Witam,
dzisiaj – 14.05.2008 r. – w Dolinie Samicy IBA – stawy w Objezierzu i kopalnia wapna w Żukowie /pow. obornicki, woj. wlkp./ m. in.:
zausznik – 2
ryb. białoczelna – 2
m. białogłowa – 1 imm
płaskonos – 1p
cyranka – 1p + 1m
strumieniówka – śp.
świerszczak – śp.
ortolan – śp.
łęczak – 3
kwokacz – 1
bł. łąkowy – 1f
bł. stawowy – 4p
trzmielojad – 1
bielik – 1 imm
oraz remizy, wąsatki, brzęczki i in. łąkowo-trzcinowo-stawowe.
W kolonii śmieszki wre- jedne wysiadują, inne jeszcze budują. Piskląt jeszcze nie widziałem, ale obserwowałem z odległości.
No i w każdej wsi dzierlatki.
mógłbym prosić o dokładną lokalizację? może to były rybitwy czarne w dziwnym świetle...?
Rzeczywiście - zasiałeś wątpliwości - sądzę, że masz rację.
Może jeszcze kilka przyjazdów nad Strugę - i nie będę już się w tej sprawie mylił
Pozdrawiam
Witam koleżanki i kolegów,
dzisiaj, 15.05.2008 r. , zerknąłem tylko wczesnym popołudniem na stawy w Objezierzu /Dolina Samicy IBA, gm. Oborniki, woj. wlkp./. Z ciekawszych:
bąk - 2 huczące samce - nareszcie, choć to i tak tylko 40% w porównaniu do ub. roku, i takie jakieś niemrawe były...
kania czarna - 1
kania ruda - 1 - obie kanie polowały razem, za ciągnikiem koszącym łąkę - ruda agresywniejsza, ale wolniejsza - czarna co lepsze kąski jej podbierała,
piskliwiec - 2
bł. stawowy - 1p + 1m
myszak - 3 (jeden b.jasny, z biała nasadą ogona, prawie jak kosmacz)
gągoł - 1f
Pozdr.
jaci
nad Strugą dzisiaj średzki standard
ale! zadziwiająca obserwacja czapli siwej, która.... płynęła po jednej z torfianek! (nie brodziła!) wyglądała jak wychudzony łabędź oprócz tego dwie rodzinki gęgaw, krwawodzioby, czajki, cyranka, krakwy, łyski, krzyżówki, para pustułek, b. stawowe, bociany białe, kukułki, bąki i rybitwy czarne
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Witam,
dzisiaj, 16.05.2008 r.:
w Dolinie Samicy IBA – stawy w Objezierzu i kopalnia wapna w Żukowie /pow. obornicki, woj. wlkp./ z ciekawszych
kania ruda - 1
rybołów - 1
bł. stawowy - 2p
bielik - 1 ad
ryb. czarna - 8
ryb. rzeczna - 1
m. białogłowa - 1 imm
cyranka - 2m
bąk - 2 gł
gągoł - 1m, 2f
kormoran - 8
żuraw -1
ł. niemy - ok. 100 (frakcja nieleęgowa)
oraz remizy, wąsatki, brzęczki i in. łąkowo-trzcinowo-stawowe.
W dolinie Warty między Obornikami a m. Gołaszyn (206-210 km rzeki) m.in.
strumieniówka - 6 śp.
dz. zielony - 1p
ryb. rzeczna - 1
śmieszka - 8
siew. rzeczna - 1
białorzytka - 1p
lerka - 3
dz. czarny - 2
zbożówka - 12 ! przelot na E
remiz - 1
żuraw -1
zaganiacz - 1 śp. - pierwszy w tym roku
oraz oba słowiki, oba pełzacze, dzięciołki, kokoszka, pokląskwa, gągoły, głowienki, łozówki, łącznie 70 gat.
W zależności od roku, od 0 do 10 par. Z 10 lat temu zrobiliśmy wiklinowe, ale sie nie sprawdziły. Od 2 lat mamy materiał na takie porządniejsze, ale czasu brakuje. Poza tym na jednym ze stawów jest mnóstwo pływającej ściętej trzciny i pałki, ale z niewiadomych względów rybitwy ją ignorują. Na najwiekszym stawie /100 ha/ jest malutka wysepka porosnięta trzciną, jak ją kosiliśmy, to rybitwy tam były. w tym roku jest nieskoszona. Brak czasu...
W dolinie Warty między Obornikami a m. Gołaszyn (206-210 km rzeki) m.in.
witaj Jacku
czy wrzucisz te dane do odpowiedniego kwadratu WAO (534), czy wogóle w ten projekt się "nie bawisz"
z mapy widać, że oprócz Objezierza, to Oborniki i okolice nie były badane prawie wcale!
pozdrawiam
Marcin
wisnia,
Cześć Marcinie,
Z okolic Obornik mam dane chyba z 15 lat... Powiem szczerze, że do WAO nie dałem jeszcze żadnych obserwacji, a w kartotece mam już kilkuletnie opóźnienia... Nie ma mnie kto zmobilizować
Z ciekawszych to kilka lat temu liczyłem z Romkiem Kubackim zniczki i dzięcioły (wabienie) - dane na razie niestety w szufladzie...
Pozdrawiam
Dzisiaj na stawach w Grzybnie bez specjalnych rewelacji
*błotniak stawowy - para,
*strumieniówka - 2,
*remiz - 3 zajęte gniazda,
*gągoł - 2,
*płaskonos - 2,
*świstun - 1,
*siniak - 2,
*gąsiorek - samiec,
*czajka - 7 (w tym 2 zaniepokojone pary odganiające mnie )
*rybitwa rzeczna - 4 (2 terytorialne pary - jedna z nich zajęła dość duży pień na środku stawu na którym tokowała i którego broniła przed drugą parą może coś się kroi )
*jastrząb - 1,
*dzięcioł zielony - 1,
i standardzik stawowo-łąkowy jak na tą pore roku.
Dzisiaj, 17.05.2008 r. w kopalni wapna w Żukowie- Dolina Samicy IBA, pow. obornicki, woj. wlkp. z ciekawszych:
kląskawka - 1m - nowe stanowisko
zausznik - 1
per. rdzawoszyi - 1 - nowe stanowisko
ryb. rzeczna - 1
kwokacz - 1
łęczak - 2
samotnik - 2
siew. rzeczna - 1
bąk - gł
derkacz - gł - nowe stanowisko
ortolan - śp.
płaskonos - 1m
cyraneczka - 1m
cyranka - 3m uganiające się za 1f
glowienka - 2m
czernica - 1p
gasiorek - 1m
W kolonii śmiechy młodych nie widać, per. dwuczube niektóre juz z pull.;
Ponadto dzisiaj na byłej żwirowni w Obornikach, obecnie kapielisku miejskim m.in.
śmieszka - ok. 50 p
ryb. rzeczna - cn. 3 p
remiz - 1m (gns)
rybołów - 1 (krążący)
lerka - 3 śp.
i in.
Pozdrawiam
jaci
Ponadto, dzisiaj na byłej żwirowni w Obornikach, obecnie kąpielisku miejskim
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum