FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: krotom
2008-03-05, 07:20
Warszawskie wycieczki na ptaki
Autor Wiadomość
Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2004-10-28, 17:34   Warszawskie wycieczki na ptaki

Wycieczka na Kępę Zawadowsk? (30 paĽdziernika):

Zbieramy się o 9:35 na przystanku 164, w Wilanowie pod pomnikiem Sobieskiego. Towarzysze z Forum mile widziani 8) .
Jeli kto ma ochotę jechać to proszę dać mi znać w temacie lub na kom. 504 230 914.

Pzdr,
Kami

Emila 

Wysłany: 2004-10-29, 12:41   

Cholera jasna!!!

A już mylałam, że jeden weekend bez ptaków i trochę się dla odmiany pouczę :cry: :wink:

*sigh* ić, korzystać z pięknej pogody czy gnić z glonami za biurkiem?

W desperacji,
Emila

Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2004-10-29, 14:45   

Zawsze możesz się pouczyć wieczorem :D :wink:
Wiedz, że będzie nam bardzo miło jak się z nami wybierzesz :] Tak czy siak, decyzja należy do Ciebie.
Na pewno będzie Mirek B i ja. Dwie pozostałe osoby jeszcze się wahaj?.

Emila 

Wysłany: 2004-10-29, 18:49   

Fatalnie... dzięki gor?ce za zaproszenie, ale zbliża się sezon kolokwiów, a ja więcej ostatnio chodzę nad Wisłę niż na zajęcia :cry: :cry: :cry: :cry:

Ale będzie mi miło, jeli dacie znać następnym razem :) Dobrej zabawy i owocnych obserwacji!

Emila (zagloniona)

Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2004-10-29, 18:52   

Dzięki :) .
Na pewno damy znać. Powodzenia w nauce!

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2004-10-30, 21:27   

No najciekawsze na tej wycieczce były: Towarzystwo :res: , possible sokół wędrowny i nurogęsi. Były też stada czapli siwych,kawek i innych krukowatych, w sumie zanotowałem 25 gatunków, a niektórzy lukali jeszcze dzięcioła zielonego, myszaka i błotniaka co ja nie zd?żyłem dojć.. Można się było podszkolić w głosach dzwońców, kowalika, trznadla, alarmowego - kosa i szczygła. Ja i Emila słyszelimy gile na łęgu. Był klucz czego gęsiopodobnego 8) za tereny bardzo fajne do peregrynacji. Dzjenx Kami za "namotanie" wyprawy i prosiemy o jeszcze.. :lol:

Emila 

Wysłany: 2004-10-31, 13:40   

Ja nie wiem, czy to były gile na 100%, za kiepsko jeszcze znam głosy. :( Ale żałonie wistało, pewnie przez ten zjazd samochodów terenowych :|
Ale był fajny spacer, no i te dzięcioły :) Na wodzie 50 czapli na raz, nie mówi?c o rozmaitociach bezkręgowych ;)

Ja pamiętam o obietnicy, 14 najbliższa wycieczka do Popowa Kocielnego. Detale wrzucę razem z całym rozkładem, jak tylko wpadnie do mojej skrzynki :)

Pozdrowienia i dzięki za dobr? zabawę
Emila

Marfu 

Wysłany: 2004-11-01, 00:08   

W zwiazku z silnym zapotrzebowaniem na wycieczki ornitologiczne o charakterze szkoleniowym, zgodnie z obietnica ze pomyslimy, pomyslelismy i ustalilismy, ze postaramy sie taka co miesiac zorganizowac. Termin - trzecia sobota miesiaca. Jak beda szczegoly (staramy sie namowic ludzi, ktorzy rzeczywiscie moga czegos nauczyc), podam je. Jednak poniewaz beda sie odbywac w Warszawie, podamy je w subforum "Oddzial Warszawski", wiec radze sie tam zapisac :-) . Oczywiscie zapraszamy wszystkich juz teraz.

Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2004-11-01, 00:09   

Wymienicie Marfu :]

Jurek7 

Wysłany: 2004-11-02, 20:14   

Jesli sie wybieracie z Warszawy, po najlepiej wezcie lunete i uderzcie na Zbiornik Zegrzynski. O tej porze praktycznie murowane sa nury, kaczki morskie, bielaczki!!! Jesli nie macie samochodu, to autobusem do Bialobrzegow i stamtad do Zegrza.

Wlasciwie pod Warszawa ciekawie jest tylko przez 3-4 miesiace - wiosna pod Modlinem i nad Bugiem i wlasnie ostatnia dekada pazdziernika i caly listopad do zamarzniecia na Zegrzynskim.

powodzenia,

Emila 

Wysłany: 2004-11-02, 21:54   

Wypraszam sobie :D

Warszawa i jakiekolwiek inne miasto może być nieciekawe tylko dla kogo, kto zna od a do z zwyczaje sikor, wie, gdzie nocuj? wszystkie puszczyki, zna wszystkie gniazda, z których drapieżniki w tym roku wyżarły młode i policzył, ile sójek odleciało, a ile przyleciało na zimę. Nie mówi?c już o wałkowanych na forum raniuszkach, droĽdzikach i innych rodzynkach ;)
Uff. Doć roboty dla przeciętnego amatora :wink:

Optymistyczne pozdrowienia,
E.

PS. Zalew fajny, tylko mierdzi :wink:

Mirek 

Wysłany: 2004-11-02, 22:04   

Emilio, co mnie trochę "tknęła" :roll: , ale zgadzam się, że fajne wrażenia z obserwacji można mieć również z odwiedzania warszawskich parków. Niekonieczne jest "zaliczanie" od razu rzadkoci na Zalewie Zegrzyńskim...
A co do tych rodzynków, o których wspomniała, to jestem pewien, że wszystko można zobaczyć w każdym większym parku w W-wie...
Ja trochę znam tylko Łazienki - tam to już napewno! Serdecznie Ci tego życzę!

Orni 

Wysłany: 2004-11-02, 23:08   

:shock: :shock: :shock:

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-11-02, 23:13   

No ale jakby ktos z luneta wybierał się nad zalew zegrzyński to z chęcia bym się zabrał ;-) . Słyszałem, że dostęp do zalewu jest bardzo trudny przez ogrodzenia działek, czy to prawda, że tam praktycznie tylko z łodek można prowadzić obserwacje??

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Marfu 

Wysłany: 2004-11-03, 08:45   

Jurek&, napisz, skad najlepiej poobserwowac ptaki na Zalewie.

I czy ktos ma lunete??

Odpowiedz do tematu