Wysłany: 2008-06-19, 11:08 Pytanie o pustułki w Białymstoku
27kwietnia 2008 na cmentarzu Farnym w Białymstoku obserwowałem parę pustułek, zachowywały się głośno i kopulowały.Samica siedziała wysoko na drzewie,a samiec co raz oblatywał teren cmentarza i wracał do samiczki. Pytanie do obserwatorów z Białegostoku: Jaki jest stan populacji pustułek w naszym mieście? Czy ta para to nasze pustułki, czy może jakieś przelotne? Obserwuję ptaki od dawna ale pustułki w Białymstoku widziałem po raz pierwszy- może za mało spoglądam w górę Pozdrawiam
Wysłany: 2008-06-19, 20:55 Re: Pytanie o pustułki w Białymstoku
mazah napisał/a:
27kwietnia 2008 na cmentarzu Farnym w Białymstoku obserwowałem parę pustułek, zachowywały się głośno i kopulowały.Samica siedziała wysoko na drzewie,a samiec co raz oblatywał teren cmentarza i wracał do samiczki. Pytanie do obserwatorów z Białegostoku: Jaki jest stan populacji pustułek w naszym mieście? Czy ta para to nasze pustułki, czy może jakieś przelotne? Obserwuję ptaki od dawna ale pustułki w Białymstoku widziałem po raz pierwszy- może za mało spoglądam w górę Pozdrawiam
Populacja raczej niewielka na razie (do kilku par w peryferyjnych częściach miasta), ale te ptaszki są w ekspansji i w ciągu kolejnych lat ma szansę być ich więcej. Pozdr
kiepsko poznana jest populacja pustułek w Białymstoku.
kiedyś zadałem te pytanie na liście regionalnej i okazało się, że znane są zaledwie 2 stanowiska, z czego jedne niekoniecznie "miejskie". jednak jest 1 para w samym centrum o której mało kto wie, bo rzadko kto zwraca uwagę na ptaki w centrum miasta, więc może są i inne.
generalnie może być kilka par, ale raczej na peryferiach, w centrum miasta brakuje odpowiednich miejsc do zakładania lęgów, brakuje głównie otwartych strychów w wysokich budynkach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum