer

oton

Wysłany: 2004-02-12, 22:48   

Cytat:
wietny film o sowach

widziałem - potwierdzam, był całkiem niezły!

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Rey 
ornitolog

Wysłany: 2004-02-13, 00:25   

No faktycznie ten film był I klasa. Zgadzam się całkowicie z Anem iż w naszej telewizji zdecydowanie za mało jest programów o europejskiej przyrodzie. Nie twierdze że ogl?danie zwierz?t afrykańskich czy amerykańskich jest czym mało istotnym i nieciekawym, ale skutek tego jest taki że przeciętny widz będzie wiedział np. jak bardzo zagrożone s? tygrysy syberyjskie, nosorożce czarne. goryle górskie, kiwi itp. ale o tym że pod bokiem ma gin?ce u nas kulony, kraski, wistuny bladego pojęcia nie będzie miał. Przydały by się filmy jeli nie o przyrodzie polskiej to chociaż europejskej aby przeciętny widz mógł troszke lepiej poznać i orientować się w zagrożonych gatunkach u nas występuj?cych, możliwoci im pomocy itd.

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-02-16, 16:49   

Qrde, znowu dalimy ciała (przynajmniej ja). Dzisiaj o 14.30 na TVP 1 był program z serii "Pomysł na życie: Zielone brzegi Wisły", wł?czyłem oczywicie na koniec jak goć mówił o bielikach. Było też o sokołach z PKiN. Ten "Pomysł na życie" to się okazuje, że to cała seria filmów przyrodniczych, trzeba za tydzień ogl?dać może znowu będzie o ptaszkach. Pokazywali "domek" sokołów na Pałacu. Wie kto może czy taki zwykły miertelnik jak ja mógłby tam się dostać i na własne gały to zobaczyć?

Szybszy 

Wysłany: 2004-02-16, 17:46   

14.30 :?: :cry:

Rey 
ornitolog

Wysłany: 2004-02-16, 21:39   

Cytat:
Pokazywali "domek" sokołów na Pałacu. Wie kto może czy taki zwykły miertelnik jak ja mógłby tam się dostać i na własne gały to zobaczyć?

No bez przesady, w końcu to jedno z 5 gniazd w Polsce. Tam chyba nikt nie wchodzi a ptaki s? tylko monitorowane z ustawionej koło gniazda kamery. Chcesz zobaczyć sokoła wędrownego to jedĽ pod PKiN w maju lub czerwcu i spojrzyj w niebo a napewno go zobaczyć :D .

P.S. Piękny jest widok szybuj?cego sokoła wędrownego :mrgreen: .

Winer 
moderator

Wysłany: 2004-02-16, 22:09   

Cytat:
spojrzyj w niebo a napewno go zobaczyć .
- tyle to już widziałem.
Pan z kamer? wlazl to ja bym nie mógł? Podgl?du tam żadnego nie ma ?

Rey 
ornitolog

Wysłany: 2004-02-16, 22:16   

Cytat:
Pan z kamer? wlazl to ja bym nie mógł?

"Pan z kamer?" wlazł raz by j? zamontować i już więcej się tam nie pokazał.
Cytat:
Podgl?du tam żadnego nie ma ?

Z tego co wiem chyba nie ma, aczkolwiek moge się mylić....

Odpowiedz do tematu