FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z kleszczami
Autor Wiadomość
Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-04-25, 09:52   

Cytat:
A ewentualn? boreliozę siekamy odpowiednim antybiotykiem i spoko.

czy takie spoko to raczej nie. Z tego co wiem to boreliozę się zalecza i nie da się całkowicie wyleczyć. Mam-zaleczon?. "złapałem" włanieod kleszcza, nad Bugiem, będ?c na trenówce w 2003. i od tamtrgo czasu zaczęły mi suię włnie jakie kłopoty zdrowotne, częsciej się przeziębiam(kiedy wogule) i inne dolegliowci mnie czasami męcz?. kto wie czy to przyopadkiem nie jest zwi?zane z borelioz?.

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-04-25, 10:12   

Jak kuracja jest rozpoczęta odpowiednio wczenie (w fazie rumienia wędruj?cego, czyli skórnej), odpowiednim antybiotykiem i przez odpowiedni czas - to się wylecza. A co u ciebie było, to ja nie wiem, Corvi. A częstsze preziębienia - ot, staroć :wink:

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-04-25, 13:02   

Cytat:
Jak kuracja jest rozpoczęta odpowiednio wczenie (w fazie rumienia wędruj?cego, czyli skórnej), odpowiednim antybiotykiem i przez odpowiedni czas - to się wylecza. A co u ciebie było, to ja nie wiem, Corvi.

dokładnie w tym czasie jak wytworzyło się to tzw "bawole oko" poaszedłem do lekarza i przez 3 tygodnie brałem anybiot.

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-04-25, 18:32   

To pewnie zdrów jak ryba, Corvi..tylko troszku hipochondryk :lol:

Michal Z. 

Wysłany: 2005-04-26, 19:35   

Kejbii napisał/a:
Jak kuracja jest rozpoczęta odpowiednio wczenie (w fazie rumienia wędruj?cego, czyli skórnej), odpowiednim antybiotykiem i przez odpowiedni czas - to się wylecza.

Witam! Łatwiej powiedzieć niż to zrobić. Problem w tym, że często boreliozę przechodzi się bez stadium rumienia i co wtedy? Osobicie znam pewnego ornitologa, który z racji boreliozy musiał przejć na rentę. Osłabł, często chorował, szybko się męczył, nie mógł nawet 2-3 pięter wejć po schodach. Nie jest więc to choroba taka jak przeziębienie. Z tego nigdy nie można się wyleczyć a zaleczenie też nie zawsze jest łatwe. Oczywicie szybka reakcja zwiększa szanse ale nie znaczy to, że boreliozę można lekceważyć.
pozdrawiam - Michał

saas 

Wysłany: 2005-05-03, 19:35   

Wrocilem dzisiaj z wypadu i co widze ?.....oczywiscie kleszcza , nie pierwszego zreszta w tym roku no i pewnie nie ostatniego . Praktycznie kazde wyjscie w teren konczy sie tym ze znajduję kleszcza ( cos mnie chyba te malpy za bardzo lubi? :/ ), probowalem stosowac preparat w sprayu(AUTAN) ale nie za bardzo pomaga . Zna ktos moze jakis dobry srodek do odstraszania kleszczy ?

xhardcorex 
Jerzy Jeż

Wysłany: 2005-05-03, 20:47   

Z kleszczami trzeba się poprostu zaprzyjaĽnić :mrgreen:

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-05-03, 21:21   

Niestety chyba tylko ogl?danie się pozostaje :/

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

nurek 
moderator
Tomasz Kosut

Wysłany: 2005-05-03, 22:11   

Jak na razie to u mnie atakuj? tylko pieska :( Ja jestem cholera, więc swój swego nie ruszy :D
Kiedy byłem grzeczniejszy to mi się wpił jeden w głowę hyhy. A że nie wiedziałem, swędziało, drapn?łem, palce we krwi i tak żyję z reszt? kleszcza między włosami :) Żal mi szkraba, to do chirurga się nie wybieram.
A prawda li to, że w lasach iglastych kleszczy nie uwiadczysz?
P.S.: Bywa, że jestem normalny hehe
Pozdrawiam

Szybszy 

Wysłany: 2005-05-05, 17:29   

Kupiłem sobie taki dyngs do wyci?gania kleszczy ale jeszcze w tym roku nie testowałem

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2005-05-05, 19:46   

Szybszy napisał/a:
Kupiłem sobie taki dyngs do wyci?gania kleszczy[...]

:shock: czyli co :?: jak? lewarko-wyci?garkę :?: napisz jak takie ustrojstwo wygl?da bom ciekaw niezmiernie :o

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Szybszy 

Wysłany: 2005-05-05, 20:15   

Ma pętelkę z żyłki na końcu któr? poluzowujesz, zakładasz na skubańca, skracasz a więc zaciskasz, wykręcasz robala.

Tyle teoria, jak praktyka niechybnie zobaczymy w tym roku. Ja jestem mało cierpliwy przy wyci?ganiu kleszczy i na ogół kończy się to wycinaniem kawałka mięsa i mała blizn? na całe życie. :]

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-05-05, 21:57   

ja tam dzisi?tki razy wyci?gałem kleszcze , głównie z psów, ale z ludzi też.
po prostu niteczka, pentelka, zacinięcie i powolutku delikatnie ci?gniemy. :mrgreen:
nic nie zostaję(a przynajmniej nie widać-nawet pod lup?;))

tm 

Wysłany: 2005-05-06, 08:54   

Mnie się kiedy wbił w brzuch na wycieczcze. Całe szczęcie, że miałem sklapel :)

Jeli chcecie złapać dużo kleszczy jedĽcie do Słowackiego Krasu! Tam ich było naprawdę dużo, ale za to jaka przyroda ( małe dziki wychodz?ce po kukurydzę niedaleko motelu).

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-05-18, 15:52   

załacze mały poradnik jak bronić się przed kleszczami:
Cytat:

Fakty:

Kleszcze występuj? powszechnie w lasach i na ł?kach na terenie całego kraju. Można je spotkać również na terenach zielonych przylegaj?cych do osiedli mieszkaniowych oraz w parkach.

Przenosz? groĽne choroby zakaĽne: kleszczowe zapalenie mózgu (KZM), boreliozę oraz wiele innych. Mog? nas zarazić nimi w czasie ukłucia i wysysania krwi.
Rocznie około 200–250 osób zapada na kleszczowe zapalenie mózgu i opon mózgowych. Jest to liczba szczególnie ciężkich przypadków. Przypuszcza się, że chorzy korzystaj?cy z pomocy medycznej stanowi? jedynie 10% zakażonych.
W przebiegu kleszczowego zapalenia mózgu mog? wyst?pić różnego rodzaju powikłania. W przypadku wyst?pienia postaci mózgowej oraz mózgowo-rdzeniowej mog? wyst?pić trwałe uszkodzenia układu nerwowego (np. porażenia, niedowłady). Choroba może także pozostawić objawy ze sfery psychicznej, takie jak: depresja, nerwice, zespoły psychoorganiczne, charakteropatie, zespoły paranoidalne, zmiany osobowoci, zaburzenia koncentracji, bóle głowy czy bezsennoć.
Ostatnie publikacje medyczne wskazuj?, że zarówno w Polsce, jak i w Europie zapadalnoć na kleszczowe zapalenie mózgu wyraĽnie wzrosła.

O czym należy pamiętać?

Typowy ubiór noszony latem lub jesieni? w czasie wypraw do lasu lub na ł?kę nie chroni przed ukłuciem kleszcza.
By zmniejszyć ryzyko zakażenia, należy wchodzić do lasu w ubraniu możliwie dobrze osłaniaj?cym ciało (długie spodnie i koszule z długim rękawem najlepiej zakończone ci?gaczem, pełne obuwie i skarpety)
Po powrocie z lasu każdorazowo należy obejrzeć dokładnie całe ciało.
W przypadku zauważenia kleszcza, należy go jak najszybciej usun?ć. Najlepiej uchwycić go penset? tuż przy skórze i wyci?gn?ć zdecydowanym ruchem ku górze. Gdyby usunięcie kleszcza sprawiało trudnoć, należy zwróć się o pomoc do lekarza.
W terenach występowania kleszczowego zapalenia mózgu, Ľródłem zakażenia może być także niepasteryzowane mleko i jego przetwory.

Należy pamiętać jednak, że w ten sposób nie likwidujemy zagrożenia, a jedynie zmniejszamy ryzyko infekcji. Dlatego też:

Jeli planujemy pobyt w lesie (letni wypoczynek, grzybobrania, wędrówki) na obszarze występowania kleszczowego zapalenia mózgu nie można lekceważyć zwi?zanego z tym zagrożenia.
Jedyn? skuteczn? ochron? przed t? ciężk? chorob? jest szczepienie przeciwko KZM. Jednak trzeba wykonać je odpowiednio wczeniej, co najmniej na kilka tygodni przed wyjazdem. Informacje o szczepieniu można uzyskać bezporednio u lekarza rodzinnego lub w najbliższym punkcie szczepień.
Jeli po ukłuciu przez kleszcza (lub pobycie w lesie) zauważymy na skórze nietypowy rumień należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza. Nie można lekceważyć żadnej zmiany, gdyż może być ona objawem boreliozy. Lekarz zadecyduje czy potrzebne jest dalsze leczenie.

Odpowiedz do tematu