Wyniki dzisiejszego (07.08.2008) wypadu na Zbiornik Wonieść i stawy rybne w Zglińcu pogoda dopisała aż za bardzo (po 11 temperatura staławała się już powoli nie do wytrzymania ), a głównym celem wypadu miała być kanadyjka przebywająca w tych okolicach już dobry miesiąc. Zbiornik bardzo wypłycony, mnóstwo łąch i wysp, jednak przez lornetkę ciężko cokolwiek oznaczyć z powodu odległości.
Łącznie zaobserwowałem 57 gatunków, a z ciekawszych
*łąbędź krzykliwy - 4ad na stawach w Zglińcu (przebywają tu już kilka tygodni),
*BERNIKLA KANADYJSKA - 1 żerująca w stadzie gęgaw na ścierniskach między Gniewowem a Wonieściem - mój główny cel dzisiejszego dnia ; udało się ją znaleść po godzinnych poszukiwaniach w okolicy Zbiornika (w zał. słaba fotka cyknięta przez lornetke),
*gęgawa - łącznie 450 żerujących na polach koło Zbiornika,
*płaskonos - 1 (stawy w Zglińcu),
*gągoł - 2 (stawy w Zglińcu),
*kormoran - łącznie 151 na Zbiorniku i stawach,
*bocian czarny - 9 (Zbiornik Wonieść),
*sieweczka rzeczna - 2 (Zbiornik Wonieść),
*czajka - 128 (Zbiornik Wonieść),
*biegus zmienny - 2 (Zbiornik Wonieść),
*batalion - 6 (Zbiornik Wonieść),
*kszyk - 21 (stawy w Zglińcu),
*krwawodziób - 1 (Zbiornik Wonieść),
*kwokacz - 8 (Zbiornik Wonieść),
*samotnik - 7(Zbiornik Wonieść),
*łęczak - 43 (Zbiornik Wonieść),
*brodziec piskliwy - 6 (Zbiornik Wonieść),
*rybitwa rzeczna - 12 (Zbiornik Wonieść),
*rybitwa czarna - 2 (Zbiornik Wonieść),
*brzegówka - przynajmniej 60 zajętych norek koło zapory czołowej zbiornika,
*wąsatka - cn. 21,
*szpak - 4120 w tym większość (4000) to ptaki rozlatujące się z noclegowiska - naprawde fajny widok .
Wyniki dzisiejszej (11.08.2008) przedpopołudniowej kontroli stawów rybnych w Grzybnie wygląd stawów bez zmian (cały czas dużo błotka, łach i wysp), łącznie 54 gatunki a z ciekawszych m.in
*cyraneczka - 40,
*cyranka - 1,
*krzyżówka - 520,
*czernica - 3 samice prowadzające pull (w tym jedna rodzinka najprawdopodobniej jeszcze z tego tygodnia ),
*czapla siwa - 51 odpoczywających na spuszczonym stawie (dawno tylu czapli na raz nie widziałem na tych stawach ),
*bocian czarny - 1,
*bocian biały - 15 w kominie,
*kania ruda - 1,
*krogulec - 1,
*bielik - 1,
*żuraw - 2,
*sieweczka rzeczna - 2,
*sieweczka obrożna - 1,
*czajka - 48,
*biegus zmianny - 1 w resztkach szaty godowej - pierwszy tegoroczny na Grzybnie ,
*kszyk - 22,
*krwawodziób - 1 (nieczęsty widok na tych stawach ),
*kwokacz - 4,
*samotnik - 3,
*łęczak - 28,
*brodziec piskliwy - 6,
*mewa pospolita - 1,
*mewa białogłowa - 8,
*paszkot - 7 (czy możliwy jest już tak wczesny przelot czy to koczowanie polęgowe ),
*wąsatka - cn. 1 (głos).
Wybrałem się dzisiaj na łąki i stawy w Słupach k. Szubina by pooglądać ostatni raz w tym roku, przed jutrzejszą kanonadą w wykonaniu prawdziwych ich miłośników http://wiadomosci.wp.pl/g...=1&ticaid=166d7 jeszcze spokojne ptaki.
Niestety wiele ich nie było ( dlaczego oni pragną je zabijać ?):
Krzyżowka -3
Gągoł-1f
Łyska- 260
Gęgawa-11
Kormoran-1
Łabędź niemy -27 i 2 rodziny z 2 i 7 juv.
Perkozek-11
perkoz dwuczuby-5
Błotniak stawowy-3
Czapla siwa-1
Wąsatka-3 juv. i głosy w innym miejscu
poza tym na łąkach:
kulik wielki-2 przelot na SW
żuraw-4
srokosz-1
oraz 20 jerzyków, latały i polowały w luźnym stadem kierując się na S, nie wykluczone,
że w stronę stawów, które wcześniej opuściłem, ostatnie pojedyncze jerzyki miałem w Bydgoszczy wieczorami 5 i 4 dni temu.
Pozdrawiam.
Podczas dzisiejszego wypadu na stawy w Smogulcu(wspolnie z Bogdanem Rudzionkiem i Andrzejem Konopka)udalo sie stwierdzic(niestety obserwacje trwaly bardzo krotko,poniewaz deszcz je skutecznie uniemozliwial):
Dzisiejsza calodniowa ekspedycja w towarzystwie Bogdana Rudzionka na kompleksy stawow w dolinie Noteci przyniosla sporo ciekawych obserwacji(np.udalo sie stwierdzic 19 gat.siewkusow:)
oraz 20 jerzyków, latały i polowały w luźnym stadem kierując się na S, nie wykluczone,
że w stronę stawów, które wcześniej opuściłem, ostatnie pojedyncze jerzyki miałem w Bydgoszczy wieczorami 5 i 4 dni temu.
16.08 nad Gniewem pod koniec dnia pojawiło się stadko 13 jerzyków.
21 sierpnia, Błota Rakutowskie
W składzie Piotr K.,Krzysztof M. i ja odwiedziliśmy dzisiaj wyżej wymienione miejsce. Na chwilę wpadliśmy też do obozu obrączkarskiego (pozdrawiam załogantów!).
Na jeziorze wody i ptaków raczej mało.
_________________ Z czym do ptaka?
Sony A100+Sigma 70-300 APO DG MACRO, Nikon 10x50CF Action EX,
Celestron Ultima 80, statyw Goldphoto YH324
BirdWatcher
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum