Zaległe z przed kilku dni.
Z rozlewiska po byłej kopalni gliny.
Trafiłem przypadkiem na gniazdo sieweczki rzecznej.
Właściwie to tak zwracały na siebie uwagę aby mnie odciągnąc od gniazda,że dopiero wtedy zrobiłem się czujny i dokładnie patrzyłem pod nogi.
Kilka fotek i ruszyłem dalej.
28.05
Dziś i kania czarna (fot 1 i 2) pojawiła się nad nadwiślańską łąką pod rezerwatem leśnym.Polowała czasem b.blisko m.in. kani rudej
Przyjechali też turyści z miasta i podziwiali naszą przyrodę.
Witam,
od kilku dni męczę derkacze na niewielkiej łączce (koło stacji paliw Jet w Gdyni Cisowej - prawie na granicy z Rumią przy ul. Morskiej).
Wczoraj w nocy dokonałem opstatecznego policzenia i pojmania przedstawiciela - w sumie derkało 7 samców.
Na fotce zaznaczyłem na żółto odcinek 100m. Cały obszar ma w najdłuższej przekątnej 750m, a powierzchnię ok. 20 ha. Wynik uważam za niezły.
Pozdrawiam
Szymon
Wczoraj krótko po południu orliki ładnie latały i po 'naszej' stronie Wisły (fot 1 i 2),czasem 2 jednocześnie.Poza tym kania czarna (fot 3) i ruda,bieliki m.in.
Dzisiaj od 12.00 do 18.00 w męczącym upale ptaszyłem nad Wisłą w Lisewie. Z ciekawszych były:
- piskliwiec 1
- jeden canus i jeden dorosły fuscus wśród mew
- rybitwy czterech gatunków, pojedynczo, w parach (najczęściej) lub po kilka: rzeczne, białoczelne, czarne i białowąse
- jedna śpiewająca dziwonia i sporo (cn.5) śpiewających potrzeszczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum