Klucz 80 gęsi białoczelnych (oznaczenie pewne - głos + dobrze widziane w lornetce), leciały z N i wylądowały na wodzie polderu. Dla mnie to też ogromne zaskoczenie.
Zaległa fotoobserwacja kani czarnej z 25 lipca, nad jeziorem Mikaszewo, Suwalszczyzna. Były tam cn. 2 pary ... patrolowały jezioro i wydawały od czasu do czasu ten charakterystyczny kani chichot
16 VIII 08, trochę wybranych pticy z objazdu północnej części PP
oraz Warmii i Mazur:
Biegus krzywodzioby -1ad żer, żwirownia Sobolewo k. Suwałk
Biegus zmienny - 1ad żer. Sobolewo
Brodziec śniady - 2 żer, Sobolewo
Bocian biały - stado 82 przel. SW, Cisy nad Jez. Rajgrodzkim
Bocian czarny - 1 w przelocie na SW, Sobolewo
Czapla biała - 1 w przelocie na NW, dalszych 8 żer/ odpocz na stawach w Wojdach (gm. Rajgród)
Czajka - łącznie z różnych punktów mizy Grajewem a Suwałkami 378 przel. głównie W (max 280 nad stawami w Wojdach), do tego 400 żer/ odpocz. Sobolewo
Gągoł - 6 na stawach w Wojdach, dalszych 6 na żwirowni Sobolewo
Kobuz - 1 żer, stawy w Wojdach
Kulik wielki - 3 w przelocie na W, stawy w Wojdach
Mewa białogłowa - ok. 80ad odpocz., Sobolewo
Mewa romańska - 1ad odpocz., Sobolewo
Mewa srebrzysta - 1ad, Sobolewo
Pszczołojad - 2 przel. SW, Cisy nad Jez. Rajgrodzkim
Rybitwa czarna - 2juv odpocz., Sobolewo
Rybitwa wielkodzioba - 2 (w tym 1ad) odpocz., Sobolewo
Świstun - 1 żer/ odpocz. w stadzie 510 krzyżówek, Sobolewo
Wąsatka - 2-3 rodziny z juv, stawy w Wojdach
17.08.2008 - Dolina Górnego Nurca (okolice Nurca i Czech Zabłotnych)
- kszyk - 7
- dubelt - 1 (wymaga na wiosnę sprawdzenie czy jest tam lęgowy - miejsce wygląda na dobre do tego celu - w podobnych warunkach występuje na Zamojszczyźnie)
- wilga
- żuraw - 2
- kruk - 2
- myszołów 2
W ty roku Genek Pugacewicz przeprowadził inwentaryzacje Doliny Górnego Nurca i niestety nie stwierdził lęgowych dubletów, a jedynie 30 par kszyka. Dzieki za podesłanie obserwacji.
Dziku
Nie wiem czy stanowisko było sprawdzane, ponieważ znajduje się poza granicami ostoi "Dolina Górnego Nurca" kilka kilometrów na zachód od Nurca. Pomiędzy stanowiskiem stwierdzenia a ostoją tereny są mocno nieciekawe.
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Dolina Górnego Nurca (okolice Nurca i Czech Zabłotnych)
Miejsca takie jak Siemianówka, Puszcza Knyszyńska, stawy w Dojlidach ..; (BiebrzPN) Pulwy, Mścichy, etc. wszyscy kojarzymy łatwo. Ale ja nie kojarzę miejscowości przez Ciebie zarzuconych - jestem takim ignorantem czy przydało by się może uściślenie ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum