Hej,
właśnie powiesiłem na www wyniki grudniowego liczenia.
Nad Zatoką był widziany alczyk i ponad 40.000 innych, mniej pożądanych ptaków wodnych...
Pozdrawiam
Szymon
Chciałbym przypomnieć o dwóch prośbach do obserwatorów ptaków.
Pierwsza dotyczy międzynarodowego liczenia siewek złotych i czajek jakie miało miejce w październiku (15X-22X) i w listopadzie (17XI-23XI). Do tej pory wiele osób przesłało wyniki obserwacji, ale czekamy na więcej. Jeśli ktoś był w tym terminie w terenie odpowiednim dla tych gatunków, a ptaków nie widział - to też jest wazna informacja. Proszę więc o przesyłąnie także takich wyników. Szczegóły na http://www.kuling.org.pl/ogloszenia/index.html
Obserwacje ze zb.bielkowskiego z ostatnich kilku dni.
cz.siwa-16.12-2os.20.i 21.12 po 1
zimorodek-2-16.12.po 1 -20.i 21.12.
g.zbożowa-1os.16. i 21.12
cz.biała-1-20.12
dz.zielony-1f-20.12
paszkot-po 1-2 os,
kokoszka-1ad-21.12
zięba-2os.-21.12.
Poza tym krzyżowki,czernice,gągoły,łyska-1.
No i trochę wróblowatego drobiazgu.
Marcin Pisula
Witam,
ciekawsze obserwacje z kilkudniowego pobytu nad Zatoka Gdanska
(glownie Polwysep Helski):
mewa blada 1 ad - 15-18.12. - port w Helu
mewa zoltonoga 1cy - 16-17.12 - port we Wladyslawowie
mewa trojpalczasta 1cy - 20.12. - Wisla k. Swibna
alka - 1 os. - 17.12 - Wladyslawowo
czeczotka tundrowa - 1 imm. - 19.12. - rez. Ptasi Raj
poza tym zimowy standard, chociaz ptakow bardzo malo (poza lodowka),zero
edredonow, markaczki w ilosciach sladowych, uhle jedynie miedzy Ptasim
Rajem a UW (wiekszosc dosc daleko na morzu). Kacza beznadzieje
potwierdzaja wyniki liczen kulingowskich z polowy grudnia tego roku:
edredon 32 os. na calej zatoce (w grudniu 2007 - 440 os.), markaczka 4
os. na calej Zatoce (slownie: CZTERY:) dla porownania w grudniu 2007 -
3609 markaczek...:) Fotki mewy bladej i czeczotki tundrowej sa juz w
fotonotesie KULINGA
pozdrawiamy
Renata i Zbyszek Kajzer
21.12.08 Jezioro Goszyńskie
krzyżówka - ~400
czernica - ~50
gągoł - 39
nurogęś - 11
łyska - ~30
łabędz niemy - 4
czapla siwa - 1
mewa srebrzysta - 22 przelatujące
myszołów zwycz. - 4
z ciekawszych wróblaków zimujący śpiewak sztuk 1
Podjechałem autem nad jezioro od strony Bielkówka i wjechałem w sam środek ustawki myśliwych Panowie byli zniesmaczeni. Wracając z jeziora postałem z godzinkę, rozłożyłem lunetę. Obok przebiegł spłoszony zając, lis i 6 saren tyle że ja byłem w samym środku. Dobrze wybrali miejsce-obok jest pole z niezebraną kukurydzą i z wieloma śladami żerowania zwierząt. Nie wiem na co się zastawiali ale może dzięki mnie nie oddali strzału. A na koniec wyjeżdżając nie omieszkałem nie zdejmować ręki z klaksonu. Darz bór!
[ Komentarz dodany przez: krotom: 2008-12-23, 22:08 ] dyskusja na temat takiego a nie innego zachowania względem myśliwych została przeniesionatutaj
Dziś w Ptasim Raju kolejne przykre ptasiarskie doświadczenie - pojawił się bowiem na dwie, trzy minutki Actitis sp, może prosto z Lublina, wybierając jednak Górki Zachodnie zamiast Wschodnich (plażę koło ośrodka żeglarskiego), zakołysał porządnie kuprem i się zmył nie wiadomo dokąd, a ja sterczałem jak ten kretyn na prawym brzegu Śmiałej Wisły, bez sprzętu na takie ptaki z takich odległości. W dodatku czeczotki na wydmach (cn. 25 os.) żerują praktycznie tylko pod osłoną kęp piaskownicy i szybko odpuściłem, nie bawiąc się w wabienie i takie tam, walkę z nimi.
Poza tym to chyba, co koleżeństwo raportowało ostatnio - dużo uhli na morzu (oraz trzy edki), dużo bielaczka na jeziorze.
Zbiornik bielkowski 26.12.
bielik-1 subad.atakujący dwie czaple siwe,
gołębiarz-1,
zimorodek-1
nurogęś-3m,5f,
dz.średni-1,
zięba-1m i 1f/imm.
rudzik-1
paszkot-2
Czernic i gągołów nieco mniej niż ostatnim razem.Krzyżówek nadal kilkadziesiąt-nie liczyłem.
A 25.12. na stawie w parku w Pruszczu Gd.łabędź niemy -1 imm odm.polskiej.
Dziś okolice Braniewa bez lornetki. Generalnie oznaczyłem tylko to, co udało mi się sfotografować. Z ciekawszych:
- bielik (może komuś uda się zwiekować?) i srokosz - oba ptaki nad samym Zalewem Wiślanym
- dwa żurawie z drugiej strony Braniewa - w okolicach Rogit
Po przerwie wczoraj (27.12) wybrałem się nad Wisłę i z ciekawszych obs.-
kulik wielki - 5 na pastwisku,później grupka przeleciała na łachę
gęgawa - 1 przelatująca na NE
ł.krzykliwy - 2 na N
błotniak zbożowy - 1 samica,bliskie spotkanie,ptak bez części piór w skrzydle (jastrzębiem był
w oczach myśliwego )
bielik - 1 ad,3 juv
myszołów włochaty - 1
myszołów zw. - dość liczne,na fot jeden z ciekawszych z białą głową,piersią
krogulec - 1
pustułka - 4
srokosz - 3
Dzisiaj(28.12.) kontrola rzek Raduni i Reknicy w Kolbudach.
pluszcz-1 na Reknicy,
zięba-5m i 1 f
paszkot-1,
strzyżyk-2.
Wczoraj przed wieczorem krótka wizyta na zbiorniku łapińskim:
perkozek-2
gągoły,krzyżówki i dwa łabędzie.
Swieta szybko zleciały (jak to mają w zwyczaju) i nie było kiedy napisać
- 23 XII szybki rzut okiem na rozlewisko Kochanki pod Starogardem zaowocował:
kilkoma gagołami
coraz liczniejszym stadem krzyzówek (ok. 200) i łysek (ok.100), kilkanaście łabądków niemych, za to w powietrzu miotająca się gęgawa oraz ok. 30 ł. krzykliwych.
-24 XII w starogardzkim parku ok. 70 jemiołuszek, stadka czyży a na Wierzycy jakies 170 wypłoszonych petardami krzyżówek (przymroziło to do ludzi się pchają) w proporcji mniej więcej 2:1 na korzyść samców.
- 25 XII już w lesie i na wsi w okolicach Swarożyna:
pojedyncze myszaki i kruki, stadka jemiołuszek (po ok. 40) oraz nalot gili (naprawdę wiele stadek w gdzie człowiek się nie ruszył to słychać). Tradycyjnie tez młóciły resztki jabłek w sadzie wspomagane kwiczołami.
pzdr C.
Droździk, cn. 5 os. - to wczoraj, nad Potokiem Oliwskim koło torów kolejowych.
A dziś Hel - port i cypel:
nur czarnoszyi 1-3 , na zdjęciu arctica jest wg mnie na pewno z lewej, co do tego grubasa z prawej - on chyba wygląda dosyć lodowcowato, i nawet pixele jakby układały się w jasną półobrożę - ale jakbym miał strzelać, to też bym typował arcticę - oba leciały w jednym tempie, nie zaobserwowałem na żywo różnicy w jizzie; może ktoś się chce wypowiedzieć?
perkoz rogaty 2
perkoz rdzawoszyi 1
mewa blada 1
Gdy idzie się cyplem zakręcającym w kierunku NW, to zaczyna już tam być gęsto od uhli, szlacharów i perkozów dwuczubych, wcześniej, blisko portu, tylko pojedyncze (może oprócz małych grupek szlacharów).
Wczoraj czapla siwa na jeziorze Garczyn koło Kościerzyny. Słyszalem
że bywają w Gdańsku ale u nas jest zimniej i jezioro jest zamarznięte
z wyjątkiem miejsca gdzie wpływa strumień.
Wczorajszy dzień nad morzem i sporo ptaków przy świetnej pogodzie.
Ptasi Raj
na jeziorku: stado łysek, 8 łabędzi krzykilwych 11 niemych, 3 nurogęsi i krzyżówki
na Wiśle 15 bielaczków, gągoły, nurogęsi, perkozy dwuczube, czernice, lodówki i oczywiście malardy
na zatoce dominuje lodówka - kilkadziesiąt, i uhla >60 ptaków, poza tym perkozy dwuczube, kormorany, kilkanaście edredonów, 3 nury czarnoszyje, pojedyncze markaczki i stadko czeczotek na falochronie.
Ujście Wisły
zimorodek 3, bielik 2, myszołów 2, gągoły i lodówki stadami, alpina 3, kormorany i mewy nie liczone, edredon 1, markaczka 7, szlachar 2, nurogęś kilkanaście, perkoz dwuczuby 9,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum