FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Noc - widna czy czarna
Autor Wiadomość
Jurek7 

Wysłany: 2008-06-05, 12:31   Noc - widna czy czarna

Hej,

Czy ktos wie, czy istnieje (i gdzie to znalezc) strona z informacja, czy noc bedzie jasna czy ciemna?

Chodzi mi nie tylko o pore zmierzchu, ale faze ksiezyca, godzina wejscia i zajscia ksiezyca - najlepiej jakby to bylo polaczone w jedno.

Przyda sie nocnym wedrowcom :tup:

Szukalem pod roznymi haslami i nie moge znalezc. Sa tylko wschody i zachody i fazy ksiezyca.

Eryk 
Młody Ornitolog

Wysłany: 2008-06-05, 12:41   

Ja znam taki program i nie pamiętam nazwy ale to jest dla wędkarzy i głównie wędkarze używają tego programu gdzie pokazuje w jakim procencie będzie jasny księżyc np. 30% to będzie ciemno ale 95% to już będzie jasno...!
Jurek wpisz w google ''kalendarz wędkarski na komputer'' :-D

Pozdrawiam Eryk

Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-06-06, 14:18   

Cytat:
Chodzi mi nie tylko o pore zmierzchu, ale faze ksiezyca, godzina wejscia i zajscia ksiezyca - najlepiej jakby to bylo polaczone w jedno.

(...) Szukalem pod roznymi haslami i nie moge znalezc. Sa tylko wschody i zachody i fazy ksiezyca

a czym rózni się "wejście", "zajście" Księżyca od wschodu i zachodu owego ciała niebieskiego :-P ? coś logiki nie znajduję.

a tak na serio w czerwcu w Polsce nie ma już nocy astronomicznych (czyli zupełnych ciemności), gdyż Słońce nie chowa się pod horyzont wystarczająco głęboko ;)

co do kwestii jasności nocy duże znaczenie ma stopień zachmurzenia i pułap chmur - przy niskich i gęstych jest nocą jasno, gdyż odbjają światło latarń (niezależnie od srebrnego), a coraz trudniej znaleźć miejsca, gdzie ich brak :-P

wbrew pozorom noce przy jaśniejącym w pełni Księżycu są wyjątkowo mroczne np. w lesie, a to ze względu na to, że w cieniu brak rozproszonego chmurami światła, poza tym wzrok gorzej funkcjonuje w ciągłych kontrastach świetlnych, do których słabiej przystosowuje się. Już lepiej, gdy Księżyca brak, a niebo gwiaździste.

Jurek7 

Wysłany: 2008-06-07, 18:28   

Dzieki Eryk! To chyba najlepsze co mozna znalezc.

@Pulsatilla1214 - co innego sa fazy ksiezyca (now, pelnia), co innego wejscie i zajscie, i tarcza lysego widziana z Ziemi zmienia tez srednice. Gdyby to polaczyc w jedno, i to z zachmurzeniem...

Moze jakis astronom-komputerowiec zrobi taki prognostyk jak w ciagu nocy bedzie widno? :]

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-06-07, 20:37   

to powtórzę pytanie - co oznaczają terminy "wejścia i zajścia" Księżyca ?

dziękuję za uświadomienie, że nów i pełnia to fazy Łysego... ;)

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2008-06-07, 20:51   

pulsatilla1214 napisał/a:
"wejścia i zajścia"

wzejscia i zajścia... ;)
łysol tak jak i słońce wschodzi nad widnokrąg i zachodzi. analogiczna sytuacja.
czasami mimo bezchmurnej nocy nie widać go......... i to nie dlatego że jest nów, tylko dlatego że nie wzszedł jeszcze, albo już zaszedł
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-06-07, 23:58   

wcześniej ;) :
Cytat:
Cytat:

(...) Szukalem pod roznymi haslami i nie moge znalezc. Sa tylko wschody i zachody i fazy ksiezyca

a czym rózni się "wejście", "zajście" Księżyca od wschodu i zachodu owego ciała niebieskiego ? coś logiki nie znajduję.

Drążyłem temat, Corvusie, z tego powodu: pytający szukał "wejść, zajść i faz", a znalazł jedynie "wschody, zachody i fazy", jeśli to to samo, to czego właściwie nie mógł znaleźć :> ?

dziękuję, że z kolei teraz Ty uświadomiasz mnie o Księzycu, a ja jestem ciekawy, dlaczego w pierwszym poście w temacie tylko ja dostrzegam kompletny brak logiki :-D Jak można szukać czegoś, co już znaleźliśmy :-P ?

Jurek7 

Wysłany: 2008-06-30, 23:41   

Sam sobie odpowiadam, jest tu:

http://www.jgiesen.de/moonlight/index.html

mam nadzieje, ze innym tez sie przyda.

Odpowiedz do tematu