FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje ptaków 2008
Autor Wiadomość
lagopus 

Wysłany: 2008-10-12, 12:02   

12.10, 9:20 - 11:10 dolina Moskawy, z ciekawszych:

- myszołów: ok. 15 łącznie, żerowały nad polami i łąkami
- pustułka: cn. 2 polujące
- kruk: 3
- wrona siwa: 5
- srokosz: 1
- czajka: ok. 100
- siewka złota: ok. 100, niewykluczone, że wśród nich coś ciekawszego, ale bez lunety wiadomo... :/
- świergotek sp.: całkiem sporo, siedzących na łąkach i przelatujących w kierunku SW

SDC10140.jpg
skarpa brzegówek, musi ulec jeszcze kilku zmianom ;)
Plik ściągnięto 9 raz(y) 132.76 KB

SDC10130.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 129.46 KB

Kosack 
Wiślanin

Wysłany: 2008-10-12, 17:45   

12 października 2008 7:00-12:00 Błota Rakutowskie (kuj-pom)
Ładna pogoda zaowocowała całkiem sporą liczbą zaobserwowanych drapoli
-jastrząb 2 (jeden z nich długo ganiał gołębia domowego)
-sokół wędrowny 1 (odpoczywający na wyspie, potem uganiający się za kaczkami, przegoniony przez mewę białogłową)
-bielik 3 (dwa imm i jeden ad)
-rybołów 1 (po pięknym nurkowaniu odleciał z dużą rybą)
-krogulce 2 przeganiające myszołowa
-myszołów 2
-błotniak zbożowy dorosły samiec polujący nad trzcinowiskiem

Dużo gorzej było z siewkami. Oprócz stada biegusów zmiennych (ok.80) były tylko czajki ok.100, 3 sieweczki obrożne i jedna siewnica. Jeszcze we mgle dało się usłyszeć kuliki wielkie.
Oprócz tego widzieliśmy:
-łabędź niemy (widzieliśmy ok.30 ale było ich zdecydowanie więcej)
-wąsatki - widzieliśmy 3 ale sądząc po głosach dobiegających ze wszystkich stron trzcinowiska było ich b.dużo
-wodnik 1 najpierw słyszany kilka razy aż w końcu wypatrzony na skraju trzcin
-gęsi zbożowe min.5
-gęgawy min.4
-gęsi białoczelne min.30
(gęsi było zdecydowanie więcej - słychać było je z każdej strony)
-żuraw 1 latający nad jeziorem i wydający jakieś dziwne świszczące dźwięki :/
-kruk 4 (ciągle latały nad jeziorem)
-krzyżówki ok.20
-krakwa ok.6
-cyraneczka ok.200 (najliczniejsza kaczka)
-łyska ok.100
-dzięcioł czarny 1
Oprócz tego setki szpaków, dużo sikorek, wróblomazurków, sierpówek, srok, wron, gawronów i srok. Na skraju lasu żerujące sójki.

Obs. Piotr K. i ja
BirdWatcher

wieslawbaginski 

Wysłany: 2008-10-12, 18:15   

Kosack napisał/a:

-żuraw 1 latający nad jeziorem i wydający jakieś dziwne świszczące dźwięki :/

Młody, zgubił się, ciekawe czy sobie poradzi bez rodziców ze znalezieniem drogi na zimowisko ?
Pozdrawiam.

Numenius 
D.Kilon

Wysłany: 2008-10-12, 20:17   

12.10.2008 Stawy rybne w Występie:
Z ciekawszych:

Bekasik 8,
Kszyk 81
Czapla biala 42
Czajka 170,
Batalion 2,
B. zmienny 31,
Siewnica 2,
Labedz niemy 485,
Labedz czarny nadal w stadzie łabedzi niemych.
Bewik 10,
Ohar, 1
Kurka wodna 1ad, 4 juv,
Lyska, 523
Kormoran 27,
Zimorodek 2,
Kuropatwa 18,
Bielik 4,
Jastrzab 1,
Blotniak zbozowy 2

Obserwacje prowadzone razem z Pania Teresa i Panem Mariuszem Blank i Damianem Ostrowskim.

bekasik33.jpg
Plik ściągnięto 30 raz(y) 138.49 KB

bekasik2.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 133.7 KB

labedz czarny.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 100.73 KB

Kosack 
Wiślanin

Wysłany: 2008-10-13, 07:47   

wieslawbaginski napisał/a:
Młody, zgubił się, ciekawe czy sobie poradzi bez rodziców ze znalezieniem drogi na zimowisko ?

Szkoda go ;( , może sobie jakoś poradzi?
BirdWatcher

arkadio.k 
Przyrodnik

Wysłany: 2008-10-14, 07:00   

Wyczulam wszystkich na ten gatunek. Widziany wczoraj w Czeszewie (gm. Gołańcz, pow. Wągrowiecki). To już druga obserwacja w powiecie w ciągu ostatnich dwóch tygodni :oki:

Niespodzianka.JPG
Plik ściągnięto 3 raz(y) 46.59 KB

specnaz 

Wysłany: 2008-10-14, 10:19   

Witam!

Podczas wczorajszej rowerowej objazdowki pol w okolicach Obrzycka(pow.szamotulski) udalo sie zaobserwowac z ciekawszych:

biegus zmienny-1juv(z czajkami w locie)
siewka zlota-300
czajka-1800
blotniak zbozowy-2f
kania ruda-1
dzierlatka-4

12.10 odwiedzilem rowniez jeziora w Sierakowskim PK jednakze ptakow bylo jak na lekarstwo,za to urodzaj wsrod wedkarzy...

Pozdrawiam!
Karol

mysz jasny1.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 83.32 KB

mysz jasny.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 78.58 KB

kania r.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 45.17 KB

specnaz 

Wysłany: 2008-10-14, 18:50   

Witam!

Podczas dzisiejszej kontroli kompleksow stawow w Smogulcu i Bialosliwiu w towarzystwie Bogdana Rudzionka udalo sie stwierdzic m.in:

Smogulec

biegus zmienny-15
kszyk-70
siewka zlota-30
labedz czarnodzioby-13ad
czapla biala-5
plaskonos-300
swistun-40
krakwa-60
glowienka-250
cyraneczka-30

Bialosliwie

biegus zmienny-61
kszyk-246
siewnica-4
czapla biala-6
blotniak zbozowy-2m
swistun-100
rozeniec-15
plaskonos-10
glowienka-50
krakwa-40
srokosz-1

Pozdrawiam!
Karol

lagopus 

Wysłany: 2008-10-14, 20:10   

podczas dzisiejszej podróży na zajęcia (w kierunku Poznania) pod Koninkiem żerował sobie na łące 1 bocian biały :res:

Numenius 
D.Kilon

Wysłany: 2008-10-15, 09:55   

lagopus napisał/a:
1 bocian biały
nie taki respekt, zapewne ma teraz marne szanse na odlot do zimowisk, rzecz jest podobna do wielkich "rarytow" ludzie ciesza sie z wielkiej rzadkosci, ktora gdzies zbladzila, a ciekawie jaka jest szansa powrotu takiego osobnika do swoich legowisk ... bo nowej populacji samotnie raczej nie bedzie zakladac :/ .

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2008-10-15, 10:14   

Co roku są ptaki które zostają u nas na zime i powodem nie musi być ich osłabienie czy zranienie. Wg mnie, jeśli znajdzie sobie jakiś stóg z myszami bądź niezamarznięty staw to ma duże szanse żeby doczekać aż jego ziomki wrócą :roll:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

lagopus 

Wysłany: 2008-10-15, 12:33   

Numenius napisał/a:
rzecz jest podobna do wielkich "rarytow" ludzie ciesza sie z wielkiej rzadkosci, ktora gdzies zbladzila, a ciekawie jaka jest szansa powrotu takiego osobnika do swoich legowisk ... bo nowej populacji samotnie raczej nie bedzie zakladac :/ .

myślę że nie ma co rozpaczać nad takimi osobnikami, same wybrały taki los, zgubiły sie bądź z własnych powodów pozostały w nieprzyjaznym już dla nich miejscach, zdarza się... :/ zawsze takie sytuacje miały miejsce i zawsze będą miały, bez względu na konsekwencje dla ptaka.
myślę że w żaden sposób nie ma jak mu pomoc ani nie ma sensu, to jest przyroda, zwykły dobór naturalny, giną najsłabsi albo Ci którzy zbyt mocno odbiegają od reszty ;)
kto wie, może sam w końcu odleci, one niby mają zakodowaną drogę... :roll:

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2008-10-15, 12:33   

Avocet napisał/a:
*drzemlik - 1 f juv. (samica juv. polująca na wróblaki żerujące na polu - bez powodzenia) - także mój najwcześniejszy ;)

Pamiętam tego maila z którejś listy dyskusyjnej i miałam napisać do autora, ale w wyniku jednej z awarii poczty gdzieś się zagubiło i cieszę się bardzo, że odnalazło tutaj :mrgreen: A poważnie - Avocet, jak udało Ci się oznaczyć tego drzemlika aż TAK dokładnie? Oznaczenie w terenie czegokolwiek innego niż ad m jest bardzo trudne i wymaga naprawdę idealnych warunków obserwacji - małej odległości, dobrej pogody, zobaczenia tych a nie innych partii upierzenia (a partie diagnostyczne dla f/juv są w miejscu bardzo trudnym do zobaczenia :] ). No i jeszcze ta płeć... Kosmos dla mnie. Opowiesz coś więcej? Bardzo proszę.

Numenius, nie chwaliłeś się takimi ładnymi fotkami myszaków jak byłam :> Nieładnie :]

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Avocet 
poznańska pyra

Wysłany: 2008-10-15, 15:47   

kessy napisał/a:
A poważnie - Avocet, jak udało Ci się oznaczyć tego drzemlika aż TAK dokładnie? Oznaczenie w terenie czegokolwiek innego niż ad m jest bardzo trudne i wymaga naprawdę idealnych warunków obserwacji - małej odległości, dobrej pogody, zobaczenia tych a nie innych partii upierzenia (a partie diagnostyczne dla f/juv są w miejscu bardzo trudnym do zobaczenia ). No i jeszcze ta płeć... Kosmos dla mnie. Opowiesz coś więcej?

Ptaka widziałem 2 razy podczas polowania - po 2. razie przysiadł ok. 80m od mnie na niskich gałęziach śródpolnych krzaków na chwilke tyłem do mnie. Teraz po dokładnym przestudiowaniu wszelkiej domowej literatury nt. drzemlika wiem że się zagalopowałem - powinienem zostawić f/juv, a wszystko przez to że wiek oparłem na jasnoobrzeżonych piórach płaszcza (tak jak u Accipiterów) i dlatego napisałem że ptak był juv... :| Teraz już wiem że na przyszłość trzeba ostrożniej wiekować jakiekolwiek drapole... :| Ale i tak wielkie dzięki kessy za to pytanie, zawsze człoweik nauczy się czegoś więcej na swoich niedopatrzeniach :oki:
W razie jakichkolwiek innych pytań prosze pytaj - chętnie odpowiem i naucze się czegoś nowego ;)

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2008-10-15, 16:57   

Avocet napisał/a:
W razie jakichkolwiek innych pytań prosze pytaj - chętnie odpowiem i naucze się czegoś nowego

Dziękuję za odpowiedź :oki: Jeszcze dorzucę słówko wytłumaczenia - Avoceta uważam za jednego z tych wiarygodnych obserwatorów właśnie ;) Więc o drzemlika pytałam tak szczegółowo, bo interesuje mnie ten gatunek i jego obserwacje w PL, a zarówno z teorii jak i praktyki (własnej i innych) wynika jeznoznacznie, że oznaczenie typu "f juv" graniczy chyba z cudem ;) Biometria samca i samicy tego gatunku różni się dość znacznie, ale wiadomo jak to jest w terenie, nawet krogulca nie każdego da się 'zpłciować' (a u niego to jest chyba najbardziej zaznaczone). Żeby odróżnić f/juv drzemlika trzeba dobrze widzieć rysunek skrajnych sterówek, poza tym rysunek trzeciorzędówek. Ciężka sprawa u tak małego sokolika, przeważnie błyskawicznie gdzieś przelatującego ;)

Z moich ostatnich obserwacji toruńskich: całkiem sporo ptaków jeszcze śpiewa. Od paru dni codziennie rano słyszę śpiewającego kopciuszka, a 13.X (w Parku Miejskim) śpiewały ponadto: pełzacz ogrodowy i rudzik (pełne piosenki) oraz ładnie podśpiewywały bogatki i szpaki.
Również 13.X klucz mieszanki zbożowo-białoczelnej.

10.X (po telefonie do ogrodu zoobotanicznego późnym popołudniem) ze sklepu zoologicznego na Starówce odebrałam słonkę. Po oględzinach i uspokojeniu w kartonie ptak został wyniesiony na łąkę nad Wisłą i wypuszczony. Poleciał bez problemów :res: Całe szczęście, że są jeszcze dobrzy (i rozsądni!) ludzie, tacy jak pani ze sklepu zool i jeden z jej klientów, który znalazł ptaka pod kamienicą i przyniósł do sklepu...

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Odpowiedz do tematu