Ja znam taki program i nie pamiętam nazwy ale to jest dla wędkarzy i głównie wędkarze używają tego programu gdzie pokazuje w jakim procencie będzie jasny księżyc np. 30% to będzie ciemno ale 95% to już będzie jasno...!
Jurek wpisz w google ''kalendarz wędkarski na komputer''
Pozdrawiam Eryk
_________________ Pozdrawiam Eryk
(Szukajcie mnie w Borach Dolnośląskich)
Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański
Chodzi mi nie tylko o pore zmierzchu, ale faze ksiezyca, godzina wejscia i zajscia ksiezyca - najlepiej jakby to bylo polaczone w jedno.
(...) Szukalem pod roznymi haslami i nie moge znalezc. Sa tylko wschody i zachody i fazy ksiezyca
a czym rózni się "wejście", "zajście" Księżyca od wschodu i zachodu owego ciała niebieskiego ? coś logiki nie znajduję.
a tak na serio w czerwcu w Polsce nie ma już nocy astronomicznych (czyli zupełnych ciemności), gdyż Słońce nie chowa się pod horyzont wystarczająco głęboko
co do kwestii jasności nocy duże znaczenie ma stopień zachmurzenia i pułap chmur - przy niskich i gęstych jest nocą jasno, gdyż odbjają światło latarń (niezależnie od srebrnego), a coraz trudniej znaleźć miejsca, gdzie ich brak
wbrew pozorom noce przy jaśniejącym w pełni Księżycu są wyjątkowo mroczne np. w lesie, a to ze względu na to, że w cieniu brak rozproszonego chmurami światła, poza tym wzrok gorzej funkcjonuje w ciągłych kontrastach świetlnych, do których słabiej przystosowuje się. Już lepiej, gdy Księżyca brak, a niebo gwiaździste.
@Pulsatilla1214 - co innego sa fazy ksiezyca (now, pelnia), co innego wejscie i zajscie, i tarcza lysego widziana z Ziemi zmienia tez srednice. Gdyby to polaczyc w jedno, i to z zachmurzeniem...
Moze jakis astronom-komputerowiec zrobi taki prognostyk jak w ciagu nocy bedzie widno?
wzejscia i zajścia...
łysol tak jak i słońce wschodzi nad widnokrąg i zachodzi. analogiczna sytuacja.
czasami mimo bezchmurnej nocy nie widać go......... i to nie dlatego że jest nów, tylko dlatego że nie wzszedł jeszcze, albo już zaszedł
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?
Cytat:
Chodzi mi nie tylko o pore zmierzchu, ale faze ksiezyca, godzina wejscia i zajscia ksiezyca - najlepiej jakby to bylo polaczone w jedno.
(...) Szukalem pod roznymi haslami i nie moge znalezc. Sa tylko wschody i zachody i fazy ksiezyca
a czym rózni się "wejście", "zajście" Księżyca od wschodu i zachodu owego ciała niebieskiego ? coś logiki nie znajduję.
Drążyłem temat, Corvusie, z tego powodu: pytający szukał "wejść, zajść i faz", a znalazł jedynie "wschody, zachody i fazy", jeśli to to samo, to czego właściwie nie mógł znaleźć ?
dziękuję, że z kolei teraz Ty uświadomiasz mnie o Księzycu, a ja jestem ciekawy, dlaczego w pierwszym poście w temacie tylko ja dostrzegam kompletny brak logiki Jak można szukać czegoś, co już znaleźliśmy ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum