A ewentualn? boreliozę siekamy odpowiednim antybiotykiem i spoko.
czy takie spoko to raczej nie. Z tego co wiem to boreliozę się zalecza i nie da się całkowicie wyleczyć. Mam-zaleczon?. "złapałem" włanieod kleszcza, nad Bugiem, będ?c na trenówce w 2003. i od tamtrgo czasu zaczęły mi suię włnie jakie kłopoty zdrowotne, częsciej się przeziębiam(kiedy wogule) i inne dolegliowci mnie czasami męcz?. kto wie czy to przyopadkiem nie jest zwi?zane z borelioz?.
Jak kuracja jest rozpoczęta odpowiednio wczenie (w fazie rumienia wędruj?cego, czyli skórnej), odpowiednim antybiotykiem i przez odpowiedni czas - to się wylecza. A co u ciebie było, to ja nie wiem, Corvi. A częstsze preziębienia - ot, staroć
Jak kuracja jest rozpoczęta odpowiednio wczenie (w fazie rumienia wędruj?cego, czyli skórnej), odpowiednim antybiotykiem i przez odpowiedni czas - to się wylecza. A co u ciebie było, to ja nie wiem, Corvi.
dokładnie w tym czasie jak wytworzyło się to tzw "bawole oko" poaszedłem do lekarza i przez 3 tygodnie brałem anybiot.
Jak kuracja jest rozpoczęta odpowiednio wczenie (w fazie rumienia wędruj?cego, czyli skórnej), odpowiednim antybiotykiem i przez odpowiedni czas - to się wylecza.
Witam! Łatwiej powiedzieć niż to zrobić. Problem w tym, że często boreliozę przechodzi się bez stadium rumienia i co wtedy? Osobicie znam pewnego ornitologa, który z racji boreliozy musiał przejć na rentę. Osłabł, często chorował, szybko się męczył, nie mógł nawet 2-3 pięter wejć po schodach. Nie jest więc to choroba taka jak przeziębienie. Z tego nigdy nie można się wyleczyć a zaleczenie też nie zawsze jest łatwe. Oczywicie szybka reakcja zwiększa szanse ale nie znaczy to, że boreliozę można lekceważyć.
pozdrawiam - Michał
Wrocilem dzisiaj z wypadu i co widze ?.....oczywiscie kleszcza , nie pierwszego zreszta w tym roku no i pewnie nie ostatniego . Praktycznie kazde wyjscie w teren konczy sie tym ze znajduję kleszcza ( cos mnie chyba te malpy za bardzo lubi? ), probowalem stosowac preparat w sprayu(AUTAN) ale nie za bardzo pomaga . Zna ktos moze jakis dobry srodek do odstraszania kleszczy ?
_________________ Deyna Kazmierz, nie rusz Go bo zginiesz a Legii Prometeusz to Nowak Tadeusz ...
Jak na razie to u mnie atakuj? tylko pieska Ja jestem cholera, więc swój swego nie ruszy
Kiedy byłem grzeczniejszy to mi się wpił jeden w głowę hyhy. A że nie wiedziałem, swędziało, drapn?łem, palce we krwi i tak żyję z reszt? kleszcza między włosami Żal mi szkraba, to do chirurga się nie wybieram.
A prawda li to, że w lasach iglastych kleszczy nie uwiadczysz?
P.S.: Bywa, że jestem normalny hehe
Pozdrawiam
Ma pętelkę z żyłki na końcu któr? poluzowujesz, zakładasz na skubańca, skracasz a więc zaciskasz, wykręcasz robala.
Tyle teoria, jak praktyka niechybnie zobaczymy w tym roku. Ja jestem mało cierpliwy przy wyci?ganiu kleszczy i na ogół kończy się to wycinaniem kawałka mięsa i mała blizn? na całe życie.
ja tam dzisi?tki razy wyci?gałem kleszcze , głównie z psów, ale z ludzi też.
po prostu niteczka, pentelka, zacinięcie i powolutku delikatnie ci?gniemy.
nic nie zostaję(a przynajmniej nie widać-nawet pod lup?;))
Mnie się kiedy wbił w brzuch na wycieczcze. Całe szczęcie, że miałem sklapel
Jeli chcecie złapać dużo kleszczy jedĽcie do Słowackiego Krasu! Tam ich było naprawdę dużo, ale za to jaka przyroda ( małe dziki wychodz?ce po kukurydzę niedaleko motelu).
załacze mały poradnik jak bronić się przed kleszczami:
Cytat:
Fakty:
Kleszcze występuj? powszechnie w lasach i na ł?kach na terenie całego kraju. Można je spotkać również na terenach zielonych przylegaj?cych do osiedli mieszkaniowych oraz w parkach.
Przenosz? groĽne choroby zakaĽne: kleszczowe zapalenie mózgu (KZM), boreliozę oraz wiele innych. Mog? nas zarazić nimi w czasie ukłucia i wysysania krwi.
Rocznie około 200–250 osób zapada na kleszczowe zapalenie mózgu i opon mózgowych. Jest to liczba szczególnie ciężkich przypadków. Przypuszcza się, że chorzy korzystaj?cy z pomocy medycznej stanowi? jedynie 10% zakażonych.
W przebiegu kleszczowego zapalenia mózgu mog? wyst?pić różnego rodzaju powikłania. W przypadku wyst?pienia postaci mózgowej oraz mózgowo-rdzeniowej mog? wyst?pić trwałe uszkodzenia układu nerwowego (np. porażenia, niedowłady). Choroba może także pozostawić objawy ze sfery psychicznej, takie jak: depresja, nerwice, zespoły psychoorganiczne, charakteropatie, zespoły paranoidalne, zmiany osobowoci, zaburzenia koncentracji, bóle głowy czy bezsennoć.
Ostatnie publikacje medyczne wskazuj?, że zarówno w Polsce, jak i w Europie zapadalnoć na kleszczowe zapalenie mózgu wyraĽnie wzrosła.
O czym należy pamiętać?
Typowy ubiór noszony latem lub jesieni? w czasie wypraw do lasu lub na ł?kę nie chroni przed ukłuciem kleszcza.
By zmniejszyć ryzyko zakażenia, należy wchodzić do lasu w ubraniu możliwie dobrze osłaniaj?cym ciało (długie spodnie i koszule z długim rękawem najlepiej zakończone ci?gaczem, pełne obuwie i skarpety)
Po powrocie z lasu każdorazowo należy obejrzeć dokładnie całe ciało.
W przypadku zauważenia kleszcza, należy go jak najszybciej usun?ć. Najlepiej uchwycić go penset? tuż przy skórze i wyci?gn?ć zdecydowanym ruchem ku górze. Gdyby usunięcie kleszcza sprawiało trudnoć, należy zwróć się o pomoc do lekarza.
W terenach występowania kleszczowego zapalenia mózgu, Ľródłem zakażenia może być także niepasteryzowane mleko i jego przetwory.
Należy pamiętać jednak, że w ten sposób nie likwidujemy zagrożenia, a jedynie zmniejszamy ryzyko infekcji. Dlatego też:
Jeli planujemy pobyt w lesie (letni wypoczynek, grzybobrania, wędrówki) na obszarze występowania kleszczowego zapalenia mózgu nie można lekceważyć zwi?zanego z tym zagrożenia.
Jedyn? skuteczn? ochron? przed t? ciężk? chorob? jest szczepienie przeciwko KZM. Jednak trzeba wykonać je odpowiednio wczeniej, co najmniej na kilka tygodni przed wyjazdem. Informacje o szczepieniu można uzyskać bezporednio u lekarza rodzinnego lub w najbliższym punkcie szczepień.
Jeli po ukłuciu przez kleszcza (lub pobycie w lesie) zauważymy na skórze nietypowy rumień należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza. Nie można lekceważyć żadnej zmiany, gdyż może być ona objawem boreliozy. Lekarz zadecyduje czy potrzebne jest dalsze leczenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum