Wysłany: 2009-04-08, 07:26 Martwe bieliki w pobliżu stawów w Worynach(woj.War.-Maz.)
Pracownicy Polskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków oraz jego Sympatycy (Edyta Kapowicz, Iwona Mirowska-Ibron, Roman Kalski, Sebastian Menderski, Krzysztof Molewski, Sławomir Niedźwiecki) dnia 6 kwietnia 2009 r. podczas obserwacji terenowych w pobliżu stawów w Worynach (gm.Górowo Iławieckie) dokonali makabrycznego odkrycia. Znaleziono 4 młode, martwe bieliki, które zginęły nie dalej niż kilka dni temu, dodatkowo znaleziono szczątki 5 ptaków, oraz zaobserwowano jeszcze jednego osłabionego osobnika, tym razem był to stary ptak. Jeden z martwych ptaków posiadał łotewską obrączkę co pozwoli ustalić dokładny wiek ptaka. O ptasiej tragedii została poinformowana Pani Konserwator Przyrody Maria Melin, policja która stawiła się 3 wozami, w sile 5 osób (2 policjantów mundurowych, 1 technik policyjny oraz 2 z działu dochodzenia kryminalnego) oraz powiatowy lekarz weterynarii. Dodatkowo zjawiły się 2 ekipy telewizyjne z TVP i TVN. Niestety nie jest to osamotniony przypadek, ze w okolicach stawów rybnych znajduje się martwe prawnie chronione ptaki, które zostały zastrzelone lub otrute. W chwili obecnej trwają szczegółowe badania martwych ptaków w celu ustalenia przyczyny ich śmierci
tekst jest podpisany: Anna Zuch-Szczepanowska Sławomir Niedźwiecki (PTOP). Więc tak właściwie to kto jest autorem?
text tu zamieszczony jest autorstwa Sławka Niedźwieckiego(PTOP), a foty robiła Edyta Kapowicz(PTOP). zostałem poproszony o zamieszczenie tu tego watku, co też uczyniłem.
zresztą to chyba najmniej istotne w całej tej przykrej historii
ważne żeby przyczyna smierci bielików została wyjaśniona, a winnny(jeśli jest jakiś winny) poniósł kare.
GG
Jeśli ktoś usłyszy jakieś info o sekcji, niech wrzuci
Choć znając życie kulka...:/
_________________ "Uświadom sobie bez bólu, że pewnego dnia umrzesz"
"Nie bądź materialistą. Stajesz się własnością rzeczy, które posiadasz"
www.nawschodzie.pl
Mam nadzieję, że się to niebawem wyjaśni a ewentualni winni zostaną ukarani. Słyszałem,
że ptaki zostały otrute, ale nie wiem czy to prawda. Pewnie to się wkrótce okaże. Pozdr
Albo ktoś je śrutem potraktował ale to by sie trzeba nieźle natrudzić zeby załatwić 5 ptaków w jednym miejscu...
Ja myślę, że się otruły... pozostaje tylko pytanie czy ktoś to zrobił specjalnie czy przypadkowo... pisząc przypadkowo mam na myśli bezmyślne"wyrzucenie" jakiejś trucizny i nie przewidzenie konsekwencji.
_________________ Marek Cieszyński
Nikon Sporter EX 8x42
Nikon ED 82A + zoom 25-75x
Mija 3 tygodnie, ktoś coś słyszał nowego w temacie?
Coś się wyjaśnia?
_________________ "Uświadom sobie bez bólu, że pewnego dnia umrzesz"
"Nie bądź materialistą. Stajesz się własnością rzeczy, które posiadasz"
www.nawschodzie.pl
Najnowsze, nieoficjalne (ale pewne) informacje donoszą, że w Puławach wykluczono ptasią grypę jako przyczynę śmierci bielików. Ponadto wykryto w ciałach ptaków niezidentyfikowaną bliżej truciznę, która najprawdopodobniej spowodowała śmierć .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum