FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: krotom
2008-03-05, 07:28
Liczenie ptaków na "Bagnie Jacka"
Autor Wiadomość
Namor 

Wysłany: 2005-04-15, 19:42   

A tak w ogóle to sk?d ta nazwa "Bagno Jacka"?

abromba 

Wysłany: 2005-04-15, 20:57   

Tego to najstarsi mieszkańcy Wesołej nie wiedz?. Dla wszystkich był to Bartek.

A na marginesie to proponuję zejć z WKP.

A przedstawicieli WKP zarazem skwapliwie informuję, że nie jestem żon? gówniarza - czyli że Bogu dziękowac mój m?ż jako pracownik wiadomego Instytutu nie pracuje w jednostce która opracowywała rzeczony chłam vel g...no :wink:

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-04-15, 21:50   

Drogi Anemie,

Kejbii,
poinformował o temacie "badań" :
Cytat:
"Wpływ obserwatora na wyniki liczeń transektowych"

nastepnie odpowiadaj?c na słuszne pytania dotycz?ce uzgodnień z WKP przekazał ze:
Cytat:
Dowiedziałem się, Michale J.R., że liczenie odbyłoby się z drogi okalaj?cej rezerwat. Zgoda WKP nie jest więc wymagana.

Z powyższego jasno wynika że badania nie dotycz? rezerwatu.
Posty grzegorzab traktuje jako:
(cytat z pewnego postu mopka) "kolejne próby wszczęcia bezsensownej burdy słownej poparte niesprawdzonymi rewelacjami lub stawianie zarzutów bez wczeniejszej próby wyjanienia z zainteresowanymi stronami "
który stwierdził że jesli sie to powtórzy: "zostanie zakończone ostrzeżeniem "
z pozdrowieniami dla GTW,
jesli trzeba, a mysle że nie trzeba, moge przypomniec link do tej niezapomnianej dyskusji.

Anem 
moderator

Wysłany: 2005-04-15, 22:18   

Drogi Adamie :D

Obiecuję, że będziemy reagować... Jestemy jako GTW ostatnimi osobami, które chciałyby, żeby kto z użytkowników tego forum czuł się dotknięty wypowiedziami kogo innego... Rozumiesz jednak z pewnoci?, że w takich sprawach wyczucie sytuacji jest nieocenione...

woodman 

Wysłany: 2005-04-16, 16:25   

Skoro liczenie odbywa sie na Bagnie Jacka (czyli obok) to moze w nastepnej kolejce przeprowadzic obserwacje ptakow na projektowanych rezerwatach: Macierowka, Biale Lugi, Jezioro Torfy.
Oddalone od Bagna Jacka (Bartka?) ok 10 km leza w Mazowieckim Parku Krajobrazowym (czesc polnocna) sa rozleglejsze (samo Jezioro Torfy ok 7 ha) i maja ciekawy sklad awifauny.
Proponuje tam czestsze wycieczki (swego czasu proponowalem badania terenow-przed zalozeniem rezerwatowe) poniewaz niedlugo tereny te przetnie prawdopodobnie Autostrada A2 (poludniowa obwodnica W-wy
wiecej w watku:
http://www.bocian.org.pl/...pic.php?t=3131)
Co na to grupa Przemka S?

Kejbii 
moderator

Wysłany: 2005-04-18, 08:59   

No rzeczywicie wyraziłem się - niewiadomie :oops: ale zasadniczo - niecile, pisz?c:
Cytat:
Akcja polega na przejciu - każdy osobno - trasy ok.40 min. w rzeczonym rezerwacie
oraz
...ci, co przejd? trasę mog? się rozpełzn?ć po terenie..

Obrońców prawa przepraszam więc, że naraziłem ich na marnowanie cennej energii
na przeprowadzenie ledztwa, czy s? wymagane zgody :wink:

PS. Rozpełzn?ć po terenie rozumiałem - po okolicznych lasach, a nie - wzdłuż i wszerz rezerwatu :idea:

grzegorzb 

Wysłany: 2005-04-18, 10:20   

Coż temat postu brzmi "liczenie na Bagnie Jacka - bagno to rezerwat przyrody a wiec nie poza nim a w nim - poza tym w niedziele o 10.15 lornetki były skierowane na rezerwat a nie na teren je otaczaj?cy. Co do nazwy - jak legenda głosi pochodzi od niejakiego Jacka który był w tym rejonie leniczym - lubił wypić i kiedy poszedł na skróty przez bagno - utopił się i zostały po nim tylko kalosze - które podobno widać jak woda opadnie - ile w tym prawdy - pozostawiam do oceny.

PrzemekS 

Wysłany: 2005-04-18, 10:26   

grzegorzb napisał/a:
Coż temat postu brzmi "liczenie na Bagnie Jacka - bagno to rezerwat przyrody a wiec nie poza nim a w nim - poza tym w niedziele o 10.15 lornetki były skierowane na rezerwat a nie na teren je otaczaj?cy. Co do nazwy - jak legenda głosi pochodzi od niejakiego Jacka który był w tym rejonie leniczym - lubił wypić i kiedy poszedł na skróty przez bagno - utopił się i zostały po nim tylko kalosze - które podobno widać jak woda opadnie - ile w tym prawdy - pozostawiam do oceny.

Osoby, ktore znaj? Bagno Jacka wiedz?, że połnocna częć jest odcięta od reszty przez tor kolejowy i znajduje się poza rezerwatem, a szkoda bo jest to ładny kawałek olsu. Tak więc Bagno nie jest tym samym co rezerwat.

[ Dodano: 2005-04-18, 11:31 ]
Kejbii napisał/a:
Kolega ornitolog Przemek Stolarz zaprasza - w niedzielę 24 kwietnia - na akcję liczenia ptaków na Bagnie Jacka, rezerwat. Leży pod Wesol?, dojeżdzamy poci?giem rano ok.9. Miejsce zbiórki - hacjenda Jego rodziny, gdzie herbata i odprawa.

Akcja polega na przejciu - każdy osobno - trasy ok.40 min. w rzeczonym rezerwacie. Dostajemy mapki i nanosimy na nie spostrzeżone gatunki. Akcja będzie służyć pracy pt. "Wpływ obserwatora na wyniki liczeń transektowych", Przemek opracuje wyniki i chce je przedstawić na zjezdzie ornito w Olsztynie...

Obserwatorzy ruszaj? w teren co kilkadziesi?t minut, całe przedsięwzięcie potrwa więc kilka godzin; ci, co przejd? trasę mog? się rozpełzn?ć po terenie, tuszę.

Kto chętny do pomocy w tym skromnym przedsięwzięciu ?

Liczenie WOKÓŁ Bagna Jacka odwołane.
Ze względu na liczne nieporozumienia, niecisłoci i psucie nerwów oraz inne zajęcia 24.04.2005 uważam. że nie ma sensu robić obserwacji wokół rezerwatu. Fakt zamieszczenia ogłoszenia przez KB i treć nie była ze mn? uzgadniana. KB nigdy tam nie był i podobnie jak inni uczestnicy forum (poza może AT i AF) nie zna tamtejszych realiów. Ja liczenie zrobiłem 17.04.2004. Było 20 gatunków, max 15/obserwatora, rozrzut liczby osobnikow ponad 50%.

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-04-18, 10:31   

Cytat:
poza tym w niedziele o 10.15 lornetki były skierowane na rezerwat a nie na teren je otaczaj?cy.

Ile kosztuje zezwolenie na lornetkowanie rezerwatów??

i ile takich zezwoleń musi wydawac WKP rocznie??

I co nato wogóle WKP, moze ktos napisze?

grzegorzb 

Wysłany: 2005-04-18, 10:32   

A jeli mówisz o całym terenie który nazywa nazywa się "Bagno Jacka" - z wył?czenim czeci rezerwatowej i tam były prowadzone obserwacje to przepraszam i zwracam honor. P.S. jesli już grzebiecie na terenie poligonu to warto odwiedzić bagno znajduj?ce się niedaleko jednostki UOP - najłatwiej dostać autobusem 515 do pętli przejc przez jednostkę koło strzelnicy przez bramę i potem drog? z płyt monowskich koło wysypiska "odpadów" z Czajki - super teren polecam - no i oczywicie okolice kanału "MadĽerty" - chyba tak się to pisze.

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-04-18, 10:35   

Cytat:
Liczenie WOKÓŁ Bagna Jacka odwołane

Kolejny sukces grzegorzab w dziedzinie ochrony przyrody.

grzegorzb 

Wysłany: 2005-04-18, 10:44   

Cytat:
Ile kosztuje zezwolenie na lornetkowanie rezerwatów??

i ile takich zezwoleń musi wydawac WKP rocznie??

Oj Ada Ada - przecież dobrze wiesz... pamiętasz ekspertyze któr? robił Marek K. na potrzeby s?du dotycz?c? rezerwatów przyrody na Wile? tez nie wchodził na rezerwatu obserwował i liczył z wałów - pamiętasz czym się skończyło - spraw? w s?dzie o nielegalne prowadzenie badań w rezerwacie. Kto był tego inicjatorem - wiesz przecież :mrgreen:
co do iloci zezwoleń - około 30-40 rocznie w tym wiele długoterminowych. Poza tym przecież czeć z TPB posiada takie zezwolenia - na badania obejmuj?ce również inne grupy zwierz?t czy rolin.

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-04-18, 10:49   

Szanowny kolego ja nie odpowiadam za postepowanie osób trzecich, a s?d napewno orzekł surowa karę jak mniemam czy moze uniewinnił, sprawdziłe??

[ Dodano: 18 Kwi 2005 11:51 am ]
Cytat:
co do iloci zezwoleń - około 30-40 rocznie w tym wiele długoterminowych

na obserwacje ptaków spoza rezerwatów?

grzegorzb 

Wysłany: 2005-04-18, 10:51   

Czyli co liczenie 17.04 odbyło się na terenie Bagna Jacka czy na terenie rezerwatu przyrody "Bagno Jacka".
Cytat:
Kolejny sukces grzegorzab w dziedzinie ochrony przyrody.
- masz racje sukces że kilka osób nie chciał bawić się w naginanie prawa. A tak jak podkrelam - jeszcze się nie zdarzyło żeby WKP odmówił zgody na prowadznie tego typu badań, obserwacji w rezerwatach. Wice pytam się Adamie - czemu nie wyst?pisz o tak? zgode na badania? Dostajesz kwit, możesz swobodnie łazić po całym terenie, nikt się ciebie nie czepia nie dokucza nie obrzuca błotem? NIe ma rozsterek czy to w rezerwacie czy poza czy na granicy, czy można chodzić po drodze czy po cieżce któr? wydeptała zwierzyna?

[ Dodano: 2005-04-18, 11:54 ]
Cytat:
Szanowny kolego ja nie odpowiadam za postepowanie osób trzecich, a s?d napewno orzekł surowa karę jak mniemam czy moze uniewinnił, sprawdziłe??

Jaki finał - zapytaj Marka - tylko uważaj bo wci?ż jest to w nim bardzo żywe doznanie :mrgreen:
Cytat:
- jeli chodzi Ci o obserwacje w strefach (poza rezerwatami) to kilkanacie rocznie :mrgreen:
Za na innych terenach to przecież wiesz że się nie wydaje :mrgreen:

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2005-04-18, 10:58   

widze wyraĽne kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, przykro mi Grzegorzu. Ja nie jestem naukowcem, a na wszelkie prace i fotografowanie zezwolenia posiadam lub bede je miał w najblizszym czasie. Więc nie pij do mnie a zastanów sie jaki pozytek ma ta dyskusja wywołana przez ciebie, juz po wyjasnieniach wielu osób ze prawo nie będzie łamane.

[ Dodano: 18 Kwi 2005 12:00 pm ]
Cytat:
Jaki finał - zapytaj Marka - tylko uważaj bo wci?ż jest to w nim bardzo żywe doznanie

No widzisz, rozmawiałem z nim na ten temat juz dawno, ciekaw byłem jednak czy Ty cos wiesz na ten temat bo z twoich postów wynika ze dostał conajmniej maxymalny wymiar kary w zawiasach na 2 lata.

[ Dodano: 18 Kwi 2005 12:02 pm ]
Cytat:
Cytat:
- jeli chodzi Ci o obserwacje w strefach (poza rezerwatami) to kilkanacie rocznie
Za na innych terenach to przecież wiesz że się nie wydaje

uscisle: ile zezwoleń wydaje sie na obserwacje ptaków w rezerwatach z załozeniem ze ptaki będ? obserwowane spoza rezerwatu?

Odpowiedz do tematu