dazz, szukasz foto tej podgorzałki? Żeby uświadomić sobie, że gra idzie o wysoką stawkę , wystarczy powiedzieć, że w ostatnich latach najwyraźniej ta kaczucha jest u nas rzadsza niż wiele komisów, typu bladziocha, biegus morski, trójpalczatka, wydrzyki, wójcik, zaroślówka... Ja czytałem lub słyszałem o paru obserwacjach podgorzałki w regionie w ciągu ostatnich kilku lat, ale fotki zrobionej podgorzałce nad Zatoką nie widziałem...
Przepraszam, wczoraj poświęciłem prawie 2 godziny na szukanie tego zdjęcia i niestety poległem przy przeszukiwaniu kilkuset GB rawów. Wiem, że dysakredytuje to zupełnie to co napisałem o tej kaczce, więc nie pozostaje mi narazie nic innego jak przeprosić.
PS: przy okazji znalazłem zdjęcia rycyków znad zatoki, one chyba też nie należą do pomorskich standardów.
Przepraszam, wczoraj poświęciłem prawie 2 godziny na szukanie tego zdjęcia i niestety poległem przy przeszukiwaniu kilkuset GB rawów.
Szkoda... .
Ale czy to znaczy, że przeszukałeś wszystko i nie znalazłeś, czy zabrakło Ci czasu/mocy i kolejne terabajty zdjęć czekają na późniejsze przeszukanie?
dazz napisał/a:
przy okazji znalazłem zdjęcia rycyków znad zatoki, one chyba też nie należą do pomorskich standardów
Fakt, rycyki na Bece pojawiają się "od święta" - sam widziałem je ze 2-3 razy.
Wczoraj na wiślańskiej wyspie kilka kilometrów od Gniewa.
Rybitwy rzeczne,białoczelne,czarne razem ponad 40 wysiadujących
Czajki ok.130 odpoczywające na wyspie.
Dwa żurawie co jakiś czas nękane przez rybitwy(fot3)
22.06.2008; Łeba, Słowiński Park Narodowy, trasa od Granicy SPN do wydmy Łąckiej (5,5 km):
zięby - całe mnóstwo, 0 płochliwości
pierwiosnki, piecuszki - liczne
rudziki, kosy, śpiewaki, świstunki, strzyżyki - w kilku miejscach
muchołówka mała - 3 głosy (fot)
dzięcioł duży - 2 młodziaki i 1 dorosły
dzięcioł czarny - głos
zniczek - 1 głos
grzywacz - 1
Rybitwy rzeczne,białoczelne,czarne razem ponad 40 wysiadujących
Czy te czarne tylko nie przysiadły, nie widziałem jeszcze ich gniazd na wiślanych wyspach
na dolnej Wiśle, chyba nie ten biotop - myślę, że warto sprawdzić to jeszcze raz.
Pozdrawiam,
Lęgowe są tylko rybitwy rzeczne i białoczelne a czarne zalatują czasem na wyspy Wczoraj w tej okolicy pierwszy raz w tym okresie (legowym) widziałem kanie rudą,patrolowała drugi brzeg Wisły.W zeszłym roku nie widziałem a sporo czasu tu siedziałem obs. m.in. lęgowe ostrygojady.Może ta susza sprawia,że drapole latają na polowanie,na duże odległości od gniazd.
Zdjęcia z dzisiejszych obs.- łabędzie lęgowe na niewielkim oczku wodnym (międzywale Wisły),bielik krążący nad rzeką.
Na piaszczystej wyspie m.in. ok. 550 odpoczywających czajek i 2 bataliony.W okolicy odgłosy kulika wielkiego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum