W tym roku jesienią wyjątkowo rzadko obserwuję tu u siebie gile – a dokładnie – podczas żerowania na „noskach” klonu… Jakież było moje zdziwienie, gdy któregoś jesiennego dnia – choć jak się później okazało – i w inne dni: jednak tylko w okresach ciepłej i słonecznej pogody, a także – w godzinach południowych – na tego typu pokarmie zaobserwowałem żerujące sikory bogatki (patrz foto).
Ptaki sprytnie manewrując na kiściach nasion tego drzewa obrywały jedno nasionko; następnie trzymając je łapkami na gałęzi zjadały rozkuwając. Jak wspomniałem dotychczas obserwowałem ten behawior w takich warunkach atmosferycznych i o takiej porze dnia, iż bez wątpienia widać, że jest to dieta suboptymalna i dodatkowa tego owadożernego gatunku, o czym świadczy choćby pora jego spożywania – czyli najcieplejsze godziny południowe – a brak konkurencji ze strony gili, niemal wykluczającej prawdopodobnie taką formę zdobywania pokarmu u sikor – ujawnił mi te wszystkie okoliczności w przypadku bogatek i mimo, że od wielu już lat rejestruję „klonowych stołówkowiczów” – dopiero w tym roku…
Zapewne i uczenie się ptaków, a nade wszystko czynniki lokujące się w motywacjach instynktownych stały za tym behawiorem – ale ja w tym miejscu zadam na koniec pytanie pozornie retoryczne: czy mimo to nie można, a ja uważam że wprost należy owo zrobić, nazwać bogatkę sikorą sprytną, cwaną i rezolutną? … Choć jednen aspekt zachowania sugerujący czynniki śwaidomowościowe w zachowaniu zwierzęcia utwierdzają mnie w tym przekonaniu – i tu też je dostrzegłem, choćby w fakcie, iż za przykładem 1 bogatki w ten sam sposób „do dzieła” wzięły się następne sikory – i w tej okoliczności widać, że retoryczność postawionego pytania w jednej chwili podlega zniesieniu…
w moim blogu http://endoors.blox.pl/html - dalsze aktualizacje - zapraszam...
02.12.09
skonczył się okres polowu szczupaka i na Siemianówkę wrócił spokój
dziś na wodzie ani jednej łódki, cisza jak makiem zasiał
niestety wśród ptaków też raczej cisza:
nurogęś- ok.50
bielaczek- 1m+10f
nur czarnoszyi- 1
nur rdzawoszyi- 2
perkoz dwuczuby- 1
krzyżówka- ok.400
pliszka siwa- 2
czeczotka- 20
rzepołuch- 14
bielik- 1
6.12.2009 kilkugodzinny wypad nad Siemianówkę zaowocował kilkoma fajnymi obserwacjami. Z ciekawszych był perkoz rogaty, łącznie 8 nurów rdzawoszyich (w tym tylko 2 dorosłe, reszta 1cy), rzepołuch i trochę ciekawostek fenologicznych: kormorany czarne, pliszki siwe, rożeniec, czernice, łyski, perkozy dwuczube. Wybyła lodówka sprzed kilku dni.
Tak czy siak jakiś jesienny ten grudzień.
9.12.2009 w Ełku nadal pierwszoroczna mewa czarnogłowa, 2 dorosłe siodłate (zdaje się nowy gatunek dla Ełku), odczytany rosyjski plastik z mewy srebrzystej i ciąg dalszy kolorowego znakowania śmieszek. Trochę fotek pod stałym adresem: http://picasaweb.google.pl/mich.polakowski (działy: Birding photo news, Rare birds and doc photos, Birds i Ringing). Pozdro, Moni & Mich
11 grudnia na Siemianówce już wyraźnie chłodniej niż kilka dni temu chociaż ciągle pogoda październikowo- listopadowa. Mieliśmy dziś całkiem sporo ptaszorów, z ciekawszych obok kilkudziesięciu nurogęsi też 4 szlachary a z kaczek- 2 ogorzałki. Nadal siedzą nury czarno- i rdzawoszyje chociaż sytuacja się zmieniła i teraz więcej było czarnoszyich (kilka dni temu odwrotnie). Po raz drugi w grudniu udało nam się dojechać do mocno zaszytych krzyżówek, których 1400 odpoczywa po północnej stronie zbiornika. Większość stada dała się przyzwoicie obejrzeć, siedzą z nimi 2 rożeńce, czernica i krakwa, nie wspominając już o kilku cyraneczkach i świstunach + ewentualnych innych gatunków, które być może przeoczyliśmy. Sześć dni temu był tam pojedynczy rożeniec, 3 czernice, gągoły i świstuny. Dziś na zbiorniku widzieliśmy też perkozy dwuczube a z wróblaków czeczotki i dosyć dużo dzwońców na obrzeżach (dzisiejszy max 120 sztukasów). Pozdro, Moni & Mich
11.12.2009
Siemianówka
nur czarnoszyi- 5
nur rdzawoszyi- 5
kormoran- 15
perkoz dwuczuby- 3
łabędź niemy- 5ad
łabędź krzykliwy- 4ad i 3juv
krzyżówka- ok.1200
ogorzałka- 1f
gągoł- 3 f
nurogęś- 97
bielaczek- 3m i 20f
bielik- 1ad
czajka- 7
śmieszka- ok.30
mewa pospolita- ok.50
czeczotka- 25
pliszka siwa- 1
Dojlidy
perkoz dwuczuby- 1
łabędź niemy- 4ad i 1juv
krzyżówka- 2m
gągoł- 2m i 1f
łyska- 3
obs: G. Grygoruk i S. Niedźwiecki
13.12.2009
a dziś już zupełnie inne warunki. Dojlidy zamarzniete(dwa niewielkie
oparzeliska), staw w Topolanach zamarznięty, wschodni zbiornik
Siemianówki niemal w 100% zamarzniety, a zachodni niemal w 100%
odmarznięty. nury wybyły
Siemianówka
bielaczek- 7m+11f
kormoran- 5
krzyżówka- ok.900 (jeden leucystyczny ptak)
cyraneczka- 1m
czernica- 2m+1f
łabędź niemy- 27ad+15imm
krzykliwiec- 2ad
łyska- 2
nurogęś- ok.100
pliszka siwa- 2
gągoł- 1m+5f
siniak- 98 / Topolany
łyska- 3 / Dojlidy
a pozatym: 2 wydry i norka z upolowaną płotką
12.12.2009 w Ełku nadal mewa czarnogłowa w 1CY + została 1 dorosła siodłata. Ptaszyliśmy z Moniką Broniszewską, Hanią i Sławkiem Michoniami, Gosią Russek + ekipą dzieci z Klubu Miłośników Ptaków.
13.12.2008 w trakcie Liczenia Ptaków Zimujących na Północnym Podlasiu, między Strękową Górą a Wizną pusto i prawie bezptasio, ale w ujściu Biebrzy setka łabędzi (z dużą przewagą krzykliwych) + gęś zbożowa. Na Biebrzy całkiem sporo ptaszorów jak na połowę grudnia. Lokalne skupiska łabędzi (większość krzykliwych - łącznie 119 a przejechaliśmy tylko kawałek Biebrzy), pojedyncza czernica, gągoły, świstuny, cyraneczki, szpaki, 25 czajek, ciągle obecny pod Brzostowem kulik wielki (zimować zamierza?? ). Wygląda to wszystko trochę jak na przedwiośniu. Fotki tradycyjnie: http://picasaweb.google.pl/mich.polakowski - głównie w Birding photo news + trznadel z Krywlan sprzed kilku dni w Birds. Monika B. & Michu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum