FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: krotom
2008-03-05, 07:39
ptasie imprezy nad Wisłą
Autor Wiadomość
Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-09-09, 08:51   ptasie imprezy nad Wisłą

Co jaki czas rózni ludzie co organizuj?, czy to Big Jump, czy to urodziny na Kępie Radwankowskiej. W tym temacie można przekazywać informacje na ten temat. Na pocz?tek niezmordowany Przemek:

Cytat:
Szesnastka pod mostem Łazienkowskim.

Fundacja Ja Wisła zaprasza w dniach 9-14 wrzenia (od pi?tku do rody) na przegl?d filmów dokumentalnych pod Mostem Łazienkowskim na Cyplu Czerniakowskim, ul. Zaruskiego. Obrazy, które wywietlimy z 16 milimetrowej tamy celuloidowej, na warcz?cej maszynie Elew, od lat nie widziały widowni. Będzie o tym jak było dawno, dawno temu i jak miało być dzi.
Zobaczymy jak osuszać bagna biebrzańskie i przygotować stanowiska pod motopompy. Popatrzymy na dzieci ładnie bawi?ce się niewypałem, podczas gdy doroli pracuj? w hucie. Zajrzymy w tryby dziurkarki odzieżowej i przejedziemy się milicyjn? nysk? po zanieżonej zakopiance. Obronimy się przed alkoholizmem, nie unikniemy jednak zatrucia grzybami. Blaszanym czołgiem skosimy blaszane kwiatki na poligonie by na koniec wzorowo wypocz?ć w orodku wczasów pracowniczych. Obrazy w większoci czarno białe.
Zamiast ekranu stary spadochron. Zdarty dĽwięk dla koneserów. Należy zabrać karimatę, bo pod mostem Łazienkowskim nie ma nic do siedzenia. Projekcje tych unikalnych obrazów odbywać się będ? codziennie od pi?tku 9 wrzenia do rody 14, w godzinach od 20 do 22. Wstęp wolny. Bardzo prosimy o zabieranie wszelkich przyniesionych ze sob? opakowań do domu.

Fundacja Ja Wisła dziękuje Pedagogicznej Bibliotece Wojewódzkiej za udostępnienie zbiorów filmowych, Miastu Stołecznemu Warszawie za dotację i fabryce System4 za wsparcie sprzętowe.

kontakt z organizatorem:
Przemysław Pasek tel: 502 276 612, pasek@post.pl, www.herbatnik.pl

amikosik 

Wysłany: 2005-09-09, 09:22   

Przemek jest faktycznie niezmordowany
:res: :res: :res: :res: :res: :res:

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-09-09, 10:28   

Z tym osuszaniem bagien biebrzańskich brzmi trochę podejrzanie :|

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-09-09, 10:51   

Tony napisał/a:
Z tym osuszaniem bagien biebrzańskich brzmi trochę podejrzanie :|

Tony! z tego co sie zorientowałem to archiwalne filmy z czasów komunistycznych, młody jestes to nie pamiętasz co nam chcieli zaserwować, więc tym bardziej sie wybierz... :D

grzegorzb 

Wysłany: 2005-09-09, 11:06   

Ada a pamiętasz te filmy które pokazywano nam w szkole o zgubnych skutkach alkoholizmu czy chorobach wenerycznych :mrgreen: :mrgreen:

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-09-09, 11:23   

Pamietam doskonale, puszczali co roku i co roku był wietny ubaw, dodam że były one bardzo realistyczne, dzis pewnie nikt by dzieciom czego takiego nie pokazał :mrgreen:

Michał J. R. 

Wysłany: 2005-09-09, 11:43   

łazka w oku się kręci :cry: :wink:

Diafora 
moderator

Wysłany: 2005-09-10, 07:37   

FFenomenalny plan, mam nadzieję, że trafię tam bez problemów, bede dzisiaj. Wspaniałe zaprawde, kto się wybiera?

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-09-12, 21:43   

Czy kto wybiera się na pokazy we wtorek lub rodę? (13-14 wrzenia)
Chętnie bym się wybrał, aczkolwiek perspektywa samotnego powrotu póĽnym wieczorem na Mokotów nie nastraja mnie zbyt optymistycznie, więc gdyby kto np. planował ogl?danie i póĽniejsze wracanie jako przez okolice Dolnej, to bardzo proszę o kontakt przez PW lub mailem. Z góry kiitos (dziękuję).

Diafora 
moderator

Wysłany: 2005-09-13, 15:10   

W sobote nie byłam, ale może dzisiaj się udam rowerkiem :] tony nie potowarzysze Ci bo ja z drugiej strony całkiem mieszkam :8):

[ Dodano: 2005-09-13, 16:16 ]
To tylko do jutra :shock: to dzisiaj będę obowi?zkowo :D kto się wybiera?

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-09-13, 21:34   

proszę przerywik

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-09-13, 21:41   

Cytat:
Fundacja Ja Wisła zaprasza wszystkich, którym zależy na czystoci Wisły na:
SPRZATANIE PORTU CZERNIAKOWSKIEGO, w sobotę i niedzielę 17 i 18 wrzenia w godzinach 11-16. Mamy worki, ale prosimy zaopatrzyć się w rękawiczki robocze. Zbiórka o godz. 11 na drewnianym mostku vis a vis Torwaru.
Będziemy sprz?tać brzegi i wodę. Wodę oczywicie za pomoc? Łodzi Stwora.
ŁódĽ Stwora cumuje w weekend przy barce Herbatnik obok drewnianego mostku nad Kanałem Portowym. Teren jest miejscami trudny, więc przydadz? się dobre buty. Można spotkać jeża i rybitwę. Czysty Port Czerniakowski będzie naprawdę pięknym zak?tkiem Warszawy i wydra nie będzie się kaleczyć w łapę!

W ubiegły weekend łódĽ Stwora przewiozła po Porcie Czerniakowskim ponad 100 osób! Podczas gdy najmłodszy uczestnik ssał pier matki, najstarszy wspominał powstańcze patrole łodzi?, zatopiony statek Bajka i desant berlingowców... Ogólny zachwyt nad urod? miejsca psuły jednak mieci zalegaj?ce na brzegach Portu. Teren ten należy do Miasta Stołecznego Warszawy i zarz?dza nim ZTP ?ródmiecie, niestety nad wodę niezmiernie rzadko docieraj? ekipy sprz?taj?ce...

Fundacja Ja Wisła pragnie zwrócić Wisłę Warszawiakom poprzez min.
rewitalizację Portu Czerniakowskiego- postulujemy remont 101 letnich zabytkowych nabrzeży i pochylni Stoczni Czerniakowskiej, chcemy wytyczyć tu cieżkę przyrodnicz? i utworzyć Skansen Rzeki Wisły.

Przemysław Pasek
Fundacja Ja Wisła
[/quote]

Diafora 
moderator

Wysłany: 2005-09-13, 21:56   

Dziękuje Kej :8):

Wybrałam się dzisiaj rowerkiem pod most łazienkowski, trochę pocz?tkow? zagubiłam i byłabym się wróciła do domu, bo impreza jest bardzo zakamuflowana, ale trafiłam na rozpostarte między filarami przecieradło i "pas startowy" ze wieczek. Ufff... to tutaj, zasiadłam na klepisku i zajrzałam w tamten wiat. Czuję się bardzo wyedukowana :] Zaczęło się od filmu o urbanizacji i szalonych pomysłów na wiat po roku 2000 całkiem odstaj?cy od tego co jest (pewnie na szczęcie :wink: ). Potem był film o tajemnicach stawu na którym kaczka upierała się, że żadnych tajemnic w stawie nie ma. Poznałam na nim chrz?szcza pływaka (pewnie namieszam z nazwami), podwodnego paj?ka, narciarza i rozwielitke, poznałam chowaj?ce się lilie wodne, oczywicie pouczono widzów o tym, że staw jest piękny i ważny. Potem był makabryczny film o zachowaniu się rowerzystów na drodze, a makabryczny dlatego, że pokazywali na nim zwłoki ludzi rozjechanych przez poci?g :? Przedstawiono nam również trzy rodzaje wszy: ubraniow?, głowow? i łonow? to również był bardzo drastyczny obraz :shock: pouczono jak walczyć i zapobiegać pasożytom. Nie do końca zrozumiałam film propagandowy o czułoci i potrzebnoci pielegniarek, znaczy zrozumiałam film tylko nie wiem co on miał na celu. Poznałam też plany zagospodarowania różnych zbiorników naturalnych na takie które będ? nadawały się do pobierania wody przez straż poż?rn?. Był też tajemny film o kiszonce i parowaniu ziemniaków dla trzody chlewnej, utrzymany w atmosferze romansu film o bezpiecznym prowadzeniu samochodu, a także mistyczny film o pożytecznych i niezwykłych stworzeniach jakimi s? delfiny.

Po lekturze tych projekcji czuję się o niebo m?drzejsza i wystartuje w następnych wyborach prezydenckich :mrgreen:

Filmy wywietlane będ? jeszcze do niedzieli i serdecznie na nie zapraszam z karimat? i ciepłym swetrem :oki:

Tony 
Plover-man

Wysłany: 2005-09-15, 18:57   

Ja wpadnę na pewno na sprz?tanie Portu Czeniakowskiego. Co mylicie o pomyle, żeby podczas Dni Ptaków (1-2.X) zrobić obserwacje z pokładu "Stwory" pływaj?cej po porcie? Pytam również tych, którzy w tym terminie będ? aktywnie działać na Bielawskich Błotach.

Diafora 
moderator

Wysłany: 2005-09-18, 06:41   

Dzisiaj dzień sprz?tania (już drugi) i ostatni dzień wyswietlania filmów pod mostem. Jestem dzielnym widzem od wtorku, a wczoraj widziałam film o niewybuchu opatrzony bardzo enigmatycznym zakończeniem. Przyznam się, że obejrzenie wczorajszej projekcji o czarnej ospie jest dla mnie życiowym sukcesem, bowiem zawsze zatnawiałam się cóż to za chroba, teraz już wiem :shock: Film o dziurkarce do konfkecji ciężkiej (co to znaczy bladego pojęcia nie mam) wprawił wszystkich w konfuzję, złożonoc tego diabelskiego urz?dzenia każe przypuszczać, że konstruktor cierpiał na rzadki rodzaj schziofrenii :] Sielankowy film o motorzystach zakończyła seria fotografi zwłok, a lekko erotyczny film o higienie osobistej napis POLLENA :mrgreen: Mało kto zrouzmiał wymowę bardzo subtelnego filmu o góralskim chłopcu imieniem Jędrek ja odczuwałam w nim odrodkow? presję zwyczajnego życia, bardzo czuły film to był (ale musicie mi uwierzyć na słowo bo was tam nie było :P )

Dzisiaj zapraszam wszystkich Stoliczników na sprz?tanie cypla czerniakowskiego, a potem na filmy oczywicie. Ja będe na pewno. :!:

Odpowiedz do tematu