Zdaję sobie sprawę, iż może to wyglądać na pranie własnych spraw na Forum, ale uznałem, ze skoro autorzy „Dzikiej Polski” nie uznali za stosowne poinformować (czego wymaga Prawo Autorskie), kto jest autorem większości ujęć pustułek w ich programie (dokładnie 4minuty i 32 sekundy gotowych, zmontowanych sekwencji), to zrobię to sam. Zgodnie z zasadą, której nauczyłem się od pewnego niestarego górala: „jak się sam nie pochwalisz, to cię nikt nie pochwali”. Ujęcia zostały wykonane dla mojej firmy przez Krzyśka Skroka. Poświęciliśmy na to kilkanaście dni pracy w różnych miejscach i porach roku.
Myślę, że moją irytację zrozumieją zwłaszcza fotograficy przyrody. Zobaczyć swoje foty na cudzej wystawie - to musi wkurzyć.
Ten mail pozwolę sobie wrzucić również na inne przyrodnicze listy i fora.
Linki do obu programów dołączam jako materiał dowodowy.
Marcin Krzyżański
Producent i autor programu „Sto tysięcy bocianów”
O w mordę a nie było jakiejś gwiazdki w umowie że materiał TVP może wykorzystać w innym programie?? Nie zostałeś wymieniony w napisach? (zaznaczam nie oglądałem)
Wszelkie niuanse prawne zawarte w umowach postanowiłem wyjasnić na drodze prawnej. TVP Polonia i TVP2 to kanały tej samej samej firmy: TVP S.A. Codzi mi tylko o wymaganą prawem, a przede wszystkim przyzwoitością zasadę podpisywania twórcy. Robienie programów przyrodniczych to kawał ciężkiej pracy i w tym przypadku wykorzystywanie cudzych dokonań jest szczególnie nie w porządku. Zwłaszcza, gdy bierze się za to pieniądze. Całość odbyła się bez mojej oraz Krzyśka zgody i wiedzy, mimo, że część twórców "Dzikiej Polski" znamy i dysponują oni naszymi telefonami.
Jutro, po wakacyjnej przerwie rusza nowa edycja programu „Sto tysięcy bocianów”.
W pierwszym odcinku o naturalnych dolinach rzecznych i pladze regulacji.
Niestety, w tym sezonie pora emisji będzie jeszcze wcześniejsza: niedziela, godz. 07.05. TVP2.
Pozdrawiam i zapraszam. Marcin Krzyżański
relacja majowego Bird Race, Dzikie rzeki, Dolina Noteci
wrzucam na liste, bo pora pierwotnej emisji telewizyjnej jest tak barbarzyńska, że trudno oglądnąć.
Pozdrawiam. Marcin Krzyżański.
autor programu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum