Wczoraj (01.07) bonusowo wolne popołudnie i tak jak ostatnio wizyta w rejonie UR - szlak Kazimierz - Mosty, przez, rzecz jasna, Popioły:
- perkozek 2 ad.
- bąk, jedna obserwacja ptaka w locie
- w familii oharów z Zatoki Łyski już sześć młodych tylko zamiast siedmiu
- rybołów, 1 nad Zatoką
- przepiórka 1, głos
- derkacz 2, głos
- siewki:
ostrygojad 2 + 3 (nie wiem w jakim wieku, tylko w locie)
dubius 1 ad
hiaticula 2 ad
czajka ok.20
łęczak 1
krwawy 1
śniady 1
kwokacz 2
kulik wlk. 2
baton 8 samców
- mewa mała cn.35 nad Zatoką
- wilga 1, śpiew
oraz, zarówno wczoraj jak i poprzednio, lis dokładnie penetrujący całe Popioły, i u góry i na dnie dużego odstojnika
Kazarki nie mają obrączek. Foto w załączeniu. Siedzą na trawie, mimo przechodzących ludzi, podobnie zresztą jak bernikle z młodym.
Dziś rano na tej samej wodzie w Parku Reagana 15 płaskonosów, dość znacznie już przebarwionych, co chwilę przeganianych przez wojownicze łyski.
a.
Przed pół godz. obserwowałem z okna 2 pary bielików krążące niewysoko nad moim blokiem,ptaki głośno nawoływały.Pierwsze zdjęcie przez balkon z piętra wyżej.
Wszyscy podziwiają kazarki, więc postanowiłem odwiedzić park i ja. Niestety mogę potwierdzić to co napisał kolega wyżej - kazarek niet Za to ptactwa kręci się sporo, pustułki świetnie przeganiają się z wronami, ale najbardziej i tak podobały mi się tresowane szczury
Dziś k.południa (godz. 12 - 14) krótki wypad nad Wisłę i obs. przy dużej wyspie piaszczystej -
z ciekawszych
bielik - 1ad. (fot1)
bocian czarny (fot2)
bocian biały - 8 w kominie nad rzeką
rybitwa wielkodz. (fot3,często przelatujące pojedyncze w okolicy)
czajka - 260 na wyspie
łęczak
batalion - 9 żerujące
Lęgowe rybitwy rzeczne,białoczelne i sieweczki rzeczne.Na przelatującą przy wyspie rybitwę wielkodz. lęgowe rybitwy reagują jak na błotniaka stawowego
Wczorajsze popołudnie nad Wisłą przy rezerwacie leśnym (kilkanaście km w dół rzeki od Gniewu)-
kulik wielki - 1,2
kulik mniejszy - 2
kwokacz - 8 stadko żerujące
batalion - 8
brodz. piskliwy - kilka pojedynczych
bielik - 1ad.
kania ruda - 2
krogulec - 1 w nieudanym ataku
błotniaki stawowe
myszaki
Na 1 'zdjęciu' (drugi brzeg rzeki) od lewej trzy kuliki,dwa mniejsze i w środku wielki.Dalej 8 batalionów i 3 czajki.
Wczoraj wieczorem wybralem się z zientkiem do Bojana. Rozlewisko zarasta pałką w zastraszającym tempie. Ale w tym roku kolonia śmieszek, szacowana przeze mnie na max. 400 par, chyba odniosła sukces. Wczoraj pozostawalo w niej jeszcze ponad 100 młodziaków z nielicznymi dorosłymi. Kręciło się do 8 rybitw rzecznych, częściowo z pokarmem. Penetrowały kolonie liczne młode sroki. Widzieliśmy parę krwawodziobów, bekasa, łęczaka. Dwie krzyżówki i parę żurawi. Czaplę siwą i tyle.
Pozdrawiam
Szymon
Z lekkim opóźnieniem krótkie drapieznicze, poniedziałkowe info z równie krótkiego spaceru z wózkiem po polach w Liniewku (okolice Swarożyna pod Tczewem):
B. stawowy- samiec
CIRCUS PYGARGUS - samiec (pierwsza obserwacja tego gatunku w porze lęgowej w tym rejonie, byłoby pieknie, gdyby w promieniu 10 km gdzieś gniazdował ehhhhhhhh)
Kobuz - skutecznie przeganiany przez jaskółki
Myszołów - gwoli uzupełnienia
Niestety brak w tym roku pojawiajacej sie tam regularnie kani rudej, może przeniosła się gdzieś dalej nie wytrzymawszy presji łowców drewna..., (np pod Starogard , gdzie obserwowałem 1 osobnika polującego na Kochankach 30 czerwca)
pzdr C.
Doszła mnie wiadomość od jednego z pracowników, że na początku tygodnia przez minimum 2 dni na platformie wiertniczej Petrobalticu (znajdującej się na N od Władysławowa) przebywała sowa śnieżna. Kolejna ciekawa (lub raczej najciekawsza) obserwacja z platformy.
Ciekawsze obs. z 9 lipca - Wisła 885km (ok. 7km w dół od Gniewu)
kobczyk - samica polująca nad rzeką późnym popołudniem
jastrząb,krogulec,myszaki i błot. stawowe.
ostrygojad - 3 lecące w górę rzeki (obs. po godz. 20:00)
bataliony (największe stadko 18 os.) i nieliczne brodz. piskliwe,kwokacze,samotniki,łęczaki,sieweczki rzeczne (na wyspie z młodymi),czajki (większe stada na polach).
rybitwa wielkodz. - 2 pojedyncze
A 10 lipca (już wczoraj) przed południem ok. 1km na północ od Gniewu krążący dość wysoko trzmielojad (fot 1),zaobserwowany z drogi
i po południu w tym samym miejscu co wczoraj-
2 dorosłe bieliki,jastrząb,myszaki i błotniaki stawowe.
kulik wielki - tylko 1 przelatujący w dół Wisły
czajka - ok. 1000 os. na wyspie
grupki kwokaczy,brodz. piskliwych,batalionów,kilka pojedynczych samotników i łęczaków
1 bocian czarny w okolicy.Foty kąpiących się żurawi.
Wczoraj w UW między skręcaniem podłogi, a dobijaniem domkowych paneli dachowych ( dla nieczytających postów w dziale Kulinga na forum - rozstawiliśmy wczoraj domek na plaży) - nad głową i na lachach pełno skrzydlaków. Grupują się już duże mewy zlatujące na noclegowiska - mocno ponad tysiąc ptaków łącznie z żółtonogimi. Mewa mała przybiera na sile. Zaczynają zbierać się rybitwy czarne. Siewek niewiele jeszcze - piskliwce do 20, kuliki wielkie i mniejsze do kilku, niewielkie grupki dorosłych biegusów zmiennych. Od dziś regularne liczenia kilka razy dziennie wiec będzie wiadomoc już niebawem co tam dokładnie w piasku i na piasku siedzi rano i wieczorkiem
Dziwne-fakt ale nie niemożliwe. To co bywa na platformnie ciągle mnie zadziwia. Platforma i stale lub często przebywające obok holownik czy tankowiec przyciągają ptaki. Najwięcej oczywiście podczas migracji. Wtedy trzeba uważać aby nie deptać po ptakach. Jest wszystko, drapole, sowy, siewki, wróblaki. Siedzą na pokładzie, wlatują do pomieszczeń. Ktoś kto jest w temacie wyszukałby sporo ciekawostek według mnie. Na platformie nietoperze. 60km od brzegu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum