Wczorajsze (04.10.2008) obserwacje prowadzone z okazji Europejskich Dni Ptaków na Zniorniku Wonieść i przyległych stawach rybnych w Zglińcu. Pogoda sprzyjająca, ptaszory też oczywiście dopisały (49 gatunków), z ciekawszych
*gęgawa - łącznie ok. 800,
*gęś zbożowa - 5,
*gęś białoczelna - 15,
*świstun - 1,
*czapla biała - 12,
*bielik - 1,
*krogulec - 1,
*wodnik - 1,
*żuraw - 59,
*czajka - 145,
*siewka złota - 1,
*biegus zmienny - 17,
*kwokacz - 1,
*zimorodek - 3,
*dzierlatka - 2,
*dymówka - 6,
*świergotek łąkowy - 2,
*trzcinniczek - 2,
*brzęczka - 1,
*remiz - 2,
*DZIERZBA PUSTYNNA - 1 na swojej stałej miejscówce, praktycznie niepłochliwa, nie przeszkadzała jej nawet obecność 16 obserwatorów ,
*gąsiorek - 1,
*jer - 103 (obserwacja Marcina Tobółki ze stawów w Zglińcu),
*czyż - 60.
Obserwatorzy Błażej Nowak (czyli ja), Mariusz Janowski (vespertinus), Waldemar Michalak a przez pewien czas na punkcie obrączkarskim Akcji Wonieść także Marcin Tobółka, Stanisław Kuźniak, Janusz Stępniewski i jego 2 znajomi Holendrzy (którzy wyczaili isabelke dla nich).
relacja z dzisiejszych Europejskich Dni Ptaków nad Średzką Strugą:
przeszliśmy od rozlewiska w Szczodrzykowie aż do Środy, czyli jakieś 15 km, niektórzy oczywiście poszli na łatwiznę i skorzystali z usług PKP w połowie drogi
w wycieczce wzięło udział 11 osób a oto wszystkie widziane i słyszane gatunki:
Numenius mam pytanie. O ile na trzeciej fotce widać, że jest to jasna odmiana myszołowa to mam wątpliwości co do drugiej fotki bo wygląda mi to na myszołowa włochatego. Jeśli się mylę to podajcie mi cechy mówiące o tym, że nie jest to włochaty a zwyczajny.
Jeśli się mylę to podajcie mi cechy mówiące o tym, że nie jest to włochaty a zwyczajny.
ten ptak sprawil mi i innym uczestnikom wyprawy trudnosci, bo faktycznie na trzeciej fotce wyraznie widac ze ptak ma tylko czarny przecinek, to na drugiej fotografi ptak ma czarna plame umieszczona przed przecinkiem, ale watpliwy byl dla mnie i innych ogon- a na powiekszeniu zdjecia widac 4 pasy jednakowej szerokosci. tutaj jest zdjecie podobnego ptaka :
arkadio - ogon jest słabo oswietlony i lepiej byłoby spojrzeć na niego od góry - ale jednak lagopusowy deseń powinien być tu widoczny, a nie jest, to raz,
dwa - spójrz na rozkład barw na korpusie - gdyby ptak był juvką lub samicą, powinien by mieć ciemny brzuch; gdyby był dorosłym samcem, winien by mieć ciemne gardło, a ma jedynie coś w rodzaju półobroży.
To takie naprędce sklecone uwagi dyletanta, są na forum ludzie, którzy lepiej by to wyjaśnili
Dzisiejsze (10.10.2008) wyniki kontroli pól i łąk koło Czempinia pogoda bardzo dobra, dość dobrze leciały drapole i niektóre łuszczaki, a po niedawnych hurtowych ilościach przelotnych zięb i grzywaczy prawie nic nie zostało Łącznie przez ponad 4 godziny 38 gatunków a z ciekawszych
*krogulec - 4 (wszystki lecące na W),
*myszołów - łącznie 40 (wszystkie lecące na S),
*myszołów włochaty - 1 w grupie myszaków,
*drzemlik - 1,
*czajka - 27,
*grzywacz - 2,
*uszatka - 1 (wyglądała jak przelotna - leciała podobnie jak migrujące krogulce ),
*dzierlatka - 2,
*skowronek - łącznie 532 (największe stada to 140 i 180 os.),
*lerka - 8,
*paszkot - 3,
*srokosz - 2,
*zięba - 156,
*czyż - 217,
*makolągwa - 76,
*potrzeszcz - łącznie 245.
Dziś (11.10.2008) od rana obserwowałem na stawach rybnych w Grzybnie pogoda tak jak wczoraj znakomita na obserwacje; widocznie odpuściły siewki (co to jest par alpinek, siewnic i 1 baton), coraz więcej kaczek ale jakoś bez szałowych dodatków. Łącznie równo 50 gatunków a z wartych wymienienia
sorry, że się czepiam, ale akurat tak mi w oczy się rzuciło.
Jak go rozpoznałeś? śpiewał? Bo to bardzo późna data jak na trzcinniczka.
nic nie skodzi też się dosyć zdziwiłem ponieważ jest to mój najpóźniejszy trzcinniczek - ptaka obserwowałem ok. 30 sekund podczas żerowania w rzadkich trzcinach, odezwał się pare razy i głównie na głosie opieram to oznaczenie
nic nie skodzi też się dosyć zdziwiłem ponieważ jest to mój najpóźniejszy trzcinniczek - ptaka obserwowałem ok. 30 sekund podczas żerowania w rzadkich trzcinach, odezwał się pare razy i głównie na głosie opieram to oznaczenie
Ja bym takiego nie schwytanego ptaszka potraktował jako Acrocephalus species - złapałeś ich trochę, mam na myśli obrączkowanie ?
Ja bym takiego nie schwytanego ptaszka potraktował jako Acrocephalus species - złapałeś ich trochę, mam na myśli obrączkowanie ?
i jednak po przemyśleniu tej obserwacji pozostawie ptaka jako sp. - a jeżeli chodzi o obrączkowanie, to licencji nie mam, ale już kilkadziesiąt trzcinniczków przewinęło się przez moje ręce, głównie na tegorocznej Akcji Wonieść
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum