Krzychu, jaki wiatr? w weekend to bedzie dopiero wiatr. Piździel będzie nie lada, zamiast ptaków bedą latały lornetki! Uważajcie w terenie.
w załaczeniu mapka z dzis i sobotnia do porównania
Zobacz jaka fala na Wiśle pod świstunami na zdjęciu prawie jak na morzu
Wczoraj (29.02) wiatr był już słabszy,umiarkowany z zachodu i chyba sprzyjający dla wędrujących ptaków.Widziałem przez lornetkę myszaka lecącego baaardzo wysoko,ptak niewidoczny gołym okiem!!.Także klucz chyba żurawi lecący na super wysokości!!.
ano tak jak pisze Szymon - dziś np w Gdyni w jachtowym cala masa ptaków a w tym kilkanaście z metalami i wlasnie holender...ja przypadkiem przejazdem i ...nic sie nie dało zdziałac..ale jutro odrobie - wezme odwet
3.03
Z ciekawszych obs. nad Wisłą -
bielik - 1ad i 1 młody nad lasem za rzeką
jastrząb
pustułka
myszołów - z przelotnych udało się zobaczyć tylko 1 lecącego wysoko! na NE
żuraw - przelotne 7,4,3,3,5,8 os.
ł.krzykliwy - 22 przelot na N
ł.niemy - 80 na polu,odpoczywające i pożerające rzepak (strachy!)
świstun - 16
czapla siwa - 2
srokosz
czeczotka - 30 żerujące i b.płochliwe stadko
Skrócona relacja z pobytu na płw Helskim ekipy z Olsztyna. Widzieliśmy dużo (jak dla nas) i z bliska (jak dla nas) morskich ptaków:
- lodówka - wszędzie, ale bez ogromnych stad,
- edredon - Hel, Jastarnia, kilka.
- markaczka - Władysławowo, ok 200
- uhla - Hel, Jastarnia, Władysławowo - kilkadziesiąt
- szlachar - jw
- nurogęś - jw
- ogorzałka - Jastarnia, 4
- czernica - Jastarnia, kilka
- gągoł - Jurata, Jastarnia - kilkaset
Poza tym łyski, kormorany, łabędzie nieme, malardy - bez powalających ilości.
Dawid w ndz rano wyczaił w porcie w Helu dorosłą mewę bladą. My już nie zdążyliśmy jej zobaczyć. Poza tym przelot skowronka (nawet w silne wiatry!) i sztorm nocą na morzu, co skutkowało totalnym przemoczeniem - dla nas, szczurów lądowych to było COŚ
Jak mi się coś przypomni to dodam. Nie liczyliśmy ptaków szczegółowo, bo wyjazd był typowo rekreacyjny.
4.03
U mnie dziś sporo przelotnych stad gęsi i grupki żurawi (7,20,17,12,9 os.) lecących przeważnie w kierunku NE.2 stadka czeczotek - ok.20 ptaków lecących wzdłuż brzegu rzeki i większe stadko ok. 60 żerujących.Na rzepaku 90 ł.niemych (na zdjęciu spłoszone leciały na Wisłę) a nad rzeką grupka 16 świstunów.Z drapieżnych - bielik wysoko nad rzeką,polujący myszołów włochaty,7 myszaków (1jasny),2 pustułki i krogulec.Nad lasem za Wisłą 2 jastrzębie i później 1 polujący.3 srokosze - obs. międzywale odcinek Wisły 878-885km.
Wczoraj wjechalem na moment na łąki lisewskie na Wisłą. Pozostałości po wojskowych gąsienicach oraz masowo kwitnące stokrotki umilają jazdę Woda wysoka, główki zalane. Na brzegach zbierają się świstuny - np. ok. 60 w miejscu obozowym wymieszane z malardami. oprócz tego pojedyncze nurogesi, gagoły, kormorany. W powietrzu gesi, żurawie no i skowronki. Mew nie było (słabo wiało a z drapoli tylko lokalna pustułka.
C.
W niedzielę polazłem z Wojtkiem (znaczy się on jechał na rozlewisko Kochanki k. Starogardu. Łabądki zaczynają dokazywać na maksa i ganiaja co się rusza. Za chwilę zaczną łyski i na wodzie będzie meksyk jak co roku. Trochę świstuna (ok. 20), malarda, pojedyncze gągoły, 6 gęgaw. Zaczynają chyba wracać lokalne śmiechy.
pozdrawiam
C.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum