FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z kleszczami
Autor Wiadomość
junior 

Wysłany: 2007-05-30, 19:08   

Nie rozumiem za bardzo o co ten krzyk. Wiadomo ze kleszcz to niby poważna sprawa, ale jak się ma zwierzaka to nie problem. Ja mam 2 psy i co wakacje na spacerku mimo dobrej obrozy firmy "Bayer" łapie po 5- 7 kleszczy, część się wyjmie w domu, a część sięnie widzi i wchodzą, potem trzeba je wyciągać, nie wytrzymałbym biegania do weterynarza, wiec kupilem fajny sprzet, do wyjmowania kleszczy, kosztuej takie coś 5 złoty, i powinno być dostępne u weterynarza. Czasem się zdarzy, że to ja mam kleszcza, wtedy ktośz rodzinki wyciąga. Raczej nie ma problemu z bieganiem do lekarza, a co do kleszcza to przy sprzęcie trzeba być cierpliwym, bo czasem się zdarzy, że samemu nie wyjmiesz całego i coś tam zostanie, ale to trzeba odkazic jakos, sprobowac wyjac i posmarowac jakims spirytusem i jest wporządku. I po co biegać po lekarzach??

Sprzet na kleszcze, to taka bardzo maął rzecz z takim czyms jak ma długopis, jak naciskasz to kleszcze sie otwieraja, celujesz w kleszcza, przyblizasz, puszczaszcz to od długopisu, kleszcze sie zaciskaja, i potem 3 w lewo, 3 w prawo i tak z 10 - 15 razy i sam sie calutki wykręca, potem do kibelka i spuszczanko.

:twisted:

lagopus 

Wysłany: 2007-05-30, 20:15   

junior napisał/a:
Nie rozumiem za bardzo o co ten krzyk. Wiadomo ze kleszcz to niby poważna sprawa, ale jak się ma zwierzaka to nie problem.

Każdy ma swoje sposoby, ale akurat jeżeli chodzi o kleszcze to lepiej nie ryzykować! Moja znajoma też poradziła sobie sama z kleszczem (tak jej się przynajmniej wydawało) a po pewnym czasie dostała boreliozę.......i teraz świat jej się zawalił, a dodatkowo okazało się, że ma uczulenie i lekarze nie dają wielkich szans. Dlatego lepiej nie lekceważyć kleszcza...!

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2007-05-30, 20:23   

ekhem, ekhem ;) ....
kleszcze kleszczami, a Pawelele obiecał że tu naskrobie swoją historie... zapraszamy więc :)

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

Pawelele 

Wysłany: 2007-05-30, 20:30   

Alcedo napisał/a:
Pawelele obiecał że tu naskrobie swoją historie

dobrze że nie zadeklarował żadnego terminu :P

w wolnej chwili a i owszem cosik skrobnę :]

junior 

Wysłany: 2007-05-30, 22:30   

No to ja czekam na ta historyjke :)

Syriusz 
Damian Kurlej

Wysłany: 2007-05-31, 00:00   

A ja na całe szczęście jeszcze nigdy (odpukać) nie miałem u siebie kleszcza

Pawelele z niecierpliwością czekam na Twoje opowiadanie, może też w wolnej chwili cos skrobnę :>

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2007-05-31, 19:40   

Syriusz napisał/a:
A ja na całe szczęście jeszcze nigdy (odpukać) nie miałem u siebie kleszcza

Ja toże. Widocznie nie smakuje im moja krew (szkoda, że komary mają inne gusta) :mrgreen:

Heimik 
Młody ornitofan

Wysłany: 2007-05-31, 22:45   

Proponuje wydzielić temat o kleszczach, godny uwagi a niepotrzebnie zaśmieca ten topic :]

[ Komentarz dodany przez: krotom: 2007-06-04, 08:28 ]
:oki: temat został nie tyle wydzielony co scalony z tematem już istniejącym

BeaJolKa 

Wysłany: 2007-05-31, 23:24   

temat o kleszczach jest juz tutaj

Wolny Tybet !!!

lagopus 

Wysłany: 2007-06-01, 09:03   

A jest gdzieś temat o alergiach? :mrgreen: :>

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2007-09-14, 02:46   

Namor napisał/a:
Okazuje się że zadne testy nie są nawet 90%

I dlatego wszystkie dziki w sezonie letnim i jesiennym powinny - po wyprawach do lasów i haszczyków - "przegladać ciało" w poszukiwaniu zarówno kleszczyka, jak i - ewentualny rumieni po kleszczo-ugryzieniu :idea:

Nie siej paniki jak jak tabloid, namorze :mrgreen:

[ Komentarz dodany przez: krotom: 2007-09-14, 10:12 ]
wątek wydzielony z tematu o targach leśnych ROGÓW 2007

Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2007-09-14, 07:31   

Kejbii napisał/a:
Nie siej paniki jak jak tabloid, namorze
łatwo Ci mówić, na referat przyszli wszyscy zdrowi, a wychodzili ledwie powłóczywszy nogami opierając się o ściany.

Kejbii 
moderator
Sumienie Forum

Wysłany: 2007-09-14, 08:08   

No tak, ale zagrożenie związane z niedoskonałym testami dotyczy sytuacji, KIEDY PRZEGAPISZ STOSUNKOWO ŁATWE DO ROZPOZNANIA OBJAWY BORELIOZY (rumień wędrujący, po medycznemu Erythema migrans zwany) :idea:

Zacytuję tu Tobie - dla jasności - opis tego rodzaju rumienia (bo my lekarze rozróżniamy wiele rodzajów tej zmiany skórnej) - z "VADEMECUM Lekarza Ogólnego", PZWL 1990: "W miejscu ukąszenia przez kleszcza postaje po upływie 3 do 30 dni zmiana pierwotna. Jest to erythema chronicum migrans (...). Eryhema chronicum migrans zaczyna się od plamki lub grudki i szerzy się obwodowo z zanikaniem zmian wewnątrz obrysów [dlateo po polsku nazywa się "rumieniem wędrującym" - dopisek mój]. szerzenie może trwać tygodniami (jeśli ie było leczone [dlatego "chronicum" - dopisek mój] i zajmować cora to większe płaszczyzny skóry (...)."

Wniosek z tego płynący: przeglądać ciało po dziczen oiu przez wiele dni w poszukiwaniu rumienia o cechach j.w. > i wtedy nie trza się przejmować niedoskonałością testów, które wszak stają się przydatne dopiero w późniejszych stadiach choroby(nieleczonej lub niewłaściwie leczonej - więc nie wyleczonej) boreliozy :idea:

Przypominam, że właściwe leczenie pierwotnej boreliozy (pierwotnej - czyli wczesnej, t.j. takiej, gdzie jest jeszcze rumień < ukąszenie nastąpiło stosunkowo niedawno) jest w 100% skuteczne. Po stwierdzeniu kontaktu z kepsczem i rumienia - polega ono na zastosowaniu właściwej antybiotykoterapii przez doktora :D

Capisci ? :smile:

Namor 
Roman Stelmach

Wysłany: 2007-09-14, 09:23   

Kejbii napisał/a:
Wniosek z tego płynący: przeglądać ciało po dziczen oiu przez wiele dni w poszukiwaniu rumienia o cechach j.w. > i wtedy nie trza się przejmować niedoskonałością testów

Pani dr wygłaszająca referat mówiła, że niestety jest to jeden z największych błędów -sądzenie, że rumień musi wystąpić. Mało tego, zdaje się, że w przypadku zarażenia równie często go nie ma.

piotrm 

Wysłany: 2007-09-14, 09:27   

Namor napisał/a:
Pani dr wygłaszająca referat mówiła, że niestety jest to jeden z największych błędów -sądzenie, że rumień musi wystąpić. Mało tego, zdaje się, że w przypadku zarażenia równie często go nie ma.

Wlasnie, rumien czasem nie wystepuje, a jesli jest to czasem moze wygladac na tyle nietypowo, ze sie go przegapi.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu