FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z kleszczami
Autor Wiadomość
Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2005-05-19, 11:58   

Ja w Jasionce miałem pierwsze w tym roku spotkanie z kleszczem... niewiadomy niczego po obserwacji zaganiacza/wistunki popatrzyłem na ręke a tam takie małe sqbaństwo zaiwaniało po skórze, przygl?dn?łem sie bliżej - stwierdziłem ze to kleszcz i plask :mrgreen: tyle go widziałem... :roll:
Cos czuje że to nie był ostatni raz :?

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

Pawelele 

Wysłany: 2006-02-15, 17:10   

BHP to nie tylko kleszcze.... więc do głowy przyszła mi następna kwestia :>
Czy zabieracie w teren jakieś "przyrządy" :] , preparaty, które podnoszą bezpieczeństwo - np na jakieś bezpańskie psy, na agresywnych tubylców. Ja w plecaku od pewnego czasu noszę gaz pieprzowy - może to okazać się mało skuteczne, ale jakoś mimo to pewniej się czuję.
A jakie jeszcze macie BHPowski tematy, które można tu poruszyć?

mender 

Wysłany: 2006-02-15, 20:05   

Moi koledzy swego czasu nosili straszaki. Robi duzo huku i odstrasza skutecznie psy.

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2006-02-15, 21:48   

Jak psiknąłem kiedyś psa gazem jakimś (już nie pamietam, co to było) - na Polach Mokot.w Wawce, gdy tam jeszcze biegałem, a psisko się czepiło, luzem było - to potem miałem wyrzuty sumienia, bo strasznie wył ... zapewne zafundowałem mu ostre katusze a nawet męczarnie, nieświadom piorunującego efektu :/ Chyba lepiej hukiem odstraszyć niż narażać Canusa na bezpośredni atak na jego śluzówkę węchową, która jest zapewne taką "piętą achillesową" zębacza... :?

Namor 

Wysłany: 2006-02-15, 21:53   

Kejbii napisał/a:
Jak psiknąłem kiedyś psa gazem jakimś (już nie pamietam, co to było) - na Polach Mokot.w
głównie należałoby tak potraktować własciciela psa (za brak własciwego nadzoru).

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2006-02-16, 03:49   

no tak, ale luzem latał; trza się było ratować, coby nie capnął głupek jeden, a został potraktowany gazem z jakich 10 metrów...

Logan 
moderator

Wysłany: 2006-02-16, 10:15   

Pawelele napisał/a:
Czy zabieracie w teren jakieś "przyrządy" , preparaty, które podnoszą bezpieczeństwo - np na jakieś bezpańskie psy, na agresywnych tubylców

na psy:
ciezki but
wiekszy pies do towarzystwa
kijki w zimie (oprocz tego ze ulatwiaja chodzenie mozna sie opedzac)
glos urala z magneta (dziala na male psy tam gdzie sa urale)
na tubylcow:
unikac ale nie uciekac, olewac
czasami stroj lesno-mysliwski, zwlaszcza z nozem przy pasie powoduje ze ludzie omijaja tak ubranego przyrodnika bokiem :twisted:

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-02-16, 10:40   

Na wiejskiego psa nic tak dobrze nie działa uspokajająco niż widok niezłego drąga w ręce. Gaz w praktyce bywa zawodny, zwłaszcza jak pies już pędzi i ma sie dużo kieszeni.. ;-)

Szybszy 

Wysłany: 2006-02-16, 11:14   

Ja stosuję kolejne poziomy obrono-ataku:

na ludzi:
1) uprzejmie ignorować
2) strój maskujący
3) pięści

na psy:
1) stanąć bez ruchu i patrzeć w ziemię
2) kij
3) ewakuacja na elewację ;)

R_Michal 
Riot!

Wysłany: 2006-02-16, 11:52   

Szybszy napisał/a:
stanąć bez ruchu i patrzeć w ziemię

sprawdzone na mojej skorze - dziala :mrgreen:
jedyny mankament jest taki, ze duzo czasu moze uplynac zanim sie psie towarzystwo od nas oddali... ewentualnie mozna samemu isc, ale doslownie przesuwac sie stopa za stopa, tak zeby ruch byl jak najmniejszy (tez sprawdzone w przeze mnie w terenie) ;-)

Logan 
moderator

Wysłany: 2006-02-16, 13:09   

Jako ze sam mam psa i nieraz musialem rozdzielac walczace psy polecam psi NOS - walnac a na 99% ucieknie ;-) (pod warunkiem ze nie ugryzie wczesniej ale jakos dotad uniknalem tego). A tak naprawde to najlepszy sposob na psy to duzy pies na wycieczki, jak mialem sporego wyzla to nie moglem chodzic gdzie badz bo w razie czego to on jezdzil po innych psach. Teraz mam polwilczura, ktorego czasami trzeba ratowac z opresji bo podskakuje wiekszym.

R_Michal 
Riot!

Wysłany: 2006-02-16, 13:20   

Ja mam teriera amerykanskiego (baaardzo lagodny do wszelkich pokojwo nastawionych stworzen) ale w mojej obronie potrafi atakujacego psa zmasakrowac (niestety)

Pawelele 

Wysłany: 2006-03-06, 12:26   

Z BHPowskich zagadnień to podzielę się tym, że przed paroma dniami poważnie zainwestowałem w swoje bezpieczeństwo ;-) - mianowicie zaopatrzyłem się w elementarne materiały opatrunkowe i odkażające, które od teraz będą już na stałe w plecaczku. Aha no i jeszcze rękawiczki lateksowe w razie gdybym jakiegoś awitruposza chciał ogladać - nie myślcie że wpadłem w jakąs panikę z powodu H5N1 - zwyczajnie myślę, że w teren powinno się zabierać takie gadżety :idea:

Logan 
moderator

Wysłany: 2006-03-06, 13:36   

Pawelele napisał/a:
mianowicie zaopatrzyłem się w elementarne materiały opatrunkowe i odkażające, które od teraz będą już na stałe w plecaczku

:mrgreen: alez to standart, bez takiego ekwipunku nie nalezy wybierac sie w teren, zwlaszcza ten dzikszy ... chociaz moze sie i przydac w miejscach zamieszkalych bo tam chyba nawet latwiej o roznego rodzaju "kontuzje" ;-)

Pawelele, w zaistniales sytuacji epidemiologicznej chyba nie ma co liczyc, ze bedzie wabil drapole na "trupka" :?: :]

ogardy 

Wysłany: 2006-03-06, 13:43   

Chyba ze pod Toruniem ;-)

Odpowiedz do tematu