Rybitwy rzeczne,białoczelne,czarne razem ponad 40 wysiadujących
Czy te czarne tylko nie przysiadły, nie widziałem jeszcze ich gniazd na wiślanych wyspach
na dolnej Wiśle, chyba nie ten biotop - myślę, że warto sprawdzić to jeszcze raz.
Pozdrawiam,
Źle się wyraziłem.Chodziło o to ,że białoczelne i rzeczne wysiadywały a na wyspie były też czarne.
Dzięki za czujność.
Z nieco innej beczki - czy "popioły" to jeszcze teren rezerwatu? Kilka dni temu 3 kolesi podjechało tam merolem z naklejką "polski związek łowiecki" i łaziło ze strzelbami w ręku. Miałem przyjemność zostać obdarzony zimnym spojrzeniem, pewnie moja lufa aparatu wydała się im nieco inna od ichniejszych Wolno tam polować?
Dziś 2 kazarki nadal w przymorskim parku. Walczą z krzyżówkami o chleb.
A dziś rano ich nie było...
faktycznie rano z drugiej strony wyspy tez ich nie bylo, ale za to wieczorem okolo 20 wyplynely zza wyspy, bo wczesniej tez sie ukrywaly dlugo
zycze powodzenia
Park im. Ronalda Reagana na Przymorzu. Mniej więcej przedłużenie ul. Obrońców Wybrzeża w stronę morza.
Dziś widziałem tam kazarki około 16:30. Wtedy dużo ludzi karmi kaczki i kazarki podpływają blisko brzegu.
Z nieco innej beczki - czy "popioły" to jeszcze teren rezerwatu? Kilka dni temu 3 kolesi podjechało tam merolem z naklejką "polski związek łowiecki" i łaziło ze strzelbami w ręku. Miałem przyjemność zostać obdarzony zimnym spojrzeniem, pewnie moja lufa aparatu wydała się im nieco inna od ichniejszych Wolno tam polować?
Nie, nie wolno! Nie wolno polowac na wybrzeżu morskim w pasie 3.000 m od brzegu w głąb morza lub 5000 m w głąb lądu.
Pod kara do 5 lat pozbawienia wolności (Ustawa z dnia 13 października 1995 r. Prawo Łowieckie art 52 pkt.1; Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 42 poz. 372)
Trzeba takich fotografować jak wala (bo chodzić im wolno) i zgłaszać - chętnie sie podejmę szarpania prawnego jakbyco.
Dziś (27.06) po południu z grubsza to samo miejsce, co tydzień temu - rewskie Popioły i ich przyległości, oprócz tych północnych (czyli bez Beki). Nie było panów z pukawkami, były za to różne ptaki:
- bąk, 1 + 1 (fot) oraz takie dziwne coś, co interpretuję jako melanistyczną czaplę siwą (fot), purpura w każdym razie z tego nie wyjdzie...
- kobczyk, samiec (Popioły, fot)
- przepiórka, głos cn. 1
- ostrygojad 1; kulik wlk. 3 + 7; sieweczka obrożna kilka; śniady 4; łęczak 3; czajka 2
- pliszka cytrynowa, samczyk, Popioły; pliszka tundrowa, samczyk tamże
- kląskawka, para, Mosty
- strumieniówka, śpiew, 2
- wilga, śpiew, 1
z ciekawszych jeszcze na stawach i okolicznych trawach:
- 2 kuropatwy
- lęgowa kokoszka: 1 + 4 małe.
A ja dodam od siebie że kuropatwy były 3(1 ad i 2 juv.),oprócz tego b.kanadyjskie z 1 pull.,2 cyraneczki.
I jeszcze przy wejściu do portu w Gdańsku samiec lodówki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum