Ja bym z chęcią nabył książkę "Awifauna Polski. Rozmieszczenie, liczebność i zmiany” Ludwika Tomiałojcia i Tadeusza Stawarczyka,w rozsądnej cenie(ok.50zł),bo te na Allegro są za drogie-od. 150zł w górę
a co się stało, że wysprzedajesz całe zasoby, wyjeżdżasz do Irlandii
raczej pozbywam się tego co już przeczytane, poznane itp. Oczywiście najciekawsze pozycje sobie zostawiłem. W domu ciasno i trzeba robić miejsce na nowości. Pzdr
Poza tym... po cholerę Ci to? Chłopie w Twoim profilu wyczytałem, że masz 15 lat. I moim zdaniem przez najbliższe 6-7 lat Ci się w ogóle nie przyda. Dopiero jak pójdziesz na studia to czasami do niej zajrzysz. Jak chcesz to mogę Ci zeskanować pare stron, zebyś zobaczył jak to wygląda. Masz mapkę z występowaniem danego gatunku i potem wypisane datami gdzie, w jaki sposób i kto obserwował/badał populację danego gatunku w zależności czy to rzadki, czy pospolity gatunek.
Przykładowo o czapli złotawej jest napisane jaki ma u nas status i że pierwszy raz stwierdzona w '94 roku na stawach Bugaj koło Zatora i potem po kolei 6 obserwacji podane (gdzie i kto widział- ile sztuk) i koniec.
Z kolei o czapli siwej jest podane dokładne rozmieszczenie gdzie gniazdują- czyli gdzie ile sztuk teraz, kiedyś itd. Ocena liczebności i trend- czyli ile par jest teraz, było kiedyś, ile się spodziewają, ze bedzie. Jakie środowisko preferuje- czyli jaki % żyja tu i tam. Troche o wędrówkach i zimowaniu. Wszedzie podane dokałdne liczby. Czyli ile tych czapli zimuje tu i tu, a ile tam (i kto to zbadał). Ile tych czapli skąd i gzie przelatuje i w jakim miesiacu (i kto to zbadał). I tak o większości polskich pospoliciuchach Czasem dodana jest mapka. Czasami wykres... Czysta ekologia.
Jakbyś w tym roku pisał licencjat np. na ZEPie we Wrocku to ta ksiazka byłaby Ci na wagę złota. Jakbyś robił magisterkę, doktorat... cokolwiek zwiazanego z ekologią ptaków- też byłaby Ci bardzo potrzebna. Ale teraz... wydaj tę kasę na coś co Ci się przyda- bo Awifauna Polski naprawdę nie będzie Ci potrzebna i tylko bedzie sie kurzyć na Twojej półce. A w momencie jak pójdziesz na studia- wtedy bedzie jakieś podobne, ale nowsze i aktualne wydanie i wtedy kup.
_________________ "Na oścież ramiona otworzył do lotu, choć serce wypełniał mu strach..."
COLLINS BIRDS - A COMPLETE GUIDE - przewodnik po awifaunie Europy wydawnictwa Collins (2005).
Jest to solidnych rozmiarów książka, idealna do poczytania w domowym zaciszu (z uwagi na rozmiary i wagę blisko 2 kg - nie jest to przewodnik terenowy!). Oprócz rysunków szat i świetnych zdjęć oraz opisów cech ptaków zawiera także ciekawostki z ich życia, których nie znajdziemy w zwykłym przewodniku terenowym typu Jonsson.
Witam kupiłem lunete celestrona ultima 100ed ale do obserwacji samolotów ale jak dlamnie ma słabe przybliżenie i chce ją sprzedac taniej niz w sklepie jesli ktos jest chetny to prosze dzwonic 512512685
mam ją miesiąc dopiero na gwarancji
Oddam różnych rozmiarów deseczki. Eleganckie na budki dla ptaków, dla nietoperzy to nawet rozmiarem wycięte. Robię z nich budki, ale już nie wyrabiam z czasem, bo odpadów(tych właśnie, które chcę oddać) wciąż przybywa i zaczynają się psuć.
Komuś na pewno się przydadzą, często widzę fotki budek- samoróbek z naprawdę byle jakich desek.
Więc jeśli ktoś będzie się wybierał do Białowieży, to mieszkam właśnie w tamtym rejonie podlaskiego. W okolicy Siemiatycz. Do bagażnika spoko wejdą.
GG w profilu, a tel to 500874306.
O i deski są grubości 2,2 cm, szerokości 10,5 i długości od 20 do 80 cm.
_________________ Całkowita cisza w przyrodzie to jej requiem.
Ostatnio zmieniony przez jurek1988 2008-08-01, 17:51, w całości zmieniany 1 raz
Sprzedam lunetę firmy Alpen o dużym zoomie 30-90x90. Nadaje sie świetnie do obserwacji natury (ssaków, ptaków) a także różnych oddalonych obiektów. Duży zoom pozwala na obserwacji z dużej odległości. Luneta powiększa 30 - 90 razy. Dołączam pokrowiec, w którym można także obserwować podczas niepogody. Luneta jest łatwa w obsłudze. Jest ona bardzo krótko używana. Brałem ją w teren tylko 5 razy. Dołączam także mały statyw stołowy. Więcej informacji mogę podac na email lub na PW. Wysyłam pocztą, jako paczkę delikatną na warunkach szczególnych.
Zdjęcia:
Podczas deszczu można wysunąc przód co chroni optykę przed wodą:
Malutkie pęknięci, prawie niewidoczne, na nic nei wpływa ujemnie, od nowości:
Pokrowiec:
Podczas żłych warunkó atmosferycznych można obserwowac takze trzymajac lunetę w pokrowcu:
Na podłączenie do startywu także jest otwieranie w pokrowcu:
A ja mam do spieniezenia butki wspinaczkowe triop rap koloru szaro-niebieskiego w rozmierze 38, czyli na zgrabna damska nozke
Uzywane pare razy, glownie w tym slynnym rezerwacie, ktorego strzeze for i jego praktykantki. Sa niepozozciagane i nie maja niezniszczona podeszwe, bo nie lazilam w nich po ziemi
Gdyby ktos byl zainteresowany to zapraszam na gg, cena to jakies 150 zl - ale oczywiscie jestem otwarta na propozycje.
Sprzedaje bo zepsula mi sie nozka i juz raczej nie bede mogla sledzic z bliska zycia intymnego zanokcic
Mam na zbyciu combo gitarowe Roland Cube 60X. Jeszcze na gwarancji. Najchętniej bym zamienił na jakis mniejszy z jakąś rekompensatą. Najlepiej na Rolanda Cube 30X albo Line6 30W. Również odsprzedam, cena to 1000zł.
Powód jest taki, ze chce kupić sobie bas i do tego też wzmacniacz potrzebuję osobno. Nie mam miejsca na duży i mały, wolę dwa mniejsze Poza tym za glośny jak do bloku jest 60 wattowy wzmacniacz...
Pozbędę się archiwalnych numerów miesięcznika "Przyroda polska".
Moja propozycja dotyczy numerów:
8/2006, 9/2006, 10/2006, 11/2006, 12/2006, 1/2007, 2/2007.
Zainteresowanych proszę o kontakt mailowy: okretka@o2.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum