Dzisiejsza wyprawa z Bogdanem Rudzionkiem na kompleks stawow w Wystepie k.Nakla n.Notecia okazala sie calkiem sympatyczna,mimo ulewy w trakcie obserwacji...W sumie bylo ok 300 siewek(nie liczac czajek),oto szczegoly:
Dzisiejsza (13.09.2008) wczesnoporanna wyprawa na stawy rybne w Grzybnie od rana starsznie zimno (a na miejsce obserwacji musze dojechać "na kolarza" ), wśród ptaszorów zaczyna się ruch w coraz większej skali (mocniej zaczynają lecieć gołębie i wróblaki), łącznie 59 gatunków, ale skład gatunkowy standardowy, można powiedzieć nawet "kiszka" . Z ciekawszych
Sobotni poranek na J.Rakutowskim:
-bielik 1 ad.
-rybołów 2 (intensywnie polujące)
-kobuz 1 odpoczywający na łasze
-żuraw ok.1500 na noclegowisku
-szpak ok.1000 nocujące w trzcinach
-kaczki ok.1000 (w tym najliczniejsze: krzyżówka i cyraneczka, sporo krakwy, kilka świstunów i głowienek)
-łabędź niemy ok.50 (w tym jeden z żółta obożą 66EJ)
-czajki ok50
-biegus zmienny 25
-biegus malutki 8
-biegus krzywodzioby 4
-siewnica 3 juv
-sieweczka obrożna 3
-batalion 4
-brodziec śniady 8
-kulik wielki 7
-śmieszka ok20
-łyska ok.100
-czapla siwa 2
-czapla biała 2
-pliszka siwa 1
-wąsatka 6
-dymówka 6
_________________ Z czym do ptaka?
Sony A100+Sigma 70-300 APO DG MACRO, Nikon 10x50CF Action EX,
Celestron Ultima 80, statyw Goldphoto YH324
BirdWatcher
Dzisiejsze (26.09.2008) obserwacje z okolic Czempinia (głównie rozległe zaorane pola uprawne oraz łąki kośne i niewielki las mieszany) jako że po prawie 2. tygodniach słoty dzisiaj był pierwszy bezchmurny dzień więc wyrwałem się wcześniej ze szkoły i wczesnym popołudniem przez ponad 4 godziny szurałem na podczempińskich polach i łąkach . Coraz ciekawiej w powietrzu - intensywnie lecą wróblaki a w szczególności zięba, przelotne pierwsze gęsi i drapole z północy . Łącznie 44 gatunki a z ciekawszych
*gęś zbożowa - łącznie 88 os. w stadach po 11 i 77 lecące na S - pierwsze gąski ,
*gęgawa - 25 lecące na S,
*krogulec - 3 (1f juv, 1m ad i 1),
*myszołów - 10 (większośc (6 os.) na SW, 1 os. na NE, 2 os. na S),
*myszołów włochaty - 1 lecący dość wysoko na SW - mój najwcześniejszy kosmacz ,
*pustułka - 1,
*drzemlik - 1 f juv. (samica juv. polująca na wróblaki żerujące na polu - bez powodzenia) - także mój najwcześniejszy ,
*żuraw - 10 przelotnych (8 os. na SE i 2 os. na W),
*grzywacz - 259 żerujących na rozległym polu skoszonej kukurydzy (nigdy takiego wielkiego stada nie widziałem ),
*dzierlatka - łącznie 12 w grupkach po 9 i 3 os.,
*lerka - 5,
*skowronek - łącznie 235 (w tym największe zwarte stado 130 os.),
*dymówka - tylko 2 ptaki lecące na S bardzo wysoko na niebie,
*świergotek łąkowy - łącznie 27 przelotnych (najczęściej w grupkach po kilka),
*pierwiosnek - 1,
*kopciuszek - 1 okupujący samotną śródpolną ambone ,
*pleszka - 2 w zadrzewianiach śródpolnych,
*srokosz - 1,
*mazurek - łącznie ok. 255 żerujących na rozległym polu skoszonej kukurydzy w kilku mniejszych stadkach,
*zięba - łącznie 674 os. bardzo intensywny przelot - stada po 27,70,220,1,1,3,20,2 i 30 os; poza tym ~300 os. żerowało na rozległym polu skoszonej kukurydzy ,
*czyż - 8 (przelotne grupki po 2,1 i 5 os.).
Nasłuchiwałem każdego przelotnego stada i dość uważnie przeglądnąłem żerujące stado ale nie udało mi się usłyszeć ani wypatrzeć żadnego jera (ale na 100% jakieś między ziębami były)
Dziś (27.09.2008) penetrowaliśmy (razem z vespertinusem) jak zwykle stawy rybne w Grzybnie początkowo mgła gęsta jak nigdy, ograniczała widoczność do 80-100 metrów; rozpogodziło się dopiero koło 11 i wtedy dużo ptaków zaczęło ładnie lecieć. Łącznie 63 gatunki a z ciekawszych
*gęś zbożowa - 8,
*kormoran - 51,
*czapla biała - 3,
*sokół wędrowny - 1 juv. przelatujący dość nisko SE-NW,
*siewka złota - 3,
*czajka - 92,
*biegus zmienny - 8,
*biegus krzywodzioby - 1,
*batalion - 9,
*kszyk - 63 a to zapewne nie były wszystkie ,
*rycyk - 1 juv. - mój najpóźniejszy rycyk i jedna z najpóźniejszych obs. w Wielkopolsce (wg "Ptaków Wielkopolski") ,
*kulik mniejszy - 2,
*kulik wielki - 1 przelotny,
*brodziec śniady - 1,
*brodziec piskliwy - 1,
*śmieszka - 9,
*mewa białogłowa - 6,
*mewa srebrzysta - 1,
*zimorodek - 3,
*dzierlatka - 3.
dziś postanowiłem spenetrować Wisłę na odcinku od ujścia Wdy do mostu na Wiśle pod Świeciem.
okazało sie że generalnie jest bryndza i mało ptaków jest może spowodowane to jest tym iż jest wysoki poziom wody i nie ma żadnych wysp
Dzisiejsza wizyta wraz z Bogdanem Rudzionkiem na kompleksie w Wystepie k.Nakla n.Notecia nieco rozczarowala.Ptakow bylo niewiele a w oddali bylo slychac salwy"milosnikow przyrody".Ciekawsze gatunki:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum