Najpierw wczorajsze zaległości objazd rowerem okolic Czempinia, Kościana i Śremu (łącznie 115 km ). Ciekawsze gatunki:
*trzmielojad - jeden jasny osobnik koło Kościana,
*błotniak łąkowy - samiec polujący przed Śremem,
*cierniówka - pierwsze śpiewające ptaki,
*świstunka - kilka śpiewających ptaków w okolicach Śremu,
*słowik rdzawy - pierwsze śpiewające ptaki w okolicach Czempinia,
*słowik szary - nocą jeden śpiewający ptak w Czempiniu,
*dzierlatka - praktycznie w każdej wsi po jednej parze.
Dzisiejszy wypad z vespertinusem na stawy rybne w Grzybnie przyniósł 58 gatunków, a z ciekawszych
Z podziękowaniem za świetną wycieczkę dwie skromniutkie, bo z dużej odległości, fotki. I jest kolejna osoba chętna na "ptakowe łazęgi"
nie ma za co!!! zapraszam ponownie na rybitwy jak już zajmą platformy!
widzę, że bez mojej pomocy udało się odnaleźć forum witamy serdecznie w gronie!
fotki całkiem niezłe
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Dzisiejszy wypad w terenik(początkowo wraz z Martą Prange) okazał się całkiem sympatyczny,hitem okazał się nieco egzotyczny przedstawiciel-łabędż czarny .Oprócz tego udało sie stwierdzić z ciekawszych:
nadspodziewanie dobrze nad Średzką Strugą pod Środą Wlkp. i Koszutami mam w tej chwili 8 odzywających się samców i najprawdopodobniej to nie wszystkie
dodatkowo po jednym samcu nad Maskawą pod Nietrzanowem i pod Gieczem
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
zapraszam ponownie na rybitwy jak już zajmą platformy!
Dzięki! Czekamy na hasło
Chcę zgłosić, że charakterystyczny głos bąka wysłyszany został przeze mnie nad jeziorem Piotrowskim w okolicach osady Dębówiec k. Gniezna. Za obu moich bytności tam, tj. 6 i 19 kwietnia br.
Witam
Wycieczka rowerowa wzdłuż Średzkiej Strugi - ciekawszych:
na wysokości Środy: 3 bąki - przelot nisko nad trzciną, błotniaki stawowe, czajki odganiające pustułkę, gęgawy, czaple siwe, czernice, głowienki, krzyżówki, sieweczka (wg mnie rzeczna)
na wysokości Kromolic: para czapli białych
Pierzchno: para cyranek i prawdopodobnie para perkozków
Szczodrzykowo: liczne zauszniki, para perkozów rdzawoszich.
Miłe spotkanie z Lagopusem i jego kolegą - dzięki za dobre rady i informacje - pozdrawiam
w Poznaniu od wczoraj też jerzyki
a dziś wilgi nad Głuszyną koło Kamionek oraz m.in.:
zimorodki, czajki, kokoszka, kukułki, słowik rdzawy, pokląskwy, łozówki, trzciniaki, czyże,
a w jednym momencie nade mną: żuraw i bocian biały, poniżej jastrząb, myszołowy 2, błotniak stawowy m. oraz pustułka
i jeszcze ciekawsze obserwacje z Naramowic (Poznań) 2.05:
- kląskawka: 1 samiec
- pustułka: 5
- lerka: 2
- świergotek drzewny: 1
- gąsiorek: 1 słyszany
- kruk: 1 gniazdo z trzema młodymi, jedno młode uwieszone pod gniazdem... (gniazdo na słupie wysokiego napięcia)
- myszołów: 2 w tym jeden uciekający z gniazda
- rybitwa zwyczajna: 4
- dzięcioł zielony: 1
niezidentyfikowane gniazdo, które kilka lat temu było zajęte przez kruki, obecnie pod gniazdem jak i na znajdowały się sznurki (czyżby kania...) gniazdo używane!
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum