Jedyną większą atrakcją było ... zgubienie Huberta.
Po pierwsze, chamstwem jest iść z kimś na wycieczce, po czym minąć rozwidlenie drogi na trzy nie rysując nawet na ziemi strzałki.
Namor napisał/a:
Chyba 1 dzięciołek
Na pewno 1 dzięciołek m.
Namor napisał/a:
A gdy straciliśmy ze 2 godziny próbując wyść z zabagnionego "Kaliska" - stwierdził z sarkazmem, że nie był to żaden skrót ( ach ta dzisiejsza młodzież !!!).
Ja tak stwierdziłem zanim weszliśmy na bagno, bo to nie był pierwszy raz gdy proponowałes taki skrót.
Namor napisał/a:
Cienko z drapolami - jeden na skraju lasu - niestety nie rozpoznany mimo dośc długiej ekspozycji, póżniej jeszcze jeden widziany przez Huberta.
Pierwszy to mały brazowy drapol z białym od góry kuprem .
Drugi to widziany w środku lasu jastrząb lub krogulec, widziałem tylko, że jest z wierzchu brązowy i ma wyraźną białą brew, po chwili obserwacji odleciał.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Dziwne, ale ja do tej pory nigdy nie spotkałem jemiołuszek w KPN Za to w samej Warszawie jest ich tej zimy wyjątkowo dużo
Namor napisał/a:
Wody na bagnie tochę wiecej niz w lecie, ale mniej niż poprzedniej zimy. Plusem wyprawy był prawie całkowity brak turystów, ale rysie też tradycyjnie nie dopisały
Fatalnie, w KPN jest coraz bardziej sucho jak tak dalej pójdzie to bociany czarne, żurawie i derkacze staną się już tylko wspomnieniem A do rysi to trzeba mieć cholernie duzo szczęścia, zwłaszcza że to zwierzątko, które niezbyt chętnie podchodzi do ludzi
Namor napisał/a:
Cienko z drapolami - jeden na skraju lasu - niestety nie rozpoznany mimo dośc długiej ekspozycji, póżniej jeszcze jeden widziany przez Huberta.
No właśnie, kilkakrotnie jeździłem szukając ptaków drapieżnych zimujących w KPN i nigdy nie miałem szczęścia Nawet myszołowów włochatych nie było, że już nie wspomne o błotniakach zbożowych czy drzemlikach
Może ktoś zna gdzie są dobre otwarte przestrzenie w KPN na których można popatrzeć na zimujące drapole
Zbliża się 1 stycznie, wstawię tutaj zaproszenie ze strony OTOPu na niedzielną wycieczkę.
Serdecznie zapraszamy na wycieczki organizowane przez Warszawskie Koło Sekcji Ornitologicznej Polskiego Towarzystwa Zoologicznego
Przewodnikiem będzie pan Lechosław Czajka.
1.01.2006 r.
Dolina Wisły koło Łomianek (rezerwat "Ławice Kiełpińskie")
Obserwacje ptaków zimujących w dolinie Wisły poniżej Warszawy. Trasa lewym brzegiem rzeki od Dziekanowa do Parku Młocińskiego w Warszawie liczyć będzie 12 km. Zbiórka o godz. 8.00 na przystanku autobusowym linii "Ł-BIS" przy pl. Wilsona róg ul. Słowackiego. Bilety na przejazd do nabycia wyłącznie u kierowcy autobusu w cenie 3 zł.
Hej, planuję w poniedziałek po południu ruszyć w samobójczą podróż do Białegostoku w celu wytropienia słowika syberyjskiego. Pod uwagę biorę w tej chwili pociąg lub PKS - powrót przewiduję we wtorek wieczorem. Jak znam swoje szczęście ptaka już nie będzie albo przemieści się do Warszawy, ale jak nie pojadę, to będę sobie pluł w brodę. Jakby ktoś chciał mi towarzyszyć (a zwłaszcza jeśli jest zmotoryzowany), to proszę o kontaktem mailowy lub telefoniczny - 0661583447)
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
znajdują się informacje o wycieczkach związanych z II Zimowym Liczenie m Ptaków w Parkach i Ogrodach. W tej chwili z Warszawy zostały zgłoszone wycieczki do Łazienek (niedziela, prowadzi dr Nowicki) i parku Arkadia (sobota, prowadzi amikosik). Jeżeli ktoś chciałby w swojej okolicy zorganizować w ciągu jednego z tych dwóch dni wycieczkę i chce to ogłosić, proszony jest o przesłanie informacji na adres zimowe.liczenie@otop.org.pl
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
Zgadzam sie z Tristanem
Nie migam - poprowadzę w sobotę wycieczkę po Wilanowie (część parkowa). W tej chwili mam jakies problemy z serwerem OTOP- nie chce mi się dodać kolejna wycieczka.
Ostrzegam też, że do piątku mogą wystąpić opóźnienia w uaktualnianiu strony GW OTOP - poprawkowe kolokwium z matematyki - rozumiecie
[ Dodano: 2006-01-21, 16:41 ]
Wycieczka dodana - dziwię się trochę, że poza niezawodnym amikosikiem inni forumowicze w sprawie wycieczek siedzą cicho jak mysz pod miotłą, a liczenie już za tydzień...
Zgadzam sie z Tristanem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum