FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwne DOBREGO początki czyli...
Autor Wiadomość
Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-04-07, 20:38   

Cytat:
Dni Dzikich Ł?k

a w które lata jeĽdziłe... bo jako nie umiem Cię skojarzyć :lol:

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-04-07, 21:32   

Oooo, kojarzę Cię, Tony! Byłe zwany Antosiem na Dniach Dzikich Gór w Bieszczadach, razem bralimy udział w ptasim konkursiku na jadalni, który prowadził M.Zimowski. Nie jestem pewien, ale czy to nie Ty byłe też na stawach Tarnawatka z lunet?, która się "rozmontowała" - to z kolei Na Dniach Dzikich Pól na Polesiu Lubelskim latem. (Spadła ze statywu jako tak..)

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-04-07, 22:32   

a ja z kolei pamiętam takiego chloptasia z DDŁ 2001. Chodził po bagnach w klapkach i podwiniętych spodiach, wszędzie na własn? ręke i robił kilkanacie kilosów dziennie.
Raz go spotkalimy i mówił (do dzi pamiętam) - "eee nic takiego nie widziałem orlik krzykliwy, bocian czarny i mewa mała".

To byłe Ty Antosiu? :wink:

Emila 

Wysłany: 2005-04-08, 16:54   

Przyznajcie się, co to s? te Dni Dzikich....? :)

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-04-08, 17:05   

Kejbii, wszystko dokładnie tak, jak napisałe. Rzeczywicie brałem udział w konkursie w Bieszczadach (nie chwal?c się to nawet drugie miejsce zaj?łem :D ), a na Tarnawatce luneta spadła mi ze statywu i rubki z niej powylatywały (teraz jest już naprawiona i czasem zadaję w zagadkch zdjęcia przez ni? robione - to te najbardziej niewyraĽne :D ).
Tetrao - też wszystko się zgadza. Byłem w 2001 roku w Goni?dzu, widziałem ptaki, o których wspominasz (dokładnie 30 kwietnia), łaziłem w klapkach (a żeby było mieszniej w plecaku miałem jeszcze ręcznik :grin: ). Nie zgodzę się jednak, że wszędzie łaziłem na własn? rękę - byłem na cietrzewiach, gdzi dyrekcja parku as zatrzymała, bo nie mielimy odpowiednich zezwoleń, na Czerwonym Bagnie, a także na objeĽdzie Biebrzy (w Mcichach była pliszka cytrynowa - wtedy poznałem Michała Przybysza, który teraz jest moim dobrym znajomym i liderem GW OTOP) i w Puszczy Augostowskiej (na granicy z Białorusi pogadalimy sobie ze straż? graniczn?).
No patrzcie, jaki ten wiat jest mały :mrgreen:

Emila 

Wysłany: 2005-04-08, 17:12   

To ja chciałam jeszcze do tych apologii dopisać, że Tony zorganizował super imprezę w Reytanie z okazji Dnia Ptaków, z opowieciami ze Skandynawii ilustrowanymi slajdami, konkursem i wizyt? bardzo nobliwych goci (z KPN, jeli dobrze pamiętam, opowiadali o derkaczach).
I chyba wtedy profesor Luniak co mruczał o przyszłym szefie Koła Ornitologicznego ;)

Tony, wielki :res:

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-04-08, 17:24   

Z tym szefem Koła Ornitologicznego bym się tak nie spieszył - prof. Luniak był nim 30 lat, a obecny, dr Nowicki, dopiero 13... :D
Cieszę się, że impreza w Reytanie się podobała. Może pani prof. Olech była trochę nobliwa (mam nadzieję, że nie czai się tu gdzie pod tajemniczym nickiem :8): ), ale jej pomocnicy za to młodzi i pełni werwy. Pamiętaj też, że rzutnik robił nam psikusy, co miało zasadniczy wpływ na to wyst?pienie.

A Dni Dzikich..., o których tak się rozpisujemy, były festiwalami przyrodniczymi organizowanymi przez Bird Service z Krakowa. Jak słusznie zauważył bodajże Tetrao, zatraciły one swój dawny charakter i teraz już chyba nie s? w ogóle organizowane. :(

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-04-08, 19:47   

Bird Service zaprzestał działalnoci.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-04-08, 20:53   

Hubert napisał/a:
Bird Service zaprzestał działalnoci.

pierwsze słysze :shock:

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-04-08, 21:00   

http://www.bird.pl/przyroda/

browsehappy.pl

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-04-08, 21:29   

Chodzi o Festiwale Przyrodnicze, które rzeczywiscie "wyczerpały swoj? formułę". Tym niemniej Bird Service jest zasłużony dla sporej zapewne grupki ptasiarzy w rozwijaniu ich zainteresowań na poziomie podstawowym - i chwała Maćkowi za to.
Imprezy dla klientów zagranicznych Maciek kontynuuje.
http://www.bird.pl/travel/#polish

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-04-10, 13:58   

Wielka szkoda - byłem na kilku wycieczkach Bird Service i choć z reguły były jakie organizacyjne niedoci?gnięcia, to jednak ptaki skutecznie niwelowały wszelkie braki. Dla spragnionych zagranicznych ptasich wrażeń pozostaj? cały czas Horyzonty, Super Tramp czy własne, niczym nie skrępowane pomysły.

Emila 

Wysłany: 2005-04-10, 14:58   

Te wycieczki s? dziwnie drogie. Czy naprawdę koszt ich organizacji jest tak duży? Mam wrażenie, że przynajmniej w Europie nie ma sensu wynajmować specjalnie przewodnika, chyba że się w ogóle wczeniej ptaków nie obserwowało. Ale w takim wypadku -- czemu zaczynać od zagranicy? Jeli tylko ma się samochód, to przez internet można sobie bardzo fajn? trasę samemu zaplanować i się merytorycznie przygotować. Bez samochodu jest ciut gorzej, ale nie demonizujmy -- po zachodniej Europie i Skandynawii bez problemu można się wozić stopem jak jaki gross herzog, a znaj? tam też rodki komunikacji publicznej.
Ciekawiej jest właciwie na wschód od nas, ale mniej przewidywalnie ;) Jak kto lubi Stasiuka, to zrozumie mój entuzjazm ;)

A włanie. Jadę sobie w te wakacje na Ukrainę. Tony, czy tam też s? te Twoje kochane lazurówki?

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2005-04-10, 15:20   

Emilia napisał/a:
Bez samochodu jest ciut gorzej
a gdzie tam :!: ...... a bike jest od czego? ... nim nie doć że mozna migać też w dalekie trasy (po 100 km) to przejedziemy cieżkami takimi którymi bysmy samochodem nie przejechali - ja wole na Albike'u migać niż autem <ble> :]

Ale kochani kochani... lekko zeszlimy z tematu :P :wink:

Echen - pora na Ciebie - niech sie dzieciaki uspokoj? i pozwol? Tacie napisać :mrgreen:

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2005-04-10, 15:40   

Cytat:
. a bike jest od czego?
Tylko, że raczej trudno pojechać na krym na rowerku. ;-)

browsehappy.pl

Odpowiedz do tematu