Dzisiaj na Stawach w Slesinie k. Bydgoszczy:
obfity przelot gesi w ok. 40 kluczach
przelecialo ich lacznie 3450, a
w niewielkim stadku liczacym 22 gesi,
lecialo 6 bernikli bialolicych,
poza tym widzielismy:
zuraw- 55
czapla siwa- 17
labedz czarnodzioby-13
labedz krzykliwy-2
labedz niemy-9
czajka-200
siewka zlota-30
batalion-2f
rozeniec-23
swistun-104
cyraneczka-65
pliszka siwa-2
bielik-1ad
uczestnicy: Justyna Ruminska-Lema, Jakub Marciniak, Dawid Kilon,
Marcin Lewandowski,Tomek Maciąg,Marcin Gruchała,W.B. i Damian
Ostrowski od popoludnia, ktory wczesniej skontrolowal
stawy w Wystepie gdzie widzial m.in. :
labedz czarnodzioby - 194 i 4 lecace w kier.Slesina
labedz niemy -20
labedz krzykliwy- 2ad i 5 juv
swistun -260
zuraw -40
oraz lecacych gesi lacznie 3880,
nie wiadomo ile z nich widzianych bylo nastepnie w Slesinie.
Dzisiaj (16.03.2008) do południa dziczenie na stawach rybnych w Grzybnie k.Poznania. Skład gatunkowy dość spory (49 gatunków), ilościowo również nie najgorzej. Oto co ciekawego udało się wylukać
*samotnik - 1,
*wąsatka - jedynie głos,
*siniak -3,
*OHAR - samica tam gdzie przed tygodniem ,
*kania ruda - 2 przelotne pojedyncze ptaki (na pewno nie jeden ten sam),
*kania czarna - 1 (i tu pewna ciekawostka w ciągu niespełna 5 minut zaliczyliśmy obie kanie ),
*krakwa - 4,
*świstun - tylko 1 samiec ,
*cyraneczka - 6,
*czernica - 20,
*głowienka - 31,
*gągoł - 13,
*pierwiosnek - śpiew,
*czapla biała - 2,
oraz typowy marcowy zestaw wodny (olory, krzyzówki, łyski, śmieszki itp.) i łąkowo-polny.
Obserwowali dzielnie stawiając czoła przeszkodom ja i vespertinus.
W terenie dziś nie byłam, ale przez okno obserwowałam sobie rano srokę budującą gniazdo na topoli naprzeciwko mojego domu, a chwilę później obok krążyła kania ruda
nie wiem co mnie dzisiaj podkusiło, ale skontrolowałem Grzybno. pogoda paskudna, przez ponad połowe obserwacji silny wiatr, śnieg leciał aż poziomo, więc obserwowanie pod wiatr było niemożliwe poza szpakami i skowronkami niemal cały drobiazg się pochował, a z ciekawszych wypatrzyłem:
Dzisiaj (19.03.2008) od rana, jako że pogoda była sprzyjająca (małe zachmurzenie, umiarkowany wiatr z NW), wyruszyłem na mały obchód pól, zalanych łąk i małych zadrzewień w okolicach Czempinia. Po przejściu ok. 15 km musiałem niestety skapitulować , bo obfite opady śniegu uniemożliwiały jakiekolwiek obserwacje. Lecz oto co się udało wyhaczyć ciekawsze gatuny:
*żuraw - 1 przelotny wysoko na niebie,
*dzierlatka - głos,
*srokosz - 2,
*makolągwa - 36,
*rzepołuch - 7,
*myszak - łącznie 15 w tym 3 pary broniące terytoriów,
*lagopus - 2,
*świergotek łąkowy - 11,
*dzięciołek - 2 nawołujące samce,
*kania ruda - 2 przelotne ptaki (pierwszy raz widziałem kanie rudą lecącą podczas śnieżycy ),
*błotniak zbożowy - 1 samica,
*pilszka siwa - 2.
Poza tym sporo najróżniejszego drobiazgu - dużo przelotnych zięb (65 os.), grubodziobów (ok. 35 os.) oraz skowronków (63 os.), szpaki, potrzosy, sójki, gile, pełzacze ogrodowe itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum