Dzisiaj na stawie ''Parkowy dolny''w trzcinowisku widziałem cztery wąsatki.Pozostałych ptaków znikoma ilość ;cyraneczki,trochę mew,myszołów i dwa krogulce.
Te wąsatki nadal tu są ,a dziś pojawiły sie co najmniej cztery sztuki, wśród nich dwa piękne samce,których wcześniej nie widziałem. Dały się podejść na 2m.
Dzisiaj wraz z moim znajomym Krzyśkiem Mortką testowaliśmy jego najnowszy nabytek,czyli lornetkę firmy Steiner 8-42.Bije na głowę Monarcha firmy Nikon a tyle samo kosztuje(1700 zł).
Natomiast gwożdziem wyprawy była mewa żółtonoga L.f.intermedius w trzeciej zimie.Pierwszy raz mam tu zimującą mewę tego gatunku(ciepła zima).Wąsatek niestety już nie stwierdziłem.
głowienka ok. 40
czernica - kilkanaście
myszołów - 1
pustułka - 1
łabędź niemy - 4
perkoz dwuczuby - 1
czaple ok. 30
gęgawy 11
bażant - ok. 10
duże mewy - ok. 10
śmieszki - mnóstwo!
łyski - kilkadziesiąt
czajki - kilkadziesiąt
sikorki modraszki i bogatki, grzywacze, sójki, sroki, wrony, gawrony, krzyżówki - a wśród nich ciekawa obserwcja częściowo leucystycznego osobnika.
Dosyć zjawiskowo wygląda taka biała krzyżówka...
Dzisiaj przez 4,5 godziny na wspomnianych w temacie stawach:
- perkoz dwuczuby: 29
- perkoz zausznik: 12
- perkozek: głos
- czapla siwa: 46 (zdecydowana większość już wysiaduje)
- łabędź niemy: 8 (z czego 2 na gniazdach - zanosi się jeszcze na cn. 2 pary)
- gęś gęgawa: 14 + para z 6 pull. (lęgowych powinno być jeszcze przynajmniej 2 pary )
- krzyżówka: 177
- cyraneczka: 3 (2m. + f.)
- cyranka: 2 m.
- płaskonos: 9 (6 m. + 3f.)
- czernica: 121
- głowienka: 160
- myszołów: 1
- błotniak stawowy: 1 f. (pięknie wykosili trzciny, gdzie zapewne do tej pory było gniazdo )
- bażant: 5
- łyska: 88
- rycyk: 1
- kuliczek piskliwy: 1
- brodziec samotny: 2
- mewa czarnogłowa: 1 ad. w koloni lęgowej śmieszek (zanosi się na nowe stanowisko lęgowe w kraju )
- mewa śmieszka: cn. 800
- kruk: 2
Drogi Marcinie,nie masz pojęcia jaką radość wlałeś w serce moje tą informacją o mewie czarnogłowej.W 2004 jedna para mew czarnogłowych przymierzała się założenia gniazda gdyby nie.....WREDNY liczby mnogiej Homo sapiens podgatunku -z tego co się dowiedziałem" Łomiankowiensis"-.Niepokojące jest tylko to,że widziałeś jednego osobnika ale,mam nadzieję,że twoje "sokole oczy" przegapiły co najmniej jeszcze jednego .Jestem wprost zakochany w tym gatunku mewy.
[ Komentarz dodany przez: Rey: 2007-04-13, 22:42 ]
Też mam nadzieję że to będzie ptak lęgowy, a nie przelotny
zausznik - min. 25
perkoz dwuczuby - 13
cyranka - 3
brodziec piskliwy - 4 + 1 na innym stawie (ale mógł to być jeden z wcześniej obserwowanych)
błotniak stawowy - samiec i samica + 3 obserwacje później w innych m-scach (prawdopodobnie ptaki należące do 1 pary)
płaskonos - 1
wilga - 1 (słyszany i widziany samiec)
trzciniak (głos) - 2
gęgawa - 4 dorosłe + młode jednej pary
kokoszka - 1
kormorany - kilka
łabędzie nieme - kilka
12 maja, na wycieczce WG OTOP (na której na 17 uczestników zaledwie dwójka była z WG OTOP):
Perkoz dwuczuby
perkoz rdzawoszyi - 1 na Raszyńskim
Perkozek - 1 na Parkowym Górnym
Zausznik - na Raszyńskim i Puchalskim
Kormoran czarny
Czapla siwa
Łabędź niemy
Gęgawa - na Falenckim: 13 ad, 2 ad+6 pull, 1 ad+3 pull
Krzyżówka
Cyranka - 2 samce na Parkowym Górnym
Czernica
Głowienka
Gągoł - 1 samiec na Raszyńskim (po oficjalnym zakończeniu wycieczki)
Blotniak stawowy - 2 samce
Bażant - 2 głosy
Łyska
Kokoszka - 1 głos przy Puchalskim
Sieweczka rzeczna - 1 na małych stawkach koło Raszyńskiego
Czajka- 1 na łące pod Puchałami
Śmieszka
Mewa białogłowa - kilkanaście na polu koło Puchalskeigo
Grzywacz
Kukułka - 2 widziane przy Puchalskim
Jerzyk
Dzięcioł białoszyi - 1 po oficjalnym zakończeniu wycieczki
Dymówka
Oknówka
Słowik szary - 2 głosy przy Puchalskim, 1 widziany między stawami 11 i B
Pleszka - śpiewający samiec w parku w Falentach, po zakończeniu wycieczki
Kwiczoł
Rokitniczka
Trzcinniczek
Łozówka - 2 w Falentach po zakończeniu wycieczki
Piegża - głos
Zaganiacz - glos
Muchołówka szara
Kapturka - głos
Pierwiosnek - głos
Remiz
Bogatka
Kowalik
Kruk
Zięba
Kulczyk - głos
Potrzos - 2
Większość gatunkółw podaję bez liczebności, bo prowadząc wycieczkę nie za bardzo miałem możliwość jakoś je zapisywać (nawet na mp3).
_________________ 19.11.2008 - prelekcja o krukowatych i pokaz slajdów z Estonii - szczegóły na www.wgotop.pl
----------------------------------------------------
Zgadzam sie z Tristanem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum