niezidentyfikowane gniazdo, które kilka lat temu było zajęte przez kruki, obecnie pod gniazdem jak i na znajdowały się sznurki (czyżby kania...) gniazdo używane!
hej, a to gniazdo to dokładnie gdzie się znajduje?
ja w Poznaniu nie widuję kań od lat 90tych
2.V.2008 Błota Rakutowskie
Woda wysoka, ptaki pochowane, udało się wypatrzeć:
-mewa mała (kilka)
-rybitwa czarna(kilkanaście)
-rybitwa białoskrzydła (2-3)
-kulik wielki (1)
- kwokacz (1)
- brodźce śniade (5)
- kszyk (kilka)
- krwawodziób (1)
- samotnik (1)
- błotniaki łąkowe (para obserwowana z kilkunastu metrów z wieży)
- błotniaki stawowe (2)
- gęgawy
- cyranki, cyraneczki, płaskonosy
- bocian czarny (1)
- dudek (1)
- srokosz (1)
do tego głosy bąków (z dwóch miejsc), rycyka i kukułki.
Żwirownia Skoki (w poszukiwaniu mewy czarnogłowej)
-kilkanaście setek śmieszek
-rybitwa rzeczna kilkadziesiąt
-łabędź niemy 2 + 5 w przelocie
-czernica >20
-perkoz dwuczuby 1
-głowienka 1
-rybitwa czarna kilka
-mewa pospolita kilka
-mewa białogłowa kilka
no i "sponsor wycieczki"
-3-4 pary mewy czarnogłowej
Nad Wisłą dodatkowo 6 czapli siwych, setki kormoranów i bielik.
W obserwacjach wzięli udział: grupa kutnowsko-ozorkowska (pozdrawiam) i ja.
_________________ Z czym do ptaka?
Sony A100+Sigma 70-300 APO DG MACRO, Nikon 10x50CF Action EX,
Celestron Ultima 80, statyw Goldphoto YH324
Podmokły Przewodnik
hej, a to gniazdo to dokładnie gdzie się znajduje?
ja w Poznaniu nie widuję kań od lat 90tych
to jest fragment sosnowego lasku ponad 100-letniego przy elewatorze w Czerwonaku (po drugiej stronie Warty) z tym, że nie wiadomo czy to kania, nic się nie kręciło a kania już powinna koło gniazda siedzieć. jeżeli będziesz miał kiedyś czas to możesz się tam przejechać i sprawdzić
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Była również obserwacja najprawdopodobniej kobuza, niestety mimo długiej obserwacji ptak był za daleko i zbyt wysoko aby obejrzeć go dokładnie po za konturem mimo iż krążył razem z pustułką, w nauce nie ma miejsca na niepewność wiec obserwacja idzie do kosza
Niestety, pogoda nie sprzyjała obserwacjom - cały czas lekko padało, ptaki nie były zbyt skore do przejawiania aktywności, poza słoniem wielkim, który jakby mu było mało deszczu, przycielał się wykąpać Pewnie przy słoneczku byłoby dużo ciekawiej...
wewnątrz cn 2 gniazda z wysiadującymi krzyżówkami a, że czasu było niewiele, to kto wie co jeszcze:)
Na jeziorze z ciekawszych ok 20- 30 mew małych
kilka rybitw białoskrzydłych hicior!!!
i kilkadziesiat rybitw czarnych
bąk
gęgawy 8
krakwa 2 pary
czernice, głowienki
_________________ "Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
Richard Dawkins
Kosack napisał/a:
Żwirownia Skoki (w poszukiwaniu mewy czarnogłowej)
Tam nie trzeba mieć pozwolenia na wstęp?
tzn gdzie dokładnie? pewnie do żwirowni jak najbardziej zakaz wstępu jest ale cała okolica jest dostępna
Podmokły Przewodnik
tzn gdzie dokładnie? pewnie do żwirowni jak najbardziej zakaz wstępu jest ale cała okolica jest dostępna
Tzn w takie miejsce, skąd można zebrać tak dokładne dane jak wy Czyli dokładnie przepatrzeć teren żwirowni. Nie wiem jak tam wygląda, nigdy nie byłam bo w zeszłym roku usłyszałam, że jest to teren zamknięty i trzeba miec pozwolenie... Stąd moje pytanie.
Żwirownia jako "fabryka piasku" zajmuje tylko część terenu - reszta to teren ogólnodostępny. My mewy obserwowaliśmy z drogi, z jednego miejsca bez przemieszczania się. Przejrzeliśmy tylko trzy wyspy i to z jednej strony. Co do pozwoleń - pierwsze słyszę. Na "starych" zbiornikach po żwirowni kwitnie życie turystyczne, teren nie jest z zadnej strony ogrodzony i tylko przy głównej bramie do żwirowni jest szlaban (ale tam jest cały sprzęt do wydobycia żwiru).
Z tego co wiem jedno z biur podróży organizuje wycieczki ze stolicy do żwirowni "na mewy"
Podmokły Przewodnik
to jest fragment sosnowego lasku ponad 100-letniego przy elewatorze w Czerwonaku (po drugiej stronie Warty) z tym, że nie wiadomo czy to kania, nic się nie kręciło a kania już powinna koło gniazda siedzieć.
Kilka dni temu obserwowałem kanię rudą krążącą na wysokości Owińsk (ok. 2 km w dól Warty od elewatora).
witam
dzisiaj w południe wybrałem się nad Strugę Średzką, z najciekawszych:
Szczodrzykowo:
p. rdzawoszyje, zauszniki, 1 kormoran, cyranka 1p, kokoszka, 3 rybitwy białowąse, a na łące bociek b. 1, żurawie 2 + 2 pull., czajki oraz przelotne 2 sieweczki rzeczne,
Bagna Średzkie:
bąk głos i w locie, kilka czapli siwych, gęgaw, 1 bocian b., błotniaki stawowe, czajek >10, kilka krwawodziobów i brodzców śniadych w godówkach, łęczaki >20,
na sławetnych platformach dla rybitw ( dla lagopusa); czarnych kilkadziesiąt oraz kilka białoskrzydłych,
pl. zółte, wąsatki, brzęczka, rokitniczka, słowik rdz.
Przeszłam się w miejsce, gdzie wczoraj słyszałam dudka. Dziś też było go tam słychać, tylko że głos dochodził z drugiej strony Warty. Jak w końcu się tam doczłapałam, dudi już się nie odzywał. Może jutro też tam wpadnę.
Na pocieszenie dziś śpiewające wilgi i kania czarna poganiana przez wronę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum