PRZYRODA Strona Główna PRZYRODA
Forum dyskusyjne PRZYRODA to doskonale miejsce do wymiany informacji, poszerzania wiedzy, rozwiazywania problemow i wszystkiego co tylko zwiazane z przyroda i jej ochrona.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kuchnia FP
Autor Wiadomość
martinez wu 


Posty: 317
Skąd: Solec Kujawski
Wysłany: 2008-02-16, 19:51   Kuchnia FP

albo dostanę "czerwona kokardkę" albo ktos chwyci pomysła ;)

przepis na 'Prymitywny pseudo -omlet"

3-4 jajka
bułka tarta
olej+ patelnia
przyprawy wedle uznania !!!

jajca mieszamy z bułką tartą i przyprawami ( tak by całość była gotowa na wrzucenie na patelnie). no i dopiekamy, tak aż kolor spieczenia sie nam spodoba !!!

naprawde smaczne, krótkie w przyrządzeniui tak jak zapodałem - prymitywne danie :) (choć mocno sycące - wiem z autopsji)
_________________
"Vsechny zdi, o ktere se rozbijim, jsou v me hlave"
<LVMEN>
 
 
 
Pełek 
Wielki Integrator


otop

Posty: 3307
Skąd: 50.068N,19.918E
Wysłany: 2008-02-16, 20:32   

No to ja chwytam :D

Standardowe danie na nieokreśloną ilość osób warunkowane dostępnością składników :D

Jajęcznica wersja de-lux

Skład - co się nawinie pod rękę ;)
Cebula, Kiełbasa, Papryka, Pomidory, Grzyby, chleb, ser żółty, mąka... jajka

Cebulę i Kiełbasę, grzybki smażymy, chleb kroimy na drobno i robimy grzanki,
Potem wrzucamy składniki do garnka / patelni xxl i dodajemy taką ilość jajek jaką dysponujemy :P Potem dusimy / smażymy cały twór sypiąc oregano, paprykę, pieprz i inne rzeczy będące pod ręką.... w przypadku za małej ilości można zagęscić mlekiem z mąką ;) trochę traci na smaku ale jest więcej ;)

A potem tylko chleb i zagryzać ;)
Duszenie jest wskazane przy sporej ilości jajek i składników dodatkowych bo smażenie nie sprawdza się ;)
_________________
Jakub Pełka
Turysta przyrodniczy :)

"Those were the days of good hunting and good sleeping" Rudyard Kipling
 
 
 
kessy 
Sokola Pani :>


Posty: 8918
Skąd: Toruń
Wysłany: 2008-02-16, 20:40   

martinez wu napisał/a:
jajca mieszamy z bułką tartą

Do jakiej konsystencji? To mają być jakieś placki tartobułkowe czy jajecznica z tartą bułką? Bo przyznaję, że wyobraźnia mnie zawodzi :mrgreen:

To ja też coś dorzucę :D Przepis jest od Kamikazi! Ale Kasieńka na pewno nie będzie się gniewać, jak zamieszczę ;)

Cytat:
Kuleczki Tuńczykowe

Czego potrzebujemy:

- 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej
- 1 cebulę
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- pieprz (grubo zmielony)
- papryczka chili
- jajka
- bułka tarta

Przyrządzanie:

Tuńczyka odsączyć z zalewy, cebulę zesmażyć z tuńczykiem na oleju a w międzyczasie ugotować ziemniaki. Rybę, cebulę i ziemniaki rozgnieść razem. Dodać pieprz i pokrojoną papryczkę. Jeszcze raz dokładnie wyrobić ręką i toczyć niewielkie kuleczki (trochę mniejsze niż piłeczki pingpongowe). Gotowe kuleczki panierować tak jak schabowe, w jajku i bułce tartej a następnie smażyć na głębokim oleju. Smacznego!

Według przepisu Katarzyny Moragammana Gedara.


I zaraz zaciągnę tu Numeniusa żeby podał swój przepis na pyszne kulki czekoladowe :>
_________________
Why should I hate you? You're perfect. It's you who should be hating me.
No good deed goes unpunished.

[i] Winer [i]
 
 
martinez wu 


Posty: 317
Skąd: Solec Kujawski
Wysłany: 2008-02-16, 20:53   

kessy napisał/a:
Do jakiej konsystencji? To mają być jakieś placki tartobułkowe czy jajecznica z tartą bułką? Bo przyznaję, że wyobraźnia mnie zawodzi :mrgreen:


hmmmm.... jak to nazwać .. to tak jak naleśniki, tyle że w wersji z bułką tartą ... to chyba najbliższe prawdy o czym mówiłem :)
choć jak "nie wyjdzie" sprawne krojenie w trakcie pieczenia to i owe danie można z pewną "rezerwą" nazwać jajecznicą ;)
_________________
"Vsechny zdi, o ktere se rozbijim, jsou v me hlave"
<LVMEN>
 
 
 
Numenius 
D.Kilon


Posty: 1123
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-02-16, 23:10   

kessy napisał/a:
I zaraz zaciągnę tu Numeniusa żeby podał swój przepis na pyszne kulki czekoladowe


hehe :-D a ja musze zmartwic, ze jest to sekretna receptura :-D :>
_________________
Zapraszam na rysunkowego bloga:
http://rysunekprzyrodniczy.blogspot.com/
 
 
 
Alcedo 
Piotr Guzik


Posty: 6450
Skąd: Krosno/Kraków
Wysłany: 2008-02-16, 23:18   

podchwyce ;)

Akademickie tosty by Al wersja de lux ;)

składniki tostów:
wędlina (do wyboru do koloru, albo zastąpiona kotletem :D )
ser zółty albo topiony (do wyboru do koloru)
papryka
cebula
ogórek kiszony

składniki sosu:
najtańszy litrowy ketchup z Lewiatana (sklep), bazylia, oregano, sól, pieprz

Tosty jak zrobic kazdy wie, tyko ze chlebus nalezy posmarowac masełkiem delikatnie od stron przypiekających się - daje to złocistą chrupiącą pyszną "skórke"
Zwykle wersja de lux tostów cięzko sie zamyka w jakimś tosterze wiec trzeba użyć sporo siły ;) :D

Jak zrobić sos:
wylać troche ketchupu na talerz (tak ze 70 ml), nasypać nań bazylie i oregano wg własnego uznania, pieprz (mało) i sól (dwie szczypty) i rozmieszać ;)


Akademickie tosty by Al wersja normalna:

składniki tostów:
chleb

składniki sosu:
cokolwiek posiadajacego posmak pomidorów



życzę smacznego :D
_________________
Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill
 
 
Łukasz L. 


Posty: 533
Skąd: BRZEG
Wysłany: 2008-02-17, 13:16   

Wersja dla osób z sandwichem (urządzenie które ściska kanapkę i ogrzewa)

Składniki: chleb (obojętnie jaki, najlepszy wczorajszy), masło, szynka, ser, papryka żółta.
Sposób przyrządzenia: włączamy sandwich, w tym czasie kiedy sie nagrzeje smarujemy chleb masłem i kładziemy (po kolei bo sie nie uda); ser-szynka-papryka-ser.

Czekamy aż ser zacznie wychodzić z kanapki lub będziemy słyszeć że coś się smaży.
Sos według upodobań.

Smacznego
 
 
 
Alcedo 
Piotr Guzik


Posty: 6450
Skąd: Krosno/Kraków
Wysłany: 2008-02-17, 15:59   

Łukasz L. napisał/a:
urządzenie które ściska kanapkę i ogrzewa
to widze w takim razie wiele nazw dla jednego urządzenia - ja wlasnie o tym myslalem, a nazywamy to po prostu toster w akademiku. opiekacz też funkcjonuje... ale sandwich to nowość :)


w kazdym bądź razie - piszemy o tym samym :)
_________________
Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill
 
 
Kamikazi 


Posty: 2898
Skąd: Gdańsk/Warszawa
Wysłany: 2008-02-17, 17:04   

Kasia Moragammana Gedara stojąca na straży oryginalności przepisów poprosiła abym zamieściła oryginalny przepis na kuleczki tuńczykowe bez których żadne przyjęcie na Sri Lance nie może się obejść.

Składniki :

2 puszki tuńczyka z wody (w kawałkach)
2 surowe jajka
1 średnia cebula
3 nieduże ziemniaki
1-2 papryczki chili
Kilka liści curry (ze względu na trudności w zdobyciu-niekoniecznie)
Łyżeczka od kawy czerwonego curry (lub ostre chili) w proszku
Pieprz grubo mielony lub tłuczony w moździerzu
Sól
Bułka tarta ( do obtoczenia kulek)
Olej (do smażenia)

Ziemniaki ugotować w łupinach,wystudzić ,obrać i rozgnieść widelcem.Cebulę posiekać.Tuńczyka odcedzić na sitku . Wszystkie składniki połączyć , wyrabiając masę tak jak na kotlety mielone.Gdyby masa była za rzadka – zagęścić ją bułką tartą .
Uformować kulki mniejsze od piłeczki ping- pongowej, obtoczyć w bułce tartej.Smażyć na głębokim oleju tak jak pączki , na jasno złoty kolor .
Po usmażeniu obsuszyć na sicie lub pergaminie.

Smacznego.

KULKI 003.jpg
Plik ściągnięto 2463 raz(y) 115,32 KB

KULKI 002.jpg
Plik ściągnięto 2462 raz(y) 100,53 KB

KULKI 001.jpg
Plik ściągnięto 2465 raz(y) 111,62 KB

_________________
Kasia Skakuj Goworek

.

[CLOVERtshirt] [Galeria rysunków] [Galeria zdjęć] [Niecodziennik] [Ptasi Azyl]
_________________
 
 
 
Łukasz L. 


Posty: 533
Skąd: BRZEG
Wysłany: 2008-02-17, 22:23   

Alcedo napisał/a:
kazdym bądź razie - piszemy o tym samym :)

Najważniejsze że dobrze smakuje i jest na ciepło :twisted: :twisted:
 
 
 
Peter87 
dawniej batosai


Posty: 1028
Skąd: Uini Wroc
Wysłany: 2008-02-18, 00:02   

To ja od siebie- podpatrzone trochę od Makłowicza... ale w większości moje. Omlet du fromage und cebulen łif maszrómen :-D Dla troche bardziej ambitnych, bo trudne operacje tu będą z użyciem skomplikowanego sprzętu...

Składniki:
-jaja kurze -najmniej 2, optymalnie 4
-mąki trochę
-cebula- wg uznania, ja biorę dwie małe lub jedna dużą (bo cebuli lubię)
-pieczarki- no kilka... nie wiem ile... 4-5... sztuk? :D
-plajster sera żółtego
-sól, pieprz i pewna przyprawa co nazwy nie wymienię, ale bedzie link do skojarzenia ;)

Przyda się tez kilka misek, najlepiej mikser jakiś... i takie do odwracania naleśników na patelni

Sposób przyrzadzania:

Pieczarki i cebulkę pokroić i usmażyć,przyprawiając podanymi przyprawami wg uznania. Nastepnie w miseczkę

I juz na samym poczatku trudna operacja... należy oddzielić żółtka od białek. Jak ktoś nie wie jak- spytac mamy lub babci. Potem korzystamy z takiego prawa zwanego wysalaniem białek (coś na biochemii było) i dodajemy do białka szczyptę soli (by nam sie lepiej wytraciło), następnie mikserem i póki się nie zrobi białe i piana i bardzo geste- nie przestajemy. W miedzyczasie dla zgestnienia ciasta dodajemy trochę maki.

Nastepnie dodajemy żółtka i mieszamy dokładnie- az sie zrobi żółte. I naszą cebulke z grzybkami.

Patelnia- najlepiej z teflonem- troszczekę masełka rozgrzać i całość ciasta wylac na nią (tak całość- ma być puszyste!!)czekamy chwilke az się podsmaży i serek dodajemy, po czym kolejna zręczności wymagająca czynność- odwracamy jak naleśnika.

I jak kto lubi... niektórzy z majonezem, ja tam wole z keczupem ;) i jakieś grzanki może...

Uwaga- nie wskazane by to jeść na kolację. Jak jedna osoba takie cos zje, to może sie wybitnie nie naje, ale bedzie syta przez cały dzień. Wiec rano przed wyjściem w teren i kanapek nie trzeba brać ;)
_________________
"Na oścież ramiona otworzył do lotu, choć serce wypełniał mu strach..."
 
 
 
martinez wu 


Posty: 317
Skąd: Solec Kujawski
Wysłany: 2008-02-23, 21:11   

takie małe odświeżenie tematu
KLOPSIKI ZIEMNIACZANE

ziemniaki ugotowane
mąka
troszku oleju
maszynka mieląca
plus farsz wedle uznania :-D

ziemniaki wraz z mąką tworzymy na kształt klopsików i przypiekamy na ulubiony kolor :-D
farsz - to już wersja "de lux" - co kto ma pod ręka, ale i tak same "gołe" klopsiki też smakują
S M A C Z N E G O :-D
_________________
"Vsechny zdi, o ktere se rozbijim, jsou v me hlave"
<LVMEN>
 
 
 
martinez wu 


Posty: 317
Skąd: Solec Kujawski
Wysłany: 2008-02-27, 21:27   

hmmm.. skoro to kuchnia to i nie tylko przepisy a i "ulubione przysmaki typu najprostszego"

a żem głodny nieco to na mysl przyszły mi 3 "dania" (czyli raczej przekąski ale jakie one są przyjemne :) )

1.Ziemniak gotowany w łupince, przesmarowany majonezem ( spożywany łoczywiście bez łupiny :-D )
2.Chleb z patyka znad ogniska nasączony masłem
3. Tuńczyk w oleju z drobno posiekaną cebulą

póki co najbardziej mi pasuje wersja 2, więc chyba porąbię biurko i sobie odpalę ognicho w pokoju ;)
_________________
"Vsechny zdi, o ktere se rozbijim, jsou v me hlave"
<LVMEN>
 
 
 
BJK 


Posty: 5892
Skąd: Gorzów n/Wartą
Wysłany: 2008-02-27, 21:31   

martinez wu napisał/a:
3. Tuńczyk w oleju z drobno posiekaną cebulą

a dorzuć do tego kukurydzę i czarnego pieprzu, to będziesz potem palce lizał :D

biurko narazie ostaw :P
_________________
"Żywa substancja jest bytem,który naprawdę jest podmiotem,albo,innymi słowy,jest bytem o tyle, o ile substancja jest ruchem zakładania i ustanawiania siebie samego, czyli zapośredniczeniem między swoim stawaniem się czymś innym i sobą samym. " G.W.F.Hegel
 
 
martinez wu 


Posty: 317
Skąd: Solec Kujawski
Wysłany: 2008-02-27, 21:34   

BJ napisał/a:
biurko narazie ostaw :P


za późno... :-D

a serio to muszę spróbować urozmaicić tego swego"prostego tuńczyka" wedle twojego pomysła :oki:
i pewnie jak mi zasmakuje to z puszką go pożrę :-D
_________________
"Vsechny zdi, o ktere se rozbijim, jsou v me hlave"
<LVMEN>
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



I N F O R M A C J A
Forum Przyroda wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas korzystania z naszych usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza to, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki

© PRZYRODA.org | Noclegi Świerże Górne, Kozienice, Chinów - wysoki standard, niskie ceny!

phpBB by przemo  
POLECAMY
hwww.lto.org.pl

www.kuling.org.pl

www.kp.org.pl

www.nietoperze.pl



REKLAMA




.