W końcu weekend, to się w teren przejechałam.
Na stawach hodowlanych koło Sierakowa:
Łabędź niemy - 12 (10ad. + 2imm.)
Gęsi - 1 mały i 1 spory klucz, z czego przynajmniej część stanowiły białoczółki
Krzyżówka - ca. 40
Śmieszka - 30
Gągoł - ca. 10
Wrona siwa >20
Sroka - kilka
Kruk - 4
Czapla siwa - 1
Sójka - 1
Dzięcioł czarny - głos
+ totalne zaskoczenie w postaci nietoperza
Kilka kilometrów dalej zarastający staw:
Łabędź niemy- 2
Czapla siwa - 1
Krzyżówka - cn. 5
Czyli pustawo, za to wokół stawu drobnica bardzo aktywna i niepłochliwa - liczne bogatki a także modraszki, szarytki, kowaliki, pełzacz, kosy, sosnówki, mysikróliki, raniuszki i śpiewające szpaki + z większych ptaków myszołów i 2 duże klucze gęsi.
Słychać też było głosy i bębnienie dzięcioła czarnego.
Na stawie obok (czynnym) 5 nurogęsi i kaczor krzyżówki.
W lesie po drodze:
Dzięcioł duży, kowaliki, pełzacz leśny, mysikróliki i sikory, w tym wreszcie zobaczona czubatka - namierzona po głosie i nie odpuściłam, dopóki jej nie wypatrzyłam
A w drodze powrotnej zatrzymałam się jeszcze przy stawach i dobrze zrobiłam
Wron przybyło do ok. 50, jedna przeganiała się ze śmieszką. W czasie przeglądania mew zobaczyłam małego ptaszka lądującego na brzegu i wyglądającego mi na pliszkę siwą. Weszłam na groblę, żeby przyjrzeć jej się z bliska i moje podejrzenie się sprawdziło. Postałam tam jeszcze trochę i już wracałam, kiedy zobaczyłam nadlatującą kanię rudą Mało tego, po chwili doleciała druga. Stopniowo się oddalały, po czym zniknęły mi z widoku. W tym samym czasie krążyły też nade mną 3 myszołowy. I znów odzywał się dz. czarny.
Dzsiejsza rowerowa objazdoweczka terenow w okolicach Obrzycka okazała się całkiem udana.W sumie stwierdziłem 62 gatunki.Najciekawszą obserwacją była mieszana para raniuszków(europaeus*caudatus)budująca gniazdo .Poza tym z ciekawszych:
zachęcony wczorajszymi obserwacjami Avoceta, też się dzisiaj wybrałem do Grzybna. samica ohara nadal siedzi w tym samym miejscu, a ponadto z ciekawszych:
Wrażenia z DnioKobietowej wyprawy ze świetlikiem, B. Pacukiem i Grześkiem na Port Drzewny, a w moim wypadku jeszcze dodatkowe 4km do Starego Torunia.
* DRZEMLIK: 1 juv, 40sek obserwacja z wału na wysokości tablicy Starego Torunia, przy czym na początku leciał odrobinę poniżej poziomu mojego wzroku i przepięknie pokazał ogonek! przeleciał nad polem a potem nad drugi brzeg Wisły i zniknął za drzewami
* pustułka: 2 na Wydz.Ch., 2m+2f na zakładach przy PD, przy czym jedna z tych par robiła małe pustułki
* krogulec: ad f, lecąca (powoli!) tak nisko-blisko, że w lornetce widziałam wyraźnie czarną źrenicę
* bielik: 1 ad
* myszołów: 1 krążący nad drugim brzegiem Wisły i 2 daleko, prawie nad lotniskiem
inne
* gęś białoczelna+zbożowa: 62 nad UMK
* czajka: stadko ca 110
* lerka: 1 spiewająca, niewidziana
* skowronki: migrujace i spiewające, wszędzie i prawie cały czas
* żuraw: 2 głośno się głoszące
* jemiołuszka: ca 40 jeszcze na poczatku PD
* 3 grzywacze i 4 szpaki i 1 głos paszkota i 1 śpiew rudzika
W sumie 45gat.
* krogulec: f
* myszołów: 1+1 dziwak (lotnisko); 1 ad i 2 im
* czajka: ca 40, ca 180, ca 40, cn 45, 32, ca 140, 30, cn 180 [cn 687]
* ges sp.: ca 60, ca 45, ca 70 [cn 175]
* szpak: ca 40
* skowronki: pełno na lotnisku, brak widocznej migracji
* lerka: 6 (stadko) na NE
* srokosz: 1 polujący na lotnisku
* dzięcioł czarny: 1 przelatujący nad uczelnianym basenem
Dodatkowo ogon widział dziś pokrzywnicę (nad Wisłą) i śpiewaka (w Parku Miejskim).
I nie powiedział że się wybiera. Grrr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum