PRZYRODA Strona Główna PRZYRODA
Forum dyskusyjne PRZYRODA to doskonale miejsce do wymiany informacji, poszerzania wiedzy, rozwiazywania problemow i wszystkiego co tylko zwiazane z przyroda i jej ochrona.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kuchnia FP
Autor Wiadomość
BJK 


Posty: 5890
Skąd: Gorzów n/Wartą
Wysłany: 2008-02-27, 22:02   

martinez wu napisał/a:
to z puszką go pożrę

to będzie ta żelazna wkładka ;) :P

a tak na serio:
proporcje
1. 1 puszka kukurydzy (oczywista odsączyć należy)
2. 1 puszka tuńczyka w oleju
3. kilka kropel soku z cytryny
4. sól i pieprz według uznania

wszystko mieszamy i spożywamy :D smacznego :)
_________________
"Żywa substancja jest bytem,który naprawdę jest podmiotem,albo,innymi słowy,jest bytem o tyle, o ile substancja jest ruchem zakładania i ustanawiania siebie samego, czyli zapośredniczeniem między swoim stawaniem się czymś innym i sobą samym. " G.W.F.Hegel
 
 
martinez wu 


Posty: 317
Skąd: Solec Kujawski
Wysłany: 2008-02-27, 22:10   

BJ napisał/a:
wszystko mieszamy i spożywamy :D smacznego :)


właśnie zalałem sąsiadów swą ślinką na myśl o owej wersji tuńczyka :-D
_________________
"Vsechny zdi, o ktere se rozbijim, jsou v me hlave"
<LVMEN>
 
 
 
martinez wu 


Posty: 317
Skąd: Solec Kujawski
Wysłany: 2008-03-07, 21:55   

hmmm... mały powrót do tematu kuchnia FP

naleśniki sycące ;)

czyli : typowe składniki na naleśniki
koperek (teraz pewnie jeno suszony)
ser żółty (drobno starty)

do ciasta naleśnikowego dodajemy ów ser i koperek - smażymy jak należy i do takowego gotowego naleśnika dodajemy farsz - tu juz wedle uznania ( choć zasmażona kapusta z grzybkami to mój hicior :-D )

s m a c z n e g o :grin:
_________________
"Vsechny zdi, o ktere se rozbijim, jsou v me hlave"
<LVMEN>
 
 
 
BJK 


Posty: 5890
Skąd: Gorzów n/Wartą
Wysłany: 2008-03-18, 21:33   

:> cisza i marazm tutaj, temat pajeczyną zasnuty :P
jak już założylista temat, to dbajta o niego :>
serniki trza piec ! kto ma wypróbowany przepis na sernik, który sam się piecze ;)
_________________
"Żywa substancja jest bytem,który naprawdę jest podmiotem,albo,innymi słowy,jest bytem o tyle, o ile substancja jest ruchem zakładania i ustanawiania siebie samego, czyli zapośredniczeniem między swoim stawaniem się czymś innym i sobą samym. " G.W.F.Hegel
 
 
sabotek 


Posty: 2065
Skąd: Palatynat
Wysłany: 2008-03-18, 21:47   

Cytat:
... kto ma wypróbowany przepis na sernik, który sam się piecze ;)

Ja, ja!!
Trzeba tylko sie przejsc do cukierni i zamowic
_________________
LSzFP
 
 
Latek 


Posty: 256
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2008-03-19, 19:50   

BeaJolKa napisał/a:
serniki trza piec ! kto ma wypróbowany przepis na sernik, który sam się piecze ;)


Bea , jak już przepis na sernik masz (ten ze sklepu) to może dasz się namówić na napisanie w temacie regionalnym co tam kole Gorzowa siedzi?
Moze być nawet po drodze do tego sklepu z sernikiem :-D
_________________
Marek Latkowski
 
 
Numenius 
D.Kilon


Posty: 1123
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-03-20, 19:34   

coś bardzo słodkiego i sytego :-D "KULKI"

składniki:

kostka margaryny
kakao
cukier
i płatki owsiane 1 opakowanie

Zaczynamy od zrobienia polewy czekoladowej, musimy rozpuscic margarynke i dodac ciagle mieszajac kakao ( 3-4 male lyzeczki ) i cukier (szklanka, ale mozna mniej :cool: ) , nastepnie krotko trzymac na małym ogniu. Nastepnie zdjac z ognia i mozna wsypywac płatki i ciagle mieszac . Sypiemy tyle by dalo sie z naszego ciasta ulepic kulki wielkosci orzecha wloskiego. Kulanie zaczynamy gdy nasze ciaste jest jeszcze gorace i mozemy je dodatkowo obsypac wiórkami kokosowymi (wersja raafaello :-D ). Nalezy odstawic w chlodne miejsce i potem zjesc :) smacznego
_________________
Zapraszam na rysunkowego bloga:
http://rysunekprzyrodniczy.blogspot.com/
 
 
 
pulsatilla1214 

Posty: 4617
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2008-06-02, 22:53   

coś na czasie :oki:

Akacjowe naleśniki

składniki:

-kwiaty właśnie kwitnącej akacji vel robinii białej (Robinia pseudoacaccia) (najlepiej nie z osobników rosnących np. przy autostradzie :cool: )

-mąka wedle uznania

-mleko (byle nie zsiadłe ;) )

-jajek tyle, na ile akurat mamy ochotę

-cukier ( fanatycy mogą użyć miodu akacjowego :> )

-jakis tłuszcz do smażenia (tylko przed egzaminami czasem kolegom oleum z główek nie spuszczać rureczką :haha: ), jak do baku nie wlaliśmy wszystkiego, to np. olej rzepakowy :tup:


Sposób przyrządzania: kwiatuszki obrywamy i wrzucamy do najzwyczajniej przyrządzonego ciasta, a następnie smażymy naleśniki, ot cała filozofia :-D Podawać z cukrem lub wspomnianym miodem (dźemik zabiłby niepowtarzalny smak :idea: )

Smacznego :) !

(chyba zjem jeszcze jednego :tup: )
 
 
Mrówek 
Uwaga Blondynka


Posty: 488
Skąd: łąki Nowohuckie
Wysłany: 2008-06-03, 09:38   

Dobry pomysł na zużycie czerstwego chleba.

Składniki:
-czerstwy chleb dla każdego tyle kromek ile zje,
-jajka (mnie wyszło że jedno jajko na 3 kromki)
-bułka tarta (ewentualnie)
-jak mamy ser żółty, przyprawy
-olej lub coś innego do smażenia (dobre są na maśle)

Przygotowanie:
chleb maczamy w jajku i smażymy, wersja z bułką, kromki jescze panierujemy,
nastepnie smażymy na złoto-brązowo lub jak kto lubi :)
po usmażeniu z jednej strony na dalej smażące się nasze kromki kładziemy ser, podsmażamy do końca dodajemy na wierzch przyprawy i gotowe,. Najlepsze gorące.
_________________
Natalia :)
 
 
 
paszcza 
Agata


Posty: 406
Skąd: Sieraków Wlkp
Wysłany: 2008-06-03, 19:24   

pulsatilla1214 napisał/a:
coś na czasie

Akacjowe naleśniki

Też na czasie jest dziki bez czarny - mam przepis na kwiatostany w cieście naleśnikowym. Jeszcze nie próbowałam, ale zamierzam.
"Z mąki, jaj, roztopionego masła, wody, odrobiny miodu i szczypty soli przyrządza się niezbyt gęste ciasto naleśnikowe (125 g mąki i 3 jaja; smakosze dodają 2-3 łyżki stołowe wina). Zanurza się w nim baldachy kwiatowe, trzymając je za wystający trzonek. Smaży się je krótko w rozgrzanym do 180 o C tłuszczu roślinnym na złotożółty kolor i podaje chrupki produkt na gorąco."
Tak podają w książce, ale jak ktoś zrobi ciasto wg innego przepisu to pewnie też będzie dobrze :razz:

Z czarnego bzu co roku mama robi też syrop:
W 1,5 l wody rozpuścić 2 kg cukru, dodać 10 kwasku cytrynowego, sok z 3 cytryn (ale nie TEN ;) ). Całość ostudzić, do tego włożyć 32 duże kwiatostany S. nigra, przykryć gazą (mama robi to w mlostku, ale zwykły garnek raczej też może być). Przetrzymać 48h. Zlać do słoików (bez kwiatów oczywista) i zagotować.
Wychodzi 10 małych słoików.
Sok ma charakterystyczny smak, jest bardzo słodki i dobry do słodzenia herbaty (zwłaszcza zimą chętnie go w tym celu wykorzystuję), można też pić rozcieńczony z wodą.
Smacznego ! :mrgreen:
 
 
 
BJK 


Posty: 5890
Skąd: Gorzów n/Wartą
Wysłany: 2009-02-07, 22:38   

odkopuję temat, bo przepis wart uwagi jest :cool:
co ważne - potrawę robi się szybko i sprawnie !!! można robić w wersjach skromnych i wykwintnych, w zależności od okazji :] jedno jest pewne - smaczne to jest i sycące :lol:

co nam potrzebne? w proporcjach:

1. 1 kg filetów drobiowych
2. 3 serki typu Camembert (sprawdzony Valbon)
taki
3. jeżeli ktoś woli potrawę o wyrazistrzym i ostrzejszym smaku, to może dołożyc jeszcze serek pleśniowy Lazur taki ; ewentualnie użyć serów Brie taki lub inny :)
4. 3 papryki , najlepiej różnego koloru
5. zielona sałata (w wersji wykwintnej)
6. oliwki - j.w.
7. ryż lub ulubione pieczywo

co robimy:

- bierzemy dużą patelnię (na proporcje podane powyżej), nalewamy oliwy (tak ,żeby całe do było przykryte)
- kroimy filety drobiowe w kostkę lub paseczki, jak kto woli, ale nie za drobno :]
- wrzucamy pokrojone na rozgrzaną oliwę, posypujemy 2 łyżeczkami czerwonej Delicaty do mięs i rumienimy lekko
- w tym czasie kiedy mięso nam sie rumieni, myjemy papryki, wyrzucamy wszystko ze środka ;) i kroimy w podłużne paseczki
- jak nam się mięso przyrumieni lekko , dorzucamy papryki i dusimy pod przykryciem, żeby papryki nam zmiękły :lol:
- w tym czasie kroimy w kostkę sery; ewentualnie oliwki (do tej wersji ekstra)
- jak papryka nam zmięknie, rozkładamy na wierzchu równomiernie pokrojony ser Camemmbert lub Brie i przykrwamy koniecznie, żeby pięknie nam się rozpuścił :] i od czasu do czasu mieszamy oczywiście!
- w międzyczasie powinniśmy ugotować ryż ;) (jeżeli spożywać będziemy akurat z ryżem)
oraz umyć zieloną sałatę - może być lodowa, lub inna :]

jak już serki nam się rozpuszczą, powstanie wspaniały sos, który możemy doprawić wedle uznania - sól, pieprz, bazylia, oregano, co kto woli i lubi :) i dodać, wedle uznania pokrojone oliwki , świetnie smakują czarne !

podawać na położonym na talerzu liściu zielonej sałaty z ryżem lub ulubionym pieczywem :]

smacznego !!!


a! te proporcje powyżej to tak na 3 osoby - na 2 dni obiady mamy z głowy ;) , tylko ryżu trzeba będzie dogotować :]
_________________
"Żywa substancja jest bytem,który naprawdę jest podmiotem,albo,innymi słowy,jest bytem o tyle, o ile substancja jest ruchem zakładania i ustanawiania siebie samego, czyli zapośredniczeniem między swoim stawaniem się czymś innym i sobą samym. " G.W.F.Hegel
 
 
gryphus 
odśnieża łąki


kuling

Posty: 1049
Skąd: Oliwa
Wysłany: 2011-09-26, 20:45   

nie wiedziałam że tu taki temat na FP...
mój ulubiony przepis na "Frytki z kurczaka" - znaleziony na forum o hodowli drobiu ozdobnego :>

pierś kurczaka kroimy w frytkokształtne podłużne kawałki
obtaczamy w przyprawie (do kurczaka)

następnie (w tym czasie kurczak poleży sobie w przyprawie) robimy ciasto naleśnikowe - ale bez cukru - i może być trochę gęstsze niż na naleśniki

następnie obtaczamy kurczakowe frytki w tym cieście i smażymy na rozgrzanym oleju
i już
frytki jada się z keczupem lub innymi takimi... :)
łatwe i szybkie
polecam
_________________
RÓWNOUPRAWNIENIE DLA ROŚLIN I ZWIERZĄT!
 
 
 
Pau 
wodni(a)czka


Posty: 285
Skąd: dziki przedPłock
Wysłany: 2011-09-26, 21:14   

no to i ja dodam coś od się, przepis na sałatkę brokułową :) ( pod warunkiem, że lubimy brokuły i kukurydze), przepis nieprzekazany "fachowo", ale jeśli ktoś lubi brokuły i będzie chciał spróbować tej sałatki to sobie poradzi :lol:
Składniki:

1. Makaron sojowy Tao tao - najlepiej ten najcieńszy, bo się faktycznie robi miękki i nie trzeba sobie zębów na nim łamać ,
2. brokuły - jeden głąbek - czy jakkolwiek się to nazywa
3. pieczarki - pięć dużych
4. jajko - dwa/trzy
5. bulion w kostce (ja używam grzybowego)
6. puszka kukurydzy

Makaron wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem, czekamy aż zrobi się miękki.
Brokuły wrzucamy na wrzątek (dodajemy do nich kostkę bulionu, np. grzybowego) i gotujemy z 10/15 minut - tak, żeby były miękkie, ale żeby się nie rozgotowały.
Pieczarki też gotujemy w wodzie z bulionem do miękkości.
Następnie wszystko kroimy, wrzucamy do salaterki, dodajemy jajka i kukurydzę.
Na koniec mieszamy z majonezem... ja jeszcze dodatkowo doprawiam do smaku pieprzem i solą oraz posypuję żółtym serem.
Smaczności :)
_________________
[...]Do kraju tego, gdzie winą jest dużą popsować gniazdo na gruszy bocianie,
Bo wszystkim służą... Tęskno mi Panie[...]

C. K. Norwid

mój arsenał na ptaki:
Celestron Regal 20-60x100 F-ED
Vortex Crossfire 10x42
... i krotom do noszenia powyższego ;)
 
 
 
Olga 
Marine Biologist


Posty: 2311
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2011-09-27, 19:35   

to ja dorzucę dwa przepisy na obiad, łatwe, szybkie i smaczne :)

piersi z kurczaka w sosie miodowo-mlecznym

Składniki:
4 filety z kurczaka
4 ząbki czosnku
mąka do panierowania
szklanka tłustego mleka
4 łyzki płynnego miodu

Umyte obszuszone porcje mięska nacieramy solą, papryką i pieprzem, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku, gdy sie zarumienią, odrzucamy je, a na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety i smażymy, rumieniąc z obu stron. Zmniejszamy ogień, zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem i dusimy przez ok 20-25 min, Sos ma byc pikantny z lekką nutą słodyczy. Ja podaje najczęsciej z ryżem i jakąś łagodną surówką, ale z ziemniakami też jest pysznie.

karkówka z rodzynkami

karkówke kroimy na plasty o grubosci ok 1,5 cm, solimy, pieprzymy, dodajemy słodkiej papryki i kto co lubi. Bierzemy naczynie żaroodporne i smarujemy je niewielką ilością tłuszczu, kładziemy plastry karkówki i posypujemy rodzynkami ( musi ich byc duzo!), potem kolejna warstwa z karkówki i znowu posypujemy dużą ilością rodzynek. I tak do skończenia mięska, na koniec zalewamy wszystko sokiem jabłkowym ( tak żeby wiekszośc mieska była pod sokiem, ale też bez szaleństw ), przykrywamy i wsadzamy do piekarnika, pieczemy w temperatyrze 200-220 stopi Celsjusza aż miesko bedzie mięciutkie

łatwe i pyszne.. tylko rodzynek musi byc sporo bo to one głównie nadają mięsu smak.
_________________

 
 
 
malinaa22 

Posty: 1
Skąd: Poznań
  Wysłany: 2017-08-18, 07:10   

BJK napisał/a:
martinez wu napisał/a:
to z puszką go pożrę

to będzie ta żelazna wkładka ;) :P

a tak na serio:
proporcje
1. 1 puszka kukurydzy (oczywista odsączyć należy)
2. 1 puszka tuńczyka w oleju
3. kilka kropel soku z cytryny
4. sól i pieprz według uznania

wszystko mieszamy i spożywamy :D smacznego :)


Uwielbiam tuńczyka ;) NA stronie [link zmoderowany - Justyna K] często pojawiają się też przepisy, próbowałam i są pyszne :)

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



I N F O R M A C J A
Forum Przyroda wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas korzystania z naszych usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza to, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki

© PRZYRODA.org | Noclegi Świerże Górne, Kozienice, Chinów - wysoki standard, niskie ceny!

phpBB by przemo   - manga
POLECAMY
hwww.lto.org.pl

www.kuling.org.pl

www.kp.org.pl

www.nietoperze.pl



REKLAMA




.