łabądki z postu wyżej zupelnie nie wyszły na liczeniu - pewnikiem żarły dalej oziminki.
Na liczeniu Ujscie Redy/Puck - totalna nędza - to kolejne juz moje liczenie na którym nie ma na czym "oka zawiesić" i nic nie podnosi ciśnienia - na następne zaprosze chyba jakąś koleżanke zl ornetka albo bez .
Tak jak wyżej wspomniałem - ) 0 krzykliwców,
- może ze 250 niemych,
- ze 1,5 tys gągoła
- kilkaset kaczek pospolitych z domieszką świstuna
- kilka świergotkow nadmorskich i stadko rzepoluchów na Bece
Z obserwacjii innych:
W Pucku wyremontowali wreszcie molo i niestety ptak już nie siada i nie ma co czytać - rozczarowanko.
Okazalo sie róznież że drut kolczasty rozciagniety miedzy słupkami na pastwisku też moze kileroweć. Przy mnie ze stadka spłoszonych przez krogulca kwiczołów jeden tak niefortunnie spylal ze spotkal sie z drutem. Było to pierwsze i ostatnie spotkanie dla kwiczoła.
Z dzisiejszych obs. przelotnych ptaków nad Wisłą -
ł.krzykliwy - 5,19,5,15 (fot)
gęsi - kilka stad pod koniec dnia,największe 130 os.
myszołów - kilka pojedynczych i grupka 3 os. na SW
myszołow włochaty - 1
bielik - 1 na W
poza tym trzymają się jeszcze siewki złote (110 i 22 przelatujące) i czajki (220 na wyspie) w okolicy,1 czapla biała,stadko 4 kuropatwy,2 polujące srokosze,2 ad bieliki,2 pustułki i 1 błotniak zbożowy.
Dziś po południu nad łąką pod Lasem Mątawskim polujący samiec błotniaka zbożowego,myszołów włochaty i kilka myszaków,stadko 30 czajek.Wcześniej nad Wisłą bliżej Gniewu stadko 23 czajki i 3 siewki złote,22 siewki zł przelatujące.2 pojedyncze czaple białe,8 gęgaw,2 grupki 4 i 6 kuropatw,1 srokosz,2 pustułki i nierozłączna para k.oczyszczalni pod Gniewem (fot).Nad ranem uszatka na przydrożnym drzewie na wsi.
Wczoraj (21.11) stado co najmniej 100 jemiołuszek - topole z jemiołą na obrzeżach Gniewu.
A dziś po przerwie (ostatnia obs. 25.10) pojawił się sokół wędrowny,zaatakował stadko siewek zł i czajek nad polem.Z innych ciekawszych obserwacji na odcinku Wisły ok.7 km w dół od Gniewu -
błotniak zbożowy - 2 samce pol.
myszołów włochaty - 3 pol. i 1? dość wysoko na SW
bielik - 2ad,3juv
pustułka - 4 pol.
krogulec - 1
myszołów - niezbyt liczne polujące
siewka złota - 80 na polu z czajkami i 40,40,30 przelatujące
czajka - 30
srokosz - 2
gęsi - 30,60 przelatujące i 10 zbożowych na polu
czapla biała - 5 grupka i 3 pojedyncze
ł.krzykliwy - 1
czeczotka - 3,20
Gęś białoczelna od co najmniej tygodnia pływa razem z łabędziami po starorzeczu w Gniewie
Jest tak mało płochliwa,że daje się podejść na kilka metrów.
A kilkanaście kilometrów od Gniewu pierwsze intensywne opady śniegu. Pewnie znacznie utrudnią bocianowi polowanie.
Z Sobieszewa do Ptasiego Raju i z powrotem, wczoraj:
- nur rdzawoszyi 1-2, gavia stellata + gavia sp w sumie 3-5
- perkoz rogaty 2
- komplet pięciu kaczek morskich
- ciężki, nie-ostrosterny wydrzyk 1, zgłoszony już do KF
Dziś pierwszy raz od 18 lipca,kiedy pojawiły się w tym roku pierwsze, nie widziałem nawet 1 siewki złotej.1 czajka przelatująca nad Wisłą,zero gęsi.Największe tej jesieni stadko ok. 50 czeczotek.Zimowe krajobrazy i m.in. 3 obs. polujacych błotniaków zbożowych (fot).
Z czasem średnio ostatnio na obserwacje, więc jakies takie ptasie ochłapy wyłapuje gdzie się da Zima uciekła na razie, ale a jemiołuszki się kręcą u mnie pod blokiem, Trzepia jemiołę na topolach, wczoraj nieiwielkie stadko ok. 40, ale po tym jak nawiedziło te drzewa ok. 130 wygłodniałych żarłoków w ubiegłą niedzielę to może niewiele zostało No a wcześniej w sobotę ubiegłą albo w piatek w nocy zbłakane na oświetlonym miastem stado białoczółek i jak na razie to ostatnie zarejestrowane przeze mnie tej jesieni.
W poniedziałek w drodze do pracy, nad A1 w Swarożynie młody bielik szusował gdzies w strone Peplina.
No a w Jabłowie na jeziorku (na S od Starogardu) zaczynają sie pojawiac kormorany, wykorzystując jeszcze brak zlodzenia.
pzdr C.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum