Garść wrażeń z dzisiejszego (10.05) Monitoringu Ptaków Drapieżnych pod Inowrocławiem (skoro już jestem na forum ).
* drapole: myszołowy (jeden b. jasny i długoskrzydły ), krogulce, błotniaki stawowe, kobuzy? (b. daleko w drgającym powietrzu)
* jarzębatka: 2 śpiewające samce w dwóch różnych miejscach, oba widziane, jeden w dość ciekawym (zupełnie bezwodnym) krajobrazie rolniczym, fenomenalne obserwacje z bardzo bliska, jeden ptak żerujący i kompletnie niepłochliwy
* ortolan: w 4/9 kwadratów, jeden żerujący i śpiewający 2m ode mnie (aparat oczywiście został w domu...)
* kruk: zgrupowanie cn 35 ptaków, ponadto 3 wynoszące kurczaki jednodniówki z pobliskiej fermy drobiu (? widziane z kurczakami w dziobach, niestety nie na gorącym uczynku)
Tak mnie te kruki zainteresowały, bo rozumiem takie stada jesienią/zimą, ale pierwszy raz widziałam coś podobnego jak już jest niemal astromoniczne lato (temperaturowe na pewno ). Jakby ktoś coś wiedział to z chęcią posłucham wyjaśnień Sama obecnie nie mam lepszej teorii niż wyrzucanie na pole ze wspomnianej wcześniej fermy kogutków zamiast ich utylizacji.
Na Forcie X w Toruniu pierwszy zaganiacz.
PS. Dziękuję za informacje o żwirowni!
wczoraj nad Wartą w Poznaniu świerszczaki, słowiki rdzawe, cyranka, oraz bóbr z kilkunastu metrów zajadający gałązki
Grzybno, 11.05.2008r.
ogólnie się zaczynają robić powoli smęty na stawach, za to gatunkowo najlepiej w tym roku - 63, głównie drobnica. a z ciekawszych:
* gągoł - para,
* wodnik - 1,
* krwawodziób - 3,
* mewa mała - 1,
* rybitwa czarna - 2,
* rybitwa rzeczna - 2 (na platformach żadne nie siedzą ),
* gąsiorek - moja pierwsza tegoroczna para,
* kormoran - 1 świeży martwy na pniu na środku stawu i drugi w mocnym rozkładzie na brzegu... czyżby im ktoś pomagał w zejściu?
a po drodze jeszcze:
* kobuz - 2 goniące się z krukami na skraju lasu
Pojechałam dziś sprawdzić kolonię brzegówek w Lutomiu (koło Sierakowa). Ptaków nie byłam w stanie policzyć, norek naliczyłam około 60-70. Poza tym raczej pustawo, m.in.
Myszołów - 2, pewnie para
Błotniak stawowy- pięknie mi się pokazał polujący samiec
Perkoz dwuczuby - para na Jez. Bragant
A tak z najbliższego mojego terenu- koło domu (no, prawie) siedzi od około tygodnia świerszczak i daje po nocach koncerty, miły sąsiad
* perkoz rdzawoszyi: 2 pary (jedna buduje gniazdo)
* gęgawa: 2 pary z 6tka pisklaków każda
* łabędź niemy: para (bez gniazda)
* krzyżówka: cn 20 (bez gniazd)
* krakwa: mf
* głowienka: 3m 2f
* gągoł: 4f
* łyska: cn 36 (kilka gniazd, kilka samców ostro się prało, szło nawet na pazury )
Podaję tak szczegółowo, bo to niesamowity zbiornik! Naprawdę niewielki, bardzo płytki (dałoby się przejść w spodniogaciach), ale lęgowe perkozy, fajne jak na nasze okolice gatunki przelotne, a poza tym (chociaż to nieptasie) 10 gatunków płazów! Dla mnie bomba
Publicznie dziękuję Łukaszowi za pomoc przy płazach dzisiaj
Nad podróżniczkami pracujemy coby je policzyć (knuje nad tym najbardziej forumowy Borsuk)
Tomku od Rafalskich , weź też Pan coś napisz bom słyszał żeś widział ich też sporo
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
witam
No fakt mi udało sie ich zwabic w jednym miejsc( tam gdzie wszyscy je obserwujemy ) aż 12 sztuk. na razie wyniku nie dało się poprawić ale kto wie
pozdrawiam Tomek
_________________ Fajnie jest usłyszeć od wroga, że przyjaciel cię zdradził.
Początkowo nudnawa kontrola w pochmurny dzień okazała się jednak czymś zupełnie innym
13.05.2008 most autostradowy, strona od Kaszczorka
* myszołów: 1 nisko
* błotniak stawowy: widowiskowo tokująca para przeganiająca myszaczka i jakaś dodatkowa samica (?)
* bielik: 1ad
* pustułka: bardzo bezwstydna parka
* perkoz rdzawoszyi: 1 god. (nowy gat. dla Torunia!)
* nur czarnoszyi: 2 w szatach godowych przeleciały nisko w dół rzeki
* rybitwa białowąsa: 1 (niezwykle rzadki gość u nas)
* łozówka: przylot (cn 5 śpiewających)
* jarzębatka: śpiew
Jak w zeszłym roku była posucha jarzębatkowa i ani pary na żadnej z moich powierzchni, tak w tym roku są już 2 i spotykam je w innych, zupełnie niespodziewanych miejscach Ale te nury były super niespodzianką
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum