FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Mapa GoogleMapa Google
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: nurek
2009-01-06, 16:00
Obserwacje ptaków 2008
Autor Wiadomość
Heimik 
Młody ornitofan

kuling

Wysłany: 2008-02-29, 09:05   Obserwacje ptaków 2008

Koniecznie chciałem być pierwszy :D

Wiec z samego rana wybrałem sie na mały spacer po Kortowie i nad jezioro Kortowskie.

Ptaki śpiewaja tak ze własnych myśli nie słychać :)

Mewa śmieszka - kilkanaście (cześć juz przepieżona do godówki, cześć nawet nie zaczeła)
Mewa pospolita - kilka
Krzyżówka - kilkanaście
Gągoł - 1m
Łabędź niemy - 1ad
Szpak - 1
Kowalik - 1
Pełzacz nieoznaczony - 1
Bogatki, modraszki - wszędzie :)
Dzwoniec - 1
Sójka - 2
Sroki/gawrony/wrony siwe/kawki
No i w lesie niesie walenie dzięciołów i nawoływanie jakiś drapoli.

No i to by było narazie tyle :]

Michu 
ornitolog

kuling

Wysłany: 2008-02-29, 09:20   Re: Ptasie obserwacje

Heimdall napisał/a:
Koniecznie chciałem być pierwszy :D

Wiec z samego rana wybrałem sie na mały spacer po Kortowie i nad jezioro Kortowskie.

Ptaki śpiewaja tak ze własnych myśli nie słychać :)

Mewa śmieszka - kilkanaście (cześć juz przepieżona do godówki, cześć nawet nie zaczeła)
Mewa pospolita - kilka
Krzyżówka - kilkanaście
Gągoł - 1m
Łabędź niemy - 1ad
Szpak - 1
Kowalik - 1
Pełzacz nieoznaczony - 1
Bogatki, modraszki - wszędzie :)
Dzwoniec - 1
Sójka - 2
Sroki/gawrony/wrony siwe/kawki
No i w lesie niesie walenie dzięciołów i nawoływanie jakiś drapoli.

No i to by było narazie tyle :]

Heimdall , a nie lepiej dać to do obserwacji ptaków? Niedługo zginiemy w ilości i rozstrzale wątków :grin: . Pozdr

Michu 
ornitolog

kuling

Wysłany: 2008-02-29, 09:27   Re: Ptasie obserwacje

Swoją drogą co to za region ornitologiczny "Mazury i Podlasie" ? Nie ma takiego a od kilkudziesięciu lat jest "Polska Północno-Wschodnia" i "Północne Podlasie". Jest o tym na przykład w tej kluczowej publikacji:

Czapulak A., Lontkowski J., Nawrocki P., Stawarczyk T. 1987.
ABC obserwatora ptaków. Muzeum Okręgowe w Radomiu, Radom.

Moim zdaniem nie ma sensu wprowadzać jakiś nowości w temacie regionów, które zostały opracowane wiele lat temu i są powszechnie uznawane do dziś.

Pozdr

Heimik 
Młody ornitofan

kuling

Wysłany: 2008-02-29, 09:38   

Co do regionu zgadzam sie z Michałem.

Co do zamieszczenia moich obserwacji nie. Przecierz po to powstał podział na regiony aby podawać w nim obserwacje z danych miejsc.
Ewentualnie prosze jakiegoś moda o zmiane tematu na Ptaki mazur i podlasia.

Michu 
ornitolog

kuling

Wysłany: 2008-02-29, 10:30   

Heimdall napisał/a:
Ewentualnie prosze jakiegoś moda o zmiane tematu na Ptaki mazur i podlasia.

Raczej chyba o 2 oddzielne wątki: Mazury i Północne Podlasie czy jakoś tak ? :grin:
Wiadomo, że chodzi o ptaki bo to jest w faunie, ptakach i regionach ornitologicznych. :oki:

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-02-29, 11:11   

Michu napisał/a:
a nie lepiej dać to do obserwacji ptaków? Niedługo zginiemy w ilości i rozstrzale wątków :grin:

Chybaś Michu przespał dyskusję :P , w której zdecydowana większość forumowiczów opowiedziała się za podziałem obserwacji, co ułatwia odnalezienie stwierdzeń z konkretnego miejsca/obszaru. TU możesz sobie poczytać i się jeszcze wypowiedzieć :]
Michu napisał/a:
Moim zdaniem nie ma sensu wprowadzać jakiś nowości w temacie regionów, które zostały opracowane wiele lat temu i są powszechnie uznawane do dziś.

Michu napisał/a:
Swoją drogą co to za region ornitologiczny "Mazury i Podlasie" ? Nie ma takiego a od kilkudziesięciu lat jest "Polska Północno-Wschodnia" i "Północne Podlasie".

Generalnie się z Tobą zgadzam, ale jest jeszcze coś takiego, jak sens powstawania działu-widmo. No bo ile osób z forum by pisało obserwacje z Mazur :?: Heimdall, Mender i może raz na ruski rok ktoś jeszcze. Taki jest sens łączenia regionów. Jak będzie więcej osób z danej ornitologicznej dzielnicy, to nie ma żadnych przeciwskazań coby temu regionowi dać osobny dział :oki:

Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

Michu 
ornitolog

kuling

Wysłany: 2008-02-29, 15:34   

claviceps napisał/a:
Chybaś Michu przespał dyskusję :P , w której zdecydowana większość forumowiczów opowiedziała się za podziałem obserwacji, co ułatwia odnalezienie stwierdzeń z konkretnego miejsca/obszaru. TU możesz sobie poczytać i się jeszcze wypowiedzieć :]

Przespałem a właściwie przepracowałem. :grin: Za dużo roboty i nie nadążam z czytaniem.

Michu napisał/a:

Michu napisał/a:
Swoją drogą co to za region ornitologiczny "Mazury i Podlasie" ? Nie ma takiego a od kilkudziesięciu lat jest "Polska Północno-Wschodnia" i "Północne Podlasie".

claviceps napisał/a:
Generalnie się z Tobą zgadzam, ale jest jeszcze coś takiego, jak sens powstawania działu-widmo. No bo ile osób z forum by pisało obserwacje z Mazur :?: Heimdall, Mender i może raz na ruski rok ktoś jeszcze. Taki jest sens łączenia regionów. Jak będzie więcej osób z danej ornitologicznej dzielnicy, to nie ma żadnych przeciwskazań coby temu regionowi dać osobny dział :oki:

W zasadzie to samo dotyczy Północnego Podlasia pewnie bo tu też raczej niewiele osób napisze. Faktycznie wtedy sensowne wydaje się połączenie Mazur i Północnego Podlasia w jeden wątek. A obserwacje z Siedlec, Bug i reszty Południowego Podlasia też tu?

Pozdr

Heimik 
Młody ornitofan

kuling

Wysłany: 2008-02-29, 16:32   

Uzupełniam dzisiejszy wypad o nowe gatunki, uzbrojony w nagrania pełzaczy wybrałem sie jeszcze raz w to samo miejsce.

pełzacz leśny - co najmniej 2, było duzo wiecej ale nie dały sie na 100% oznaczyc, ruchliwe to to jak diabli :]
dzięcioł duży - 1
dzięciołek - 1f
kos - 1
nurogęsi - 4f i 1m
kormorany - 2
I jakiś nieoznaczony accipiter którego to nieudane polowanie udało mi sie zaobserwować. Posypały sie piórka ale nikt nie ucierpiał. :]

Michu 
ornitolog

kuling

Wysłany: 2008-03-01, 17:36   

W Ełku dziś niewiele ptaków. Z tych trochę ciekawszych :arrow: trzecioroczna białogłowa, kilka srebrzaków, sporo śmiechy (2 polskie stalówki, odczytane tylko częściowo), canusy, mała grupka świstunów. H. i S. Michoń & Michu

strix34 

Wysłany: 2008-03-02, 01:44   

Pod Grajewem tymczasem napotykam od pewnego czasu pojdzki - ciekaw jestem, jak czesto spotyka sie ten gatunek na podlasiu - i jak to wyglada ostatnio...
jk

Michu 
ornitolog

kuling

Wysłany: 2008-03-02, 10:39   

strix34 napisał/a:
Pod Grajewem tymczasem napotykam od pewnego czasu pojdzki - ciekaw jestem, jak czesto spotyka sie ten gatunek na podlasiu - i jak to wyglada ostatnio...
jk

Bardzo rzadko Janusz, pójdźka na PPodlasiu jest najpewniej rzadsza nawet niż orlik grubodzioby (chociaż nikt w tej chwili nie potrafi podać szacunkowej liczebności tej sowy tutaj). Są pojedyncze stanowiska, ale jest jej baaardzo malutko. :/ Pozdr

Heimik 
Młody ornitofan

kuling

Wysłany: 2008-03-02, 15:53   

W przeciwieństwie do przedwczoraj dziś na Kortowie bida z nędzą... :?

Stado śmieszek i canusów - około 50-60 z przewaga śmieszki
Bogatka - kilka
Kowalik - 2
Czyż - stado około 30-40
Pełzaczy, dzięciołów, kaczek - 0 :/

Michu 
ornitolog

kuling

Wysłany: 2008-03-02, 16:33   

Heimdall napisał/a:
Stado śmieszek i canusów - około 50-60 z przewaga śmieszki

A jakiejś śmiechy z plastikiem czy blaszką nie odczytałeś? Pozdr

Jan Czykier 

Wysłany: 2008-03-02, 20:29   

Michale napisałeś, że pójdźka na PPodlasiu jest najpewniej rzadsza nawet niż orlik grubodzioby, (którego populacja wynosi 15-20 par), czyli sugerujesz, że sowy tej w twoim Całym regionie najpewniej jest poniżej 20 par, co jest bardzo precyzyjna oceną jak na polskie warunki, ale za chwile zaprzeczasz sam sobie pisząc (chociaż nikt w tej chwili nie potrafi podać szacunkowej liczebności tej sowy tutaj). To mam do Ciebie pytanie jeśli nikt nie potrafi ocenić szacunkowo populacji pójdźki w twoim regionie to na jakiej podstawie ty podajesz swoją ocenę??????

Michu 
ornitolog

kuling

Wysłany: 2008-03-02, 22:24   

Jan Czykier napisał/a:
Michale napisałeś, że pójdźka na PPodlasiu jest najpewniej rzadsza nawet niż orlik grubodzioby, (którego populacja wynosi 15-20 par), czyli sugerujesz, że sowy tej w twoim Całym regionie najpewniej jest poniżej 20 par, co jest bardzo precyzyjna oceną jak na polskie warunki, ale za chwile zaprzeczasz sam sobie pisząc (chociaż nikt w tej chwili nie potrafi podać szacunkowej liczebności tej sowy tutaj). To mam do Ciebie pytanie jeśli nikt nie potrafi ocenić szacunkowo populacji pójdźki w twoim regionie to na jakiej podstawie ty podajesz swoją ocenę??????

Uważam, że jest najprawdopodobniej rzadsza niż orlik grubodzioby. Pisząc, że nikt w tej chwili nie potrafi podać szacunkowej liczebności tej sowy tutaj, mam na myśli precyzyjną ocenę. Nie jest ona także tak jasna i klarowna w odniesieniu do reszty kraju i całej Polski. W wielu miejscach brak danych, ptak często bywa trudno wykrywalny.

Swoją opinię opieram przede wszystkim na własnych obserwacjach z ostatnich 16-17 lat oraz na opinii innego doświadczonego ornitologa stąd (z pewnych względów pozwolę sobie nie podawać nazwiska).

Pozdrowienia

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi