Naturalnie o tematach zjazdu. To, że mppl, wao i zimowe liczenie jest wkomponowane w tematykę to norma i tak być powinno. Mam nadzieję, że pozostałe tematy będą nieco ciekawsze. Choć wiadomo, że to kwestia gustu, jednak nie tylko ja miałem takie odczucie w odniesieniu do roku ubiegłego
Naturalnie o tematach zjazdu. To, że mppl, wao i zimowe liczenie jest wkomponowane w tematykę to norma i tak być powinno. Mam nadzieję, że pozostałe tematy będą nieco ciekawsze. Choć wiadomo, że to kwestia gustu, jednak nie tylko ja miałem takie odczucie w odniesieniu do roku ubiegłego
To ze z roku na rok jest coraz gorzej to już widzą chyba wszyscy. A możliwe że zjazdów już w ogóle nie będzie.
jest już plan zjazdu, pozwolę sobie wkleić tutaj
nas jak zwykle dali na końcu...
Zapraszamy na:
XXVII SPOTKANIE ORNITOLOGÓW WIELKOPOLSKI
Zjazd odbędzie się 27 marca 2010 r. (sobota) w Poznaniu w auli Collegium Biologicum przy ul. Umultowskiej 89 na Morasku. Początek spotkania o godz. 10:00.
Program
* Ptaki i kobiety Etiopii - Marcin Bocheński, Paweł Czechowski, Sławomir Rubacha
* WAO - dotychczasowe wyniki i co dalej? - Aleksander Winiecki
* Sytuacja kani rudej Milvus milvus i kani czarnej M. migrans w Wielkopolsce - Tadeusz Mizera, Grzegorz Maciorowski
* Ostoja "Dolina Środkowej Warty" - ptaki, ich zagrożenia i ochrona - Aleksander Winiecki
* Wyniki inwentaryzacji żurawia Grus grus na zbiorowych noclegowiskach w Wielkopolsce w roku 2009 - Przemysław Wylegała
* Wyniki zimowego liczenia ptaków na rzekach i jeziorach Wielkopolski - Marta Prange, Robert Hybsz, Adam Kasprzak
Zapewne niewielu z Was wie, iż od paru dobrych dni zaczęła funkcjonować Wielkopolska Kartoteka Ornitologiczna w formie elektronicznej. Po zalogowaniu się każdy z użytkowników ma aktywny dostęp do bazy danych z obserwacjami - nie pozostaje zatem nic innego jak logować się i wprowadzać swoje ciekawsze obserwacje
Kartoteka jest łatwa w obsłudze i wprowadzaniu obserwacji - jeżeli ktoś już używał innej internetowej bazy nie powinien mieć najmniejszego problemu jej obsługą Poniżej zamieszczam jeszcze treść maila od Waldka Michalaka, administratora Kartoteki
Waldek Michalak w swoim mailu napisał/a:
Witam
Dzisiaj [tj.31.05.2010], po kilku tygodniach programowania oraz testów, została oddana do użytku Wielkopolska Kartoteka Ornitologiczna. Kartoteka jest dostępna pod adresem www.wko.eko.org.pl .
Jest to projekt mający zastąpić dotychczasową wersję kartoteki (tą gdzie obserwacje przesyłało się na koniec roku w arkuszu Excela), a pomysł jej powołania został podjęty podczas tegorocznego zjazdu w Poznaniu. Ma ona zachęcić ornitologów z Wielkopolski do przesyłania swoich obserwacji ponieważ w ostatnich latach było z tym bardzo słabo. Jej zaletą będzie to, że obserwacje będą dostępne i każdy zarejestrowany użytkownik na bieżąco będzie wiedział co ciekawego widziano w Wielkopolsce.
Kartoteka została oparta na sprawdzonych już wzorach, m.in. na naszej [tj. Leszczyńskiej Grupy OTOP] oraz Birdwatching.pl. Ci z Was którzy umieszczają swoje obserwacje na naszej stronie nie powinni mieć większych problemów z jej obsługą.
W imieniu opiekunów Kartoteki zachęcam Was do zarejestrowania się oraz regularnego umieszczania tam swoich obserwacji.
Pozdrawiam
Waldek
Również gorąca zachęcam do aktywnego zamieszczania własnych obserwacji i poszerzania Kartoteki
Widzę, że Avocet mnie wyprzedził z zamiarem zareklamowania kartoteki Na prośbę administratora dodam jeszcze tylko dwie wydaje mi się oczywiste informacje: obserwacje tylko z Wielkopolski i użytkownicy wrzucający obserwacje wyrażają tym samym zgodę na wykorzystanie ich ewentualnie w nowej monografii regionalnej. Z resztą niedługo powinien pojawić się na stronie regulamin.
Jacek Wyrwał napisał/a:
Tylko kto przebrnie przez wiele lat pisanych ręcznie notatek???
No więc właśnie z założenia miały być ponoć zbierane informacje od tego roku, jednak są już też w kartotece obserwacje z 2009 i 2008, który wydaje się, będzie dolną granica, jednak o tym zadecydują upoważnione osoby. Wszystkiego dowiemy się pewnie już niedługo, póki co lepiej zacząć wklepywanie od tych nowszych obserwacji
Jest, przy dodawaniu obserwacji w rubryce gatunek wyświetla się lista, z której się wybiera ptaka, nawet nie ma możliwości wprowadzenia obserwacji gatunków innych niż z tej listy (co jest bardzo fajne, bo administratorzy nie będą zawaleni niepotrzebnymi danymi do zaakceptowania). Dodatkowo przy tych gatunkach jest oznaczenie jakie dane są zbierane: L (lęgowy), W (wszystkie), Z (zimowanie) i S>xxx (stada większe niż), więc wszystko jest proste i czytelne.
Jest, przy dodawaniu obserwacji w rubryce gatunek wyświetla się lista, z której się wybiera ptaka, nawet nie ma możliwości wprowadzenia obserwacji gatunków innych niż z tej listy (co jest bardzo fajne, bo administratorzy nie będą zawaleni niepotrzebnymi danymi do zaakceptowania). Dodatkowo przy tych gatunkach jest oznaczenie jakie dane są zbierane: L (lęgowy), W (wszystkie), Z (zimowanie) i S>xxx (stada większe niż), więc wszystko jest proste i czytelne.
Jacku, jest fenologia, tylko szkoda że przy kilku gatunkach (kapturka, piecuszek, pliszka siwa). Można zawsze się zapytać Admina czy to ostateczna wersja lub czy są jeszcze przyjmowane jakieś sugestie odnośnie dodawania obserwacji. Jeżeli zobaczycie jeszcze jakieś "problemy" lub niedociągnięcia (takie jak np. łacińska nazwa mewy czarnogłowej) - piszcie tutaj a ja później mogę przekazać na gorąco wszystko Waldkowi
Jacku, jest fenologia, tylko szkoda że przy kilku gatunkach (kapturka, piecuszek, pliszka siwa). Można zawsze się zapytać Admina czy to ostateczna wersja lub czy są jeszcze przyjmowane jakieś sugestie odnośnie dodawania obserwacji. Jeżeli zobaczycie jeszcze jakieś "problemy" lub niedociągnięcia (takie jak np. łacińska nazwa mewy czarnogłowej) - piszcie tutaj a ja później mogę przekazać na gorąco wszystko Waldkowi
Szczerze, to jeszcze nie zapoznałem się z bazą. Uwagi wyjdą w "praniu"
_________________ Sławek Springer
-------------------------------------------------
"Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum