Hej,
na fotce nura widać niewyraźnie, że ptaszek ten wcina ciernika.
ostatnimi dniami pociąłem ok. 5 utopionych nurów ze środka Zatoki Gdańskiej i niezależnie od tego jaki to był nur, czy ważył 2 czy 3 kilogramy - zawsze miał w żołądku kolce ciernika (1,8 g).
Pozdrawiam
Szymon
ostatnimi dniami pociąłem ok. 5 utopionych nurów ze środka Zatoki Gdańskiej i niezależnie od tego jaki to był nur, czy ważył 2 czy 3 kilogramy - zawsze miał w żołądku kolce ciernika (1,8 g).
Czy mamy wysnuć z tego jakiś wniosek o przyczynie i skutku? Bo w sumie tak do końca nie wiadomo
Z dzisiejszych obserwacji 2 przelotne stada gęsi - ok.150 os. lecących w kierunku północnym-fot1 i później 38 ptaków kierujących się w dół Wisły-klucz.Nad terenami za rzeką stado 12 czapli siwych,na polu 75 łabędzi niemych i 5 krzykliwych.Bielik ad. nad rzeką,9 polujących myszaków i 2 pustułki (międzywale).Małe 12os. stadko żerujących czeczotek.
W sobote od switu będzę łapał ptaki przy karmniku w Gdyni. Jeśli ktos ma ochotę się przyłączyć i powalczyć - zapraszam. Kawka, cherbatka i inne okolicznościowe gwarantowane w zestawie z ptakami. Można będzie też spotkać sie z prezesem "sekty" i pogadać przy czyżach.
jestem pod gg - 489756
14.02
Gęsi coraz liczniejsze nad Wisłą.Stado ok.250 zbożowych i białoczelnych na chwilę usiadło na polu przy 70 odpoczywających łabędziach niemych.Płochliwe ptaki szybko zerwały się i odleciały gdzieś w dół rzeki.Inne stado 65 gęsi zbożowych lecące też w dół Wisły (2 fot.) i jeszcze kilka mniejszych przelatujących.Nad terenami za rzeką stadko ok. 70 czajek a wysoko na niebie 4 nawołujące żurawie.Z drapieżnych - jastrząb,pustułka,5 polujących myszaków (1 jasny) i 4 w kominie.1 polujący srokosz.Koło oczyszczalni pod Gniewem stadko ok. 80 szczygłów.
Dziś na liczeniu na odcinku Kuźnica - Władysławowo, po wewnętrznej stronie, bez wstrząsających obserwacji. Ptaków jak sie okazało po podliczeniu całkiem sporo. Część ptaków daleko i przy sporej fali niestety mocno nieoznaczalna i niepoliczealna.
Dużo białej stonki, zaskakujący brak krzykliwych.
Było:
łabedz niemy - 2461
kormoran - 1 (!!!)
czapla siwa - 101 (sporo)
gęgawa - 11
krzyżówka - 161
świstun - 7
gągoł - 2556
lodówka - 599
nurogęś - 1608
szlachar - 218
bielaczek - 78
łyska - 2298
Hej,
Dziś na odcinku Gdynia Babie Doły - Ujście Redy wiatr wiatr wiatr. I fala.
najciekawsze zdecydowanie 3 ohary w UR oprócz nich smętne resztki styczniowych kaczek - po małe kilkadziesiąt gągołów, ogorzałek, czernic, perkozów dwuczubych, bielaczków, łabędzi niemych, łysek . Za to ponad 2000 kormoranów i nadal dwa dorosłe łabędzie krzykliwe.
Popioły: para gęgaw, jeden z oharów, a może czwarty, odleciał i mógł siąść w UR. 80 czapli siwych w stadku.
Szpyrk - gągoły, lodówki, srebrzyste i siodłate. Pod grzbietami wzburzonych fal.
Na trasie - nic ciekawego - extra kilka uhli i nurogęsi latało. 3 pary śnieguł koło uredowego końca Rewy
witam
Wczoraj robiłem odrobinę przedwcześnie liczenie na odcinku miejskim czyli plażą od Brzeźna do portu w Gdyni.
Pogoda dopisała natomiast z ptakami jak zwykle na tym odcinku szału nie było:
Ptaków łącznie miałem prawie 1300 a dokładnie 1273
zdecydowanie najwięcej było lodówki bo ponad 700
potem malardy- 255
sporo również gągoła-145 i
łyski-173
Ale zdecydowanie najciekawsze były edredony łącznie było ich aż 75 z czego tylko 15 samic!!
Ptaki pływały w grupkach po np. 4 samce i samiczka. Ptaki na odcinku rozmieszczony były równomiernie, pierwsze edredony miałem w Brzeźnie a ostatnie w Gdyni.
Ponadto były- szlachary, łabedzie, perkozy dwuczube, czernice,kormorany, gegawy(dwie).
W trakcie liczenia udało się odczytać 9 plastików na śmieszce i jeden metal- wszystko polaki.
pozdrawiam
A.kośmicki
Hej,
1 samica edka siedziała przy Torpedowni dziś - a dalej juz nie.
Edredony to w ogóle zagadkowe ptaki są. W Holandii preferują omułka ok. 2-3 cm długości - czyli takiego, jaki maksymalnie dorasta w Zatoce Gdańskiej. Tam muszą go sie naszukać i nawybierać - tutaj jest go bardzo dużo. Lęgną się rzut beretem stąd. Dlaczego ich tu nie ma?
Rekordowe stwierdzenie ok. 2300 było ewidentnie efektem zduszenia sztormem przelotu, przecież leca choćby nad Zatoką Pomorską (kiedyś w tydzień widziałem ponad 10.000)...
może edredony nie wiedzą jeszcze, że tu jest tyle tego małża?
Szymon
16.02
Prawdziwa zima od rana,sporo śniegu i -8st.C (nad ranem).Gęsi chyba się wyniosły,zaledwie grupka 7 ptaków przelatujących i 3 łabędzie krzykliwe,11 ł.niemych na polu.2 młode bieliki walczące nad Wisłą i później 1 lecący w dół rzeki.4 polujące myszołowy i 2 pustułki.Czeczotki żerujące w małych grupkach 25 i 5 os. i większe ok.60 os. stadko żerujących makolągw (fot.).
Hej,
jak donosi Darek Jakubas, dziś na odstojnikach w Swarzewie (koło oczyszczalni ścieków) pływał samiec hełmiatki w towarzystwie rożeńca i cyraneczek.
Pozdrawiam
Szymon
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum