PS. Wczoraj w Raszynie był jeszcze wysiadujący perkoz dwuczuby
Parę lat temu w pazdzierniku na Raszynie widzieliśmy właśnie dwuczubego karmiącego jeszcze dość małego młodego. Zastanawiałem się też czy ma szansę na tyle zmężnieć, aby odlecieć.
Wczoraj pomimo ponad 4 godzin spędzonych w rzeczonym miejscu nie udało mi się obejść wszystkich stawów - efekt tego, że przeloty już porządnie ruszyły. Narazie bez jakiś rzadkości, ale ilości ptaków imponujące:
- perkoz dwuczuby: 26 - 29 + para ptaków z 3 pull. ( a więc późny lęg narazie rozwija się pomyślnie), w sumie po obserwacjach ptaków młodocianych w tym roku w Raszynie 12 - 14 par wyprowadziło lęgi
- perkoz zausznik: 1
- perkozek: 4 ad. + 1 juv.
- kormoran czarny: 16
- czapla siwa: 15
- łabędź niemy: 15 ( 9 ad. + 6 juv.)
- krzyżówka: 1105
- świstun: 2
- cyraneczka: 9
- płaskonos: 6
- czernica: 27 - 29
- głowienka: 20
- myszołów zwyczajny: 1
- krogulec: samica, która wywołała popłoch wśród kormoranów
- błotniak stawowy: 2 - 3 ( juv. + 1-2 samice)
- kokoszka wodna: 1 juv.
- łyska: 190
- mewa białogłowa: 1 ad.
- duże mewy ( w locie ): 5 ( 2 ad + 3 juv)
- mewa śmieszka: 10
- dymówka: 4
Widzę że nikt nie chodzi na wspomniane stawy, a szkoda, bo choć rewelacje trafiają się tam rzadko, to jednak zawsze jest na co popatrzeć. Dzisiaj przez 5 godzin widziałem:
Natomiast w mojej poprzedniej relacji zabrakło jeszcze jednej obserwacji:
- Homo sapiens sapiens: 1 fem. w szacie topless kolejna w tym roku obserwacja dla tego miejsca
Natomiast w mojej poprzedniej relacji zabrakło jeszcze jednej obserwacji:
- Homo sapiens sapiens: 1 fem. w szacie topless kolejna w tym roku obserwacja dla tego miejsca
Nieprawda,...ja jestem tam w każdą sobotę rano i nie dziwcie się że nic nie piszę ....musicie zrozumiec,że jak się mieszka w takim miejscu od dziecka,to serdecznie ma się dość tego miejsca i pewnie dlatego(i nie tylko) sporadycznie piszę na forum bo żadko jest oczym .Oczywiscie, to zależy od tego,czego się oczekuje od takiego miejsca...ja oczekuje baaardzo wiele!!.Jak sie pojawi kędzierzawy czy karliczka to nieomieszkam was o tym poinformować.
Jesli chodzi o mewy, to tydzień temu były też dwie dorosłe mewy czarnogłowe razem z dwiema młodymi, a dokładniej jedna była w szacie subadultus z ciemnymi końcami skrzydeł.
Chłopaki zasponsorujcie mi aparat, to i fotki będą
roberto napisał/a:
musicie zrozumiec,że jak się mieszka w takim miejscu od dziecka,to serdecznie ma się dość tego miejsca i pewnie dlatego(i nie tylko) sporadycznie piszę na forum bo żadko jest oczym
Oczywiście masz pełną rację. Miło jednak by było gdybyś od czasu do czasu napisał jak trafi się tam gatunek, który nie występuje zbyt często na Mazowszu ( ot właśnie np. mewa czarnogłowa). Myślę że wtedy pare osób czytających ten temat mogło by się dzięki takiej informacji wybrać w to miejsce aby zobaczyć np. podgorzałkę, rybitwę białoskrzydłą czy brodźca pławnego a nie tylko
Dziekuje wszystkim za wspaniałą wycieczkę, wspólne obserwacje i bardzo miłe spędzenie czasu Szczególnie dziękuje osobą, które wsparły mnie podczas tej wycieczki czyli Dawidowi i roberto
Mam też nadzieję że będziemy częściej spotykać się na podobnego typu wycieczkach. Tak więc do zobaczenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum