wypad na okoliczne pola w okolicy Środy Wlkp. w poszukiwaniu błotniaków łąkowych:
- błotniak łąkowy: 1 samica polująca nad polami w okolicach Babina
- błotniak stawowy: 1 para polująca nad tymi samymi polami
- myszołów: 1
- sieweczka rzeczna: 1 para i 3 juv. przy małym pojniku dla krów na jednym z pastwisk w Urniszewie
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Witam,
W weekend odwiedza mnie znajomy z Norwegii, który nigdy nie widział dudka. Dajcie namiary na jakieś miejsce w okolicach Poznania (do 100km) gdzie spotkamy je na pewno (a nie prawdopodobnie)! No i najlepiej żeby w okolicy były inne ciekawostki ornitologiczne.
Z góry dzieki i pozdrawiam
sioux
Podczas dzisiejszego wypadu na stawy Smogulec w dolinie Noteci udało się stwierdzić(większość obserwacji wraz z B.Rudzionkiem spotkanym na stawach),z ciekawszych:
Średzka Struga: rozlewisko w Szczodrzykowie oraz trzcinowisko w Kromolicach pomiędzy 5:50 - 8:50:
- perkoz dwuczuby: 1 parka z młodymi
- zausznik: kilkanaście
- czapla siwa: cn. 20, głównie młode
- bocian biały: 2
- łabędź niemy: cn. 2 rodzinki
- gęgawa: 1 dorosła na rozlewisku
- płaskonos: 1 zaniepokojona samica
- cyraneczka: cn. 5
- krakwa: 2 m 1 f
- kania ruda: 1 polująca nad łąkami
- błotniak stawowy: cn. 5
- myszołów: 4
- pustułka: 1 polująca nad łąkami
- łyska: łącznie 300 - 400
- żuraw: 3
- sieweczka rzeczna: 1 zaniepokojona
- czajka: zaledwie kilkanaście
- batalion: cn. 2 m i kilka samic
- łęczak: łącznie ok. 50
- kszyk: cn. 10
- śmieszka: cn. 400 młode i dorosłe, wiele martwych na błotkach
- mewa srebrzysta: 2 ad plądrujące zapewne rozlewisko z młodych śmieszek
- rybitwa białowąsa: 1 na gnieździe, 2 przeganiające błotniaka, ogólnie ca. kilka par lęgowych
- rybitwa czarna: 1 wypatrzona przez M. Giertycha
- ortolan: 3 śpiewające
dzięcioł duży, zielony, dzierlatki i wiele wiele innych, pospolitych i małych ptaszorów.
rozlewisko bardzo mocno wyschnięte, jak dalej będzie taka pogoda, to całkowicie wyschnie... trzcinowisko w Kromolicach już jest suche, woda stoi tylko w głębszych miejscach i w rowach
panująca aura spowodowała, że wyniosło się sporo rybitw białowąsych, zostały tylko najodważniejsze, brak perkozów rdzawoszyich, wiele płycizn, na których szaleją siewki, głównie łęczaki, ale zapewne siedziało też coś ciekawszego, ale zabrakło czasu na dokładne przeglądanie
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Wyszłam dziś koło południa na balkon, stałam przez chwilę patrząc na pole i nagle usłyszałam głos przepiórki Pojedyńcze pit -pilit, ale nie mogło to być nic innego. Potem już niczego nie słyszałam.
Kilka pokląskw na ugorze koło Warty, kawałek za Sierakowem Wielkopolskim. W łapaniu owadów pomaga im niewątpliwie ogrodznie od młodych drzewek. Obserwacja powodem do stworzenia rysunku.
edit: Logan
chyba pomyliles MALOPolske z WIELKOPolska, proponuje posta przekopiowac do odpowiedniego regionu
Podczas nocnej zmany środa/czwartek na terenie przetwórni w Jarogniewicach k. Czempinia kilkakrotnie widziana płomykówka - polująca i czatująca na słupie oświetleniowym, niestety pracy było dużo więc czasu na dokładniejsze obserwacje zabrakło
Niedawny pobyt u teścia w okolicach Wronek zaowocował z ciekawszych obserwacją 7miu dzierlatek na jego polu ,a poza tym przelotem para kobuzów, kania ruda i 1 ad bielik. pzdr
Widzę,że kolega Orlik06 ma wątpliwości co do każdego stadka dzierlatek.Takie obserwacje na terenie Wielkopolski są na porządku dziennym(szczególnie w dzierlatkowych rejonach-okolice Wronek akurat takim są),tym bardziej jeśli było to dobre miejsce żerowiskowe.Tydzień temu sam miałem rodzinkę 2ad3juv.
Dla mnie kosmos.Możesz coś więcej powiedzieć o obs.?Może skowronki lub lerki?
Nie tylko okolice Wronek to "dzierlatkowe zagłębie" Ostatnio podczas rowerowej kontroli podczempińskich wsi średnio w co trzeciej była przynajmniej 1 para (ale w niektórych większych wsiach były nawet po 2-3 pary) w samym tylko Czempiniu (niewielkie miasteczko 7 tys. mieszkańców) w tym roku są cn. 4 pary
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum